50 de vârstnici singuri din Sfântu Gheorghe primesc o masă caldă
Zeci de porții de mâncare caldă și gătită cu suflet ies zilnic din bucătăria socială amenajată recent de Serviciul de Ajutor Maltez. Sprijinul ajunge la persoanele vârstnice din Sfântu Gheorghe. Unii dintre ei nu au pe nimeni care să îi îngrijească și să le întindă o mână de ajutor, iar pentru alții acest gest reprezintă poate singura bucurie de care mai au parte. Pe viitor, reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez spun că ar dori să mărească lista celor la care ajung zi de zi cu mâncare caldă, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de implicarea persoanelor care doresc să susțină un bătrân singur.
Amenajarea spațiului unde funcționează acum bucătăria a fost posibilă datorită unei finanțări pe care au câștigat-o, spune coordonatorul voluntarilor, iar contractul de finantare cu Direcția de Asistenta Socială acoperă parțial funcționarea programului. Acesta a adăugat că deschiderea unei bucătării sociale a fost un vis mai vechi, care acum, în sfârșit, a devenit realitate.
„Încă nu am realizat tot ce ne-am propus, dar avem tot ce ne trebuie pentru a funcționa. Trebuie să mai achiziționăm unele lucruri. Încet, încet o să ne luăm tot ce ne trebuie. Zilnic gătim pentru 50 de persoane. Întotdeauna avem supă și felul doi. Avem doi bucătari și un administrator care se ocupă de toate, de la cumpărături până la livrare. La fiecare două săptămâni se schimbă tot meniul și costul pe lună depinde de asta, dar în general se ridică la 600-650 de lei pe lună”, ne-a spus coordonatorul voluntarilor din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez, Székely Róbert.
Conform acestuia, serviciul este mai mult decât o simplă bucătărie socială, pentru că, pe lângă mâncare, persoanele în vârstă primesc atenție și sprijin din partea celor care le livrează masa. Pentru ca activitatea să continue, este nevoie însă de ajutorul celor care vor să se implice în comunitatea din care fac parte.
„Îi vedem, îi evaluăm, îi ajutăm la cumpărături, la programări la diverși medici și la multe alte activități. Avem nevoie mereu de sprijin financiar, dar și de alimente. Dacă cineva totuși vrea să facă niște cumpărături și să ne aducă mâncare, trebuie să ia legătura cu noi, pentru că trebuie să avem dovadă pentru toate alimentele pe care le avem. Am vrea să ajungem la 100-150 de persoane pe viitor. Ca și capacitate putem să pregătim cam 200 de porții zilnic”, a mai adăugat Székely Róbert.
Astfel de programe funcționează deja în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, orașe în care se deservesc zilnic aproximativ 200 de beneficiari.
Firmele sau persoanele fizice care vor să ajute și să contribuie la buna desfășurare a acestui proiect îi pot contacta pe reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez la numărul de telefon 0735 226 690 sau le pot scrie pe Facebook pe pagina Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgy - SAMR Sfântu Gheorghe.