Strategie contra coronavirusului: mai puțină panică, mai multă grijă
Autoritățile covăsnene pun accentul pe prevenție
Autorităţile covăsnene au anunțat marți, 25 februarie, că au identificat mai multe spații în cele două municipii, Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, respectiv în cele trei orașe, Întorsura Buzăului, Covasna și Baraolt, care ar putea asigura 54 de locuri de cazare în carantină, în eventualitatea în care vor apărea persoane infectate cu virusul COVID-19. Pe de altă parte, specialiștii covăsneni spun că nu este motiv de panică în ceea ce privește temutul coronavirus, pentru că încă nu s-a confirmat niciun caz la nivel național și implicit județean. Totuși, cuvântul cheie este „prudența”, spun aceștia, și este nevoie, ca și în cazul gripei sezoniere, să fie luate niște măsuri de prevenire.
Prefectul județului Covasna, Iulian Todor, a declarat marți, 25 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, că în România nu există niciun caz confirmat de infecţie cu coronavirus, iar în ceea ce privește pacientul din carantină de la Sfântu Gheorghe și familia izolată la domiciliu la Întorsura Buzăului, acesta spune că până în prezent doctorii nu au depistat niciun simptom de boală.
Totodată, Iulian Todor a amintit despre Hotărârea Guvernului nr.3 care ar urma să apară în cursul zilei de marți, 25 februarie, și în care sunt stipulate modalitățile și căile de acțiune pentru controlul acestui virus care, spune el, este posibil ca la un moment dat să afecteze și țara noastră.
„Ar trebui să punctăm și să reținem că nu sunt probleme, că toată situația este sub control. (...) Datorită măsurilor care s-au stabilit în acest moment, o să existe un control total și sperăm să nu primim acest virus în țara noastră sau mai bine zis în județul nostru prin purtătorii așa-ziși care se pot prezenta”, a declarat Iulian Todor.
Deși a primi acordul să plece, familia din Întorsura Buzăului va rămâne izolată 14 zile
Prefectul a subliniat că în ceea ce privește cazul familiei izolate de la Întorsura Buzăului, nu există motive de îngrijorare pentru că persoanele nu au sosit din zonele intrate în carantină. Chiar dacă au obținut permisiunea de a părăsi țara, toți membrii familiei vor rămâne izolați la domiciliul rudei la care s-au deplasat.
„Dumnealor au fost verificați de către o echipă din partea Direcției de Sănătate Publică și testați cu testele care se fac în primă fază pentru a vedea dacă prezintă careva simptome. Deci persoanele sunt asimptomatice. Nu prezintă niciun fel de semn că ar putea fi purtătorii acestui virus. (...) Am cerut confirmarea de la Ministerul Sănătății dacă este ok și dânșii pot pleca în condițiile în care să fie acceptată întoarcerea lor în zonă, mai ales că din declarația lor rezultă că nu se vor întoarce în acele zone, ci într-o zonă în care nu există carantină. (...) Toți cei care au intrat în județul Covasna până în acest moment sunt asimptomatici și nu prezintă semne de purtători de coronavirus. (...) Legal au dreptul să plece, dar ei au decis să rămână pe toată perioada de 14 zile la rudele lor”, a mai precizat prefectul.
Acesta a adăugat că s-a întocmit o listă cu numele și adresele celor cu care au intrat în contact persoanele de la Întorsura Buzăului, venite din Italia, pentru eventualitatea în care vor apărea semne specifice.
În afară de cazul pacientului de la Sfântu Gheorghe, aflat în carantină, care s-a întors împreună cu familia din Italia, cu autoturismul propriu, prefectul a menționat că nu i-au fost aduse la cunoștință alte situații de acest fel.
Peste 50 de spaţii de carantină identificate de autorităţi
Totodată, în eventualitatea în care ar apărea persoane infectate cu virusul COVID-19, autoritățile din județ au identificat mai multe spații care ar putea asigura 54 de locuri de cazare în carantină.
Acestea sunt repartizate în cele două municipii, la Sfântu Gheorghe, la Centrul de tratament de la Șugaș Băi (6) și Târgu Secuiesc la o locuință ANL (4), dar și în cele trei orașe, respectiv la Întorsura Buzăului, la Motelul Rocab (24), Covasna în refugiul montan (18) și Baraolt la Spitalul Orășenesc (2).
„Astăzi o echipă DSP va verifica situația reală a acestor imobile și dacă prezintă condițiile necesare pentru a putea să izolăm acolo persoanele care ar putea fi suspecte. Noi mai avem și alte locații și în alte comune unde sunt spații de cazare pentru izolare. În situația în care se va impune se va trece și la folosirea lor”, a mai menționat Iulian Todor.
Prefectul a subliniat totodată că se vor tipări și niște pliante informative cu privire la măsurile de precauție care trebuie luate în considerare, iar acestea vor fi difuzate la punctele de trecere ale frontierei. În plus, va fi pus la dispoziție și un număr verde prin care cetățenii vor putea afla orice informație în legătură cu acest virus.
Spitalul Județean: „Cuvântul cheie este prudența”
Faptul că la Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a ajuns luni un bărbat din Sfântu Gheorghe, recent întors din Italia, suspect de coronavirus, nu trebuie, sub nicio formă să fie motiv de panică, susțin, răspicat și reprezentanții unității medicale. Aceștia spun că au decis să țină pacientul în carantină la spital și nu să îl trimită la București pentru că nu este un caz grav. Starea acestuia este deja mai bună, explică specialiștii, care precizează și că rezultatul analizelor, pentru care s-au prelevat probe, va fi transmis miercuri dimineață.
„În momentul de față, pacientul nu prezintă niciun fel de simptomatologie. S-a recoltat exudat nazofaringian și este trimis la București pentru analize. Sperăm să fie negativ. Doamne ferește să fie pozitiv, dar în acest caz vom lua măsurile care se impun. Aceasta a fost o situație care se va multiplica, ținând cont de numărul mare de personal care a venit acasă, dar subliniez că e foarte important ca cei care sunt în izolare la domiciliu să nu se sperie la o simptomatologie minoră, chiar la o subfebrilitate de 37, 38, fără alte semne de boală pentru că nu este cazul pentru aceasta să fugă la serviciul de urgență. Analizele și așa se fac în cazuri foarte, foarte justificate. Pe lângă asta avem în considerare și indicațiile OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și ale Ministerului Sănătății ca și pentru viitor să ne gândim la anumite posibilități, dacă va fi nevoit spitalul să facă față situației”, a declarat marți, medicul primar boli infecţioase epidemiolog – şef secţie, dr. Kováts Ştefan-Ladislau.
Tot acesta a spus și că în județ, pe lângă pacientul din carantină și familia izolată la domiciliu la Întorsura Buzăului, mai sunt încă două persoane, personal medical, pentru care s-au luat măsuri de izolare la domiciliu, preventiv.
Nu sunt motive de panică, dar totuși...
Chiar dacă nu sunt motive pentru care populația să intre în panică, având în vedere că, oficial, la nivel național nu este confirmat niciun caz din temuta afecțiune, nu înseamnă că oamenii trebuie să fie nepăsători, mai spun reprezentanții spitalului.
Asta cu atât mai mult cu cât suntem în plin sezon de gripă, virus care până acum a făcut mai multe victime decât temutul COVID-19.
„Din datele pe care le avem, dacă facem o comparație la populația contaminată cu un virus gripal și paralel cu coronavirusul, numărul deceselor este mult mai mic decât la cazurile gripale”, a ținut să puncteze managerul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert.
Recomandările de urmat pentru a preveni infectarea
Spălatul pe mâini – metoda „străveche, foarte bună și acum și la îndemâna oricui”, strănutatul sau tușitul în batistă, dezinfectarea, evitarea aglomerărilor de persoane și întărirea sistemului imunitar cu mâncare sănătoasă și vitamine sunt, chiar dacă par banale, recomandările cele mai de preț de care trebuie să țină mai abitir ca niciodată locuitorii județului, conform spuselor reprezentanților spitalului.
„În majoritatea cazurilor, oamenii s-au însănătoșit pentru că sistemul imunitar propriu a combătut această boală. Motiv pentru care o recomandare a noastră este ca locuitorii să pună accent mai mare pe întărirea sistemului imunitar propriu, cu vitamine, minerale, alimentație sănătoasă”, a punctat managerul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.
O altă recomandare importantă este aceea de a evita călătoriile în această perioadă, mai ales în zonele de carantină.
„Cu privire la eventualele vizite în zone posibile sau învecinate cu cele de carantină, le recomandăm cetățenilor să le amâne. O altă recomandare și rugăminte insistentă din partea noastră este ca persoanele care și-au programat o vizită în țară din zonele atinse sau posibil atinse de acest virus să le amâne. Cuvântul cheie este prudența. Nu se poate ști niciodată dacă este purtător de coronavirus și nu face altceva decât să îl aducă acasă, la familie și cunoștințe. De evitat aceste situații, pe cât posibil”, a mai spus András-Nagy Róbert.
Totodată, cei care vin în țară din zonele cu focare trebuie să anunțe autoritățile și în primă fază Direcția de Sănătate Publică telefonic. Medicii spitalului spun că este mai bine pentru pacient să rămână în casă și să evite plimbările pe la instituțiile publice, cu atât mai mult dacă au simptome și dacă știu că au intrat în contact cu bolnavi de coronavirus.
Nici statul la coadă la urgențe nu va ajuta pe nimeni, ba dimpotrivă, mai punctează reprezentanții spitalului, pentru că dacă se dovedește că este vorba despre o simplă răceală, în spațiul închis de la UPU riști să pleci acasă cu afecțiuni mai grave.
Măștile sunt pentru cei bolnavi, nu pentru cei sănătoși
Reprezentanții Spitalului Județean spun totodată că isteria creată în jurul lipsei măștilor de protecție sau a scumpirii acestora este total nejustificată în cazul persoanelor sănătoase. Aceasta trebuie să acționeze ca o barieră de a transmite virusul, astfel că este utilă doar pentru cei deja bolnavi.
„Lumea este speriată că nu se mai găsesc măști de protecție. Persoanele sănătoase nu au nevoie să poarte măști, pentru că nu au o eficiență deosebită. Măștile trebuie purtate de persoanele care sunt suspecte, infectate, ca ei să nu transmită în continuare această boală”, a spus directorul medical, dr. Roşu Mátyás.
„Măștile care se găsesc în comerț ca măști chirurgicale sunt destinate unui scop anume. Au fost proiectate și dezvoltate pentru chirurg, ca atunci când își pune masca pe gură și pe nas să nu infecteze rana în care lucrează și în niciun caz pentru răspândire”, a punctat și managerul spitalului.
Specialiștii covăsneni au precizat marți că depistarea acestui virus este cu atât mai dificilă cu cât simptomele se aseamănă foarte mult cu cele ale unei gripe: febră, tuse, greutate în respirație, stare de disconfort, cauzate de o stare gripală.
Situația la nivel național, respectiv județean este într-o continuă dinamică și apar reacții și informații cu fiecare oră ce trece. Una dintre constante este aceea că fiecare dintre noi poate și trebuie să își poarte de grijă. Să sperăm că astfel județul Covasna va trece peste acest impas cu bine, ca până acum.
Daniela Luca
Iulia Drăghici