O campanie majoră de screening al cancerului de col uterin ajunge și în județul Covasna
Vor fi înființate centre de recoltare și rețele de screening; caravana va ajunge și în mediul rural
O amplă campanie de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin va ajunge, în perioada următoare, și în județul Covasna. Inițiativa face parte dintr-un demers finanțat din fonduri europene, demarat la Târgu Mureș. Astfel, vor fi înființate centre de recoltare și rețele de screening, iar o caravană se va deplasa în mediul rural. Chiar dacă deocamdată orarul și calendarul acestor activități nu sunt încă stabilite, femeile cu vârste între 24 și 64 de ani pot suna la Call-Center (0739.727.187), să se înregistreze. Datele le vor fi preluate de un operator, care ulterior va suna înapoi când vor exista date și locații concrete, pentru programări. În plus, cu cât vor fi mai multe solicitări dintr-o localitate, cu atât va fi mai mare probabilitatea ca echipa mobilă să meargă în zonă.
Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, finanțat cu 10,5 milioane de euro, fonduri europene, are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile. Din județul Covasna vor fi testate aproape 14.000 de femei.
Vor putea beneficia de consult de specialitate și testare Babeș-Papanicolaou femeile care au între 24 și 29 de ani și testare HPV cele care au între 30-64 de ani.
„Invităm toate femeile asigurate sau nu, fără bilet de trimitere de la Medicul de Familie, să acceseze serviciile medicale oferite în cadrul acestui proiect. Toate serviciile vor fi gratuite pentru femei, acestea fiind susținute din proiect”, au transmis coordonatorii campaniei.
Caravana mobilă de screening se va deplasa în zonele rurale și vor fi înființate centre de recoltare și rețele de screening în mai multe locații din județ. Deocamdată nu se știe care vor fi aceste locații, pentru că până marți a fost deschis termenul ca unitățile medicale să își exprime dorința de a lua parte la program.
La finele săptămânii trecute, mai exact în 2 iulie, la Miercurea Ciuc a avut loc o întâlnire de lucru de tip masă rotundă, la care au luat parte mai mulți reprezentanți ai județelor Harghita și Covasna. Au fost prezenți, potrivit unui comunicat de presă, printre alții, coordonatorul campaniei la nivelul județului Covasna, dr. Finta Hajnal, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna, Ágoston László, și managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert.
Masa rotundă a avut rolul de a reuni factorii de decizie din sistemul de sănătate din județele Harghita și Covasna și echipa de management a proiectului. Au fost discutate și lămurite aspecte referitoare la procedura de afiliere a spitalelor din județ la acest proiect, înființarea rețelelor de screening și a centrelor de recoltare, astfel încât femeile să beneficieze de servicii medicale de calitate, la ele în județ.
De asemenea, s-a vorbit și despre modalitatea de organizare județeană a caravanelor de screening în mediul rural, la marii angajatori, şi modalitatea prin care femeile sunt mobilizate să ajungă la recoltare în centrele care vor fi nou înfiinţate în judeţele Harghita şi Covasna.
„Este foarte important ca şi în județul Covasna să se implementeze acest proiect de screening, pentru ca femeile să beneficieze de oportunitățile oferite prin depistarea precoce a cancerului de col uterin, motiv pentru care s-a organizat masa rotundă cu participarea persoanelor cheie din sistemul sanitar Covasna. Consider extrem de importantă posibilitatea de a câștiga ani de viață, de aceea recomand testarea”, a declarat dr. Finta Hajnal, potrivit comunicatului de presă.
„Proiectul răspunde nevoilor populației și asigură un acces echitabil și optimizat din punct de vedere regional la asistența medicală de nivel înalt, ce va ameliora rezultatele în cazul cancerului de col uterin care afectează în mod disproporționat persoanele sărace.
Pentru echipa proiectului este importantă informarea corectă și consecventă a publicului despre riscul cancerului de col uterin, având în vedere importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii și cunoașterii metodelor de prevenire disponibile.
Din totalul de 170.200 femei pe care le vom testa în regiunea Centru, conform calculelor realizate în proiect, în județul Harghita ne adresăm unui număr de aproape 21 mii de femei eligibile, iar în judeţul Covasna aproape 14 mii de femei eligibile. Vă invităm să vă informați și să vă testați!”, a transmis, în același context, și managerul de proiect, dr. Cosmina Cristina Uzun.
Specialiștii susțin și că acest tip de cancer, de col uterin, este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce.
Prima reţea de screening cu finanţare europeană a fost înfiinţată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, începând cu data de 1 iunie 2022.