SANATATE 3 noiembrie 2017

Medicii de familie covăsneni au ieșit în stradă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1080 vizualizări

„Hârtiile ne omoară, ne îngroapă și noi nu ne putem ocupa de pacienți”, spune președintele Colegiului Medicilor din județul Covasna

Mai mulți medici de familie din județul Covasna au protestat pașnic joi, 2 noiembrie, în Sfântu Gheorghe, în fața Instituției Prefectului. Acțiunea s-a înscris într-o inițiativă națională. Principalele doleanțe ale medicilor covăsneni au fost asemănătoare cu ale celor din restul țării: mai puțină birocrație și mai multă medicină.  

Sătui de birocrația care le ocupă tot timpul, de lipsa finanțărilor, de creșterile de preț și de multe alte probleme pe care sistemul sanitar al țării îl are, medicii covăsneni, sub aripa Coaliției „Solidari pentru Sănătate” au reacționat și, înarmați cu pancarte și cu răbdare, au înscris și Covasna pe harta județelor care trag noi semnale de alarmă în privința sistemului de sănătate.

„Nu mai vrem birocrație/ Nu mai vrem să fim hărțuiți/ În hârtii/Ne-ați îngropat de vii”, „Medicina de familie/ Încotro? Aude cineva?”, „Nu se poate calitate/ Cu finanțare la jumătate”, „Vrem sistem de sănătate/Bazat pe echitate/Îngrijiri centrate pe pacienți/Comunitate sănătoasă”, „Nu birocrație/ Nu comercializarea îngrijirilor/Nu fragmentarea îngrijirilor” sunt câteva dintre mesajele prezentate pe pancartele cu care doctorii din județ s-au prezentat joi în fața Prefecturii.

„De la începutul anului am făcut tot felul de demersuri. S-au făcut tone de documente, am depus și toată lumea ne-a spus „bine, bine, știm că așa e”, dar nu s-a făcut absolut nimic. Chiar și la Prefectură și la toate instituțiile din județ am depus documentele, ne-au dat fiecare în parte câte un răspuns evaziv, dar nu s-a întâmplat nimic. Atunci am spus că trebuie să atragem cumva atenția. Nu mai putem din cauza birocrației. Știți cum e cu birocrația. În sănătate e și mai rău. Suntem puși să facem hârtii în loc să ne facem meseria. Noi nu am făcut atâția ani de studii ca să facem hârtii. Hârtiile ne omoară, ne îngroapă și noi nu ne putem ocupa de pacienți. Vrem echitate în sănătate și îngrijiri centrate pe pacienți. Guvernanții spun că de anul trecut au crescut salariile în sănătate, dar e minciună. Nu e în sănătate, e pentru o mică parte din sănătate, adică pentru medicii bugetari din spitale, restul, cei care lucrează în ambulatoriu sau în medicina primară nu au primit decât 8%. Asta în condițiile în care toate utilitățile au crescut, așa că nici nu se vede”, a declarat președintele Colegiului Medicilor din județul Covasna, dr. Lucia Seres.

„Birocrația crește, numărul bolnavilor crește, starea populației este tot mai rea”

„Sunt medic de 40 de ani. În ultimii cinci ani, treptat au scăzut veniturile, prețurile au crescut și multe cabinete au ajuns într-un declin financiar. Birocrația crește, numărul bolnavilor crește, starea populației este tot mai rea. Cum crește și vârsta, cresc și îmbolnăvirile și numărul bolnavilor cronici. Situațiile sunt unele la pediatrie, unde se ocupă numai de copii, și altele pentru cei care se ocupă de populația adultă, ca în cazul meu. E tot timpul aglomerat. În plus, e o povară suplimentară pentru medicul care nu vede copii crescând, ci oameni murind”, ne-a spus și un alt medic de familie participant la protest.

Îmbătrânirea medicilor de familie din județ

Dr. Lucia Seres a mai spus că medicii solicită reglementări legislative clare, stabile, care să îi sprijine în meseria lor, nu să îi încurce mai mult.

„Vrem să ne lase să ne facem meseria. Avem un contract cadru stufos, care nu ne lasă să ne vedem de bolnavi. Nu avem voie să le prescriem orice pentru că săptămânal apare câte un protocol care ne oprește. Nu avem voie să trimitem să ne trimitem pacienții la laborator, iar dacă îi trimitem, analizele le primim peste două luni, în cel mai bun caz. Cum să îi pun un diagnostic dacă primesc așa târziu analizele? (...) Nu se poate calitate fără bani”, a mai spus medicul Lucia Seres, care a adăugat că medicina de familie are nevoie de condiții care să atragă medicii tineri spre această specializare, mai ales că viitorul pentru județul Covasna nu arată nicidecum bine.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna, asistența medicală primară în judeţ este asigurată de 100 medici de familie titulari din care 55 în mediu urban, iar 45 în mediu rural. 51 medici de familie au împlinit sau vor avea în anul 2017 vârsta de 60 de ani sau peste 60 de ani. Dintre aceştia un număr de 21 de medici au deja sau vor avea în a.c. vârsta peste 65 de ani, date care arată că fără un val de medici tineri, în câțiva ani județul va rămâne cu foarte puțini medici care să asigure asistența medicală primară.

În județul Covasna, un medic de familie are înscris aproximativ 2.100 de asiguraţi în medie, cu oscilații în funcție de regiune. De asemenea, conform DSP Covasna, în trei comune, Valea Mare, Malnaș și Poian, nu există niciun medic de familie.

„Problemele nu sunt doar ale medicilor, ci și ale bolnavilor”

Reprezentanții unei asociații a bolnavilor de cancer s-au alăturat protestelor medicilor covăsneni, precizând că problemele sistemului medical îi privesc în aceeași măsură și pe bolnavi, nu doar pe medici.

„Problemele nu sunt doar ale medicilor, ci și ale bolnavilor, în egală măsură, după părerea mea. Sunt mari probleme cu programarea bolnavilor, mai ales la oncologie. Sunt foarte mari intervale de la data când omul se prezintă pentru programare și data când programarea se finalizează. Trec săptămâni, chiar și luni. Această boală (n.red. cancerul) nu este o boală care așteaptă programările. Sunt probleme și cu medicamentele. Probabil ar fi mai bine dacă și numărul medicilor specializați în oncologie, spre exemplu ar crește. Știu că în județul Covasna lucrează o singură persoană cu o jumătate de normă și probabil că este suprasolicitată și fizic și psihic. (...) Am venit aici să ne exprimăm același dorințe ca și medicii de familie sau ca medici din alte specialități. Ne dorim promovarea unui sistem medical mai apropiat de bolnavi și care să le asigure un tratament mai accesibil”, a spus unul dintre reprezentanţii asociaţiei bolnavilor care au venit alături de medici.

CAS Covasna se arată deschisă la dialog

Protestul medicilor atât covăsneni, cât și a celor din țară, și-a îndreptat atenția și către Casele de Asigurări de Sănătate. Într-un comunicat de presă, CAS Covasna a transmis joi că va analiza cerințele medicilor covăsneni și vă căuta soluții pentru problemele atinse în memoriul prezentat de medici.

„În ceea ce privește nivelul finanțării asistenței medicale primare, vă comunicam că prin intermediul CNAS, s-au făcut deja demersuri pentru majorarea valorii minim garantate a punctului per capița, pentru medicină primară, precum şi a valorii minim garantate a punctului pe serviciu pentru medicină primară şi pentru medicină ambulatorie de specialitate.

În contextul în care în acest moment se lucrează, la nivelul CNAS, la elaborarea proiectelor de acte normative şi de buget pentru anul 2018, vor fi luate în considerare aspectele semnalate, pornindu-se de la premisa că simplificarea şi debirocratizarea activităţii cabinetelor de medicină de familie, precum şi optimizarea funcţionalităţilor sistemelor informatice reprezintă un obiectiv instituţional.

Atât la nivel central cât şi local, există dorinţa imprimării unei stări de normalitate în sistemul sanitar şi a unei mai bune definiri a rolului şi atribuţiilor furnizorilor de servicii medicale, urmărindu-se creşterea calităţii activităţii acestora, în beneficiul asiguraţilor”, arată un comunicat de presă al Casei de Asigurări de Sănătate Covasna, semnat de directorul general, Dragoș Tatu.

Următorul pas, miting la București

Următorul pas în ceea ce privește protestele medicilor se va concretiza la București,  în 15 noiembrie, când Coaliția „Solidari pentru Sănătate” anunță organizarea unui miting de amploare, la care să participe împreună, pacienți și medici. Acțiunea își propune să arate că în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.