SANATATE 5 octombrie 2017

Județul Covasna rămâne fără medici?

de Iulia Drăghici - Taraș | 2817 vizualizări

Mai bine de jumătate dintre medicii de familie covăsneni vor ieși la pensie în câțiva ani, iar sistemul nu îi atrage pe medicii tineri

51 din cei 100 de medici din județul Covasna au peste 60 de ani, conform datelor Direcției pentru Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna. Ceea ce înseamnă că odată cu ieșirea la pensie a acestor medici, jumătate din populația județului va rămâne fără medic de familie, mai ales că tinerii doctori nu par să fie atrași de această specializare.

Ca un mesaj care să sublinieze oportunitățile pentru tinerii care aleg calea medicinii, Direcția de Sănătate Publică a județului Covasna a prezentat pe site-ul propriu o statistică destul de înfricoșătoare. În condițiile în care nici acum sistemul sanitar românesc nu e pe roze, iar medicii pleacă pe capete în străinătate, un val de pensionări în rândul medicilor de familie ar putea pune pe butuci în anii viitori întreg sistemul sanitar din județul Covasna.

„În anii următori județul se va confrunta cu o problemă gravă şi anume lipsa medicilor de familie. Aceasta datorită faptului că vârsta medie a medicilor de familie este mare. Din 100 medici de familie, 51 medici au împlinit sau vor avea în anul 2017 vârsta de 60 de ani sau peste 60 de ani. Dintre aceștia un număr de 21 de medici au deja sau vor avea în a.c. vârsta peste 65 de ani. Menținerea lor în activitate se avizează anual de către o comisie comună a Direcției de Sănătate Publică Covasna, a Casei de Asigurări de Sănătate Covasna și a Colegiului Medicilor filiala Covasna, în baza Legii 113/2016”, arată textul materialului statistic, al cărui scop este de a încuraja tinerii medici să aleagă această specializare și să vină spre județul Covasna, unde în curând vor găsi locuri de muncă berechet.

„Dorința Direcției de Sănătate Publică Covasna este de a asigura și în continuare o bună acoperire cu servicii de medicină primară a județului. De aceea trebuie să sprijinim cu toate mijloacele atragerea în județ a medicilor tineri și să asigurăm înlocuirea medicilor de familie care se pensionează”, arată același text publicat pe www.dspcovasna.ro.

Deocamdată, doar un semnal de alarmă

Cei 100 de medici de familie din județ reușesc deocamdată, deși nu fără greutăți, să acopere necesitatea pe care o are județul Covasna, spun specialiștii, însă deja trebuie luate măsuri dacă nu vrem să ne trezim într-o situație extrem de neplăcută.

„Am dorit să tragem un semnal de alarmă, pentru că nu este o situație care se poate rezolva de la o zi la alta. Ideea este că trebuie să se formeze medici în aceste specialități, în medicină de familie, or tinerii medici nu prea vor acest lucru. Cei care nu pleacă, toți vor să se perfecționeze în specialități mai recunoscute, ca de exemplu chirurgie, cardiologie și așa mai departe. Nu am găsit un loc, un for, ceva unde să prezentăm tinerilor medici care vor să se specializeze, existența unor posturi libere. Ne-am gândit că și lipsa de informare ar putea fi o problemă (...). Noi nu putem să scoatem la concurs posturile de medici de familie, dar odată și odată medicul de peste 65 de ani va ieși în pensie. Ne-am gândit că dacă prezentăm statistica aceasta, o să îndemnăm tinerii medici să aleagă specializarea de medic de familie”, ne-a spus directorul DSP Covasna, Ágoston László.

Președintele Colegiului Medicilor Covasna: „Perspectiva e groaznică

Președintele Colegiului Medicilor Covasna, dr. Lucia Seres, a declarat miercuri pentru Observatorul de Covasna că deși problema a fost deja semnalată oficial până la București, nu s-a luat nicio măsură concretă.

„În județul Covasna și în general în toată țara, va fi o criză extraordinară. Am făcut statistică. În orașul Sfântu Gheorghe, de exemplu, din 30 de medici, 24 au peste 60 de ani. Vă dați seama ce înseamnă asta? Și deși am semnalat situația la toate nivelurile, nimeni nu ia nicio măsură. Ba mai mult, pe lângă faptul că suntem puțini, suntem folosiți și pentru lucruri birocratice. Ne omoară cu birocrația, în loc să ne lase să ne facem meseria. În loc să facem medicină, noi facem hârtii. (...) Problema este și că cei mai mulți oameni sunt la țară. Singurul medic care este aproape de ei și care ar trebui să fie peste tot și la îndemână, mai ales la oameni bătrâni care nu au cum să ajungă la marile spitale, sunt medicii de familie. Decidenții trebuie să facă medicina de familie atractivă, pentru că e cea mai ieftină și cel mai aproape de pacienți. Degeaba facem spitale regionale, că nu toată lumea își permite să meargă la spital. Oricât de bogată ar fi o țară, niciodată nu vor ajunge resursele pentru ca toată lumea să poată merge la spital”, a spus doctorul covăsnean, care a subliniat că birocrația este una din cauzele majore pentru care tinerii medici fug de specializarea în medicină de familie.

„Problema cea mai mare e că tinerii medici nu merg la rezidențiat la medicina de familie. E de înțeles, pentru că nu vor să fie birocrați. Ei au făcut facultatea să fie medici, dar cei de familie sunt chinuiți să facă hârtii. Chiar dacă sunt cei care ajung să facă rezidențiatul în medicină de familie, după ce termină mai bine încep un alt rezidențiat. Perspectiva e groaznică. Specialitatea nu e atractivă. (...) Avem nevoie de mai multă medicină, nu de mai multă birocrație”, ne-a mai spus dr. Lucia Seres.

Debirocratizarea, una din soluțiile care ar putea soluționa din problemă

Potrivit dr. Lucia Seres, o soluție care ar putea aduce o oarecare rezolvare crizei care bate la ușă este debirocratizarea sistemului, care ar putea face meseria mai atractivă pentru medicii tineri.

„Acum toamna, copiii trebuie să vină la medicul de familie și dacă sunt sănătoși și dacă sunt bolnavi pentru adeverințe care nu au niciun rost. Sistemul de învățământ îi pune pe părinți și pe copii pe drumuri. Pentru orice excursie trebuie adeverință, pentru că intră în colectivitate trebuie adeverință, dacă lipsește trebuie adeverință, dacă e sănătos să meargă la sport, trebuie, dacă nu e sănătos, iar trebuie. Sunt niște porcării care ne omoară nervii și timpul. Multe trebuie schimbate, dar nu știu cum va fi. Cred că generația noastră de medici nu mai apucă. Nu sunt optimistă deloc”, a spus medicul.

În alte județe situația nu va fi așa gravă

Atât directorul DSP Covasna, Ágoston László, cât și președintele Colegiului Medicilor din județ, dr. Lucia Seres, sunt de părere  că județele mai mici, cum este Covasna, vor avea mai mult de suferit de pe urma acestei crize a medicilor de familie.  

„Am vorbit cu alți colegi din alte județe, iar situația nu pare să fie așa gravă. Nu știu de ce tinerii nu vor să vină aici. Pot să vină medici de oriunde din țară, dar nu prea vor. (...) Este o situație destul de gravă și tocmai de aceea am încercat să informăm într-un fel tinerii”, a spus Ágoston László.

„În general eu sunt în legătură cu toți colegii din țară. Cam peste tot medicii de familie sunt îmbătrâniți, dar noi fiind județ mic, se simte și mai tare. Centrele universitare mai sunt cum sunt, că cei câțiva care mai aleg medicina de familie rămân acolo, iar județele mai mici, mai departe de centrele universitare, sunt foarte văduvite. În câțiva ani va fi o problemă foarte mare”, a subliniat medicul Seres.

Trei localități nu au nici acum medic de familie

Problema medicilor de familie există deja în trei comune din județ, cu toate că încă nici nu vorbim de vreo criză. Potrivit DSP, e vorba de Valea Mare (aproximativ 1050 de locuitori), Malnaș ( peste 1080 de locuitori) și Poian ( cu peste 1760 de locuitori).

Primarii localităților spun că numărul mic de locuitori, distanța până la orașele importante, drumurile rele sau numărul mic de medici sunt principalii factori care contribuie la această situație.

„Am reușit să facem un contract de închiriere a spațiului cu doctorița de la Boroșneu Mare pentru două zile pe săptămână. Deocamdată nu a început treaba, dar sperăm că va merge. Într-un fel s-a rezolvat această problemă. Acum face și ea demersurile care trebuie făcute. Încă nu știm exact când va începe, dar eu sper cât mai repede. Avem atâția bătrâni aici, care nu au bani să meargă la Sfântu Gheorghe. Cât de cât e bine și așa”, ne-a declarat miercuri primarul de la Valea Mare, Gheorghe Avram.

La Poian situația e și mai grea decât la Valea Mare, dat fiind faptul că acolo singura soluție identificată de oameni a fost să meargă la medicii de familie din Târgu Secuiesc, oraș aflat la aproximativ 9 kilometri.

„Legea le dă voie medicilor de familie să aibă doar un cabinet medical. În comună suntem puțini și nu merită să stea doar aici. Așa că oamenii se duc la Târgu Secuiesc, pentru că acolo au medicii de familie. Au găsit această soluție pentru că altceva nu au ce să facă. (...) Dacă s-ar schimba această lege, poate ar veni și la noi medici”, ne-a spus și primarul din Poian, Páll Endre.

Plecarea în străinătate

Cu un sistem sanitar care și așa pune destule probleme, dar și cu perspectiva unei crize a medicilor de familie, pe bună dreptate cetățenii se tem pentru viitorul lor și al copiilor lor și par să își îndrepte privirea către Occident sau spre alte state mai dezvoltate.

„Este înfiorător ce se petrece în sistemul medical din România și de la noi. Înainte se zicea că dacă nu ai bani de dat șpagă la medici, mori cu zile. Acum mori și cu șpaga în buzunar că nu prea mai ai cui să o dai. Mi-e greu să îmi imaginez cum va arată viitorul copilului meu. Nu știu ce o fi în sufletul mamelor din satele în care nu există medici deloc. Nu vreau să fiu în pielea lor. Pe urma vezi știri că o mama și-a omorât copilul că a încercat să îl trateze băbește. Păi ce era să facă? Fără medic, a încercat ce a putut. Și mai e un aspect. Între medicii care au rămas în țara sunt foarte mulți incompetenți. Deci avem chiar mai puțini medici decât ne spun statisticile. Și în condițiile acestea nu ne rămâne și nouă să ne părăsim casele și țara și să plecăm în lumea civilizată unde ne-au fost alungați medicii?”, ne-a întrebat retoric o tânără mamă din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.