SANATATE 11 decembrie 2020

Covăsnenii și vaccinul antigripal: „Când nu e, se face zarvă, iar când e, nu mai vor”

de Covasna Media | 2019 vizualizări

Tot mai mulți pacienți cu boli cronice refuză să se vaccineze, spune dr. Lucia Șereș

Zilele trecute, peste 13.000 de doze de vaccin antigripal au fost livrate în județul Covasna, iar o parte dintre acestea au ajuns deja la medicii de familie. Cei care beneficiază gratuit de imunizare sunt persoanele cu vârste de peste 65 de ani și cele cu boli cronice, însă în ultima vreme tot mai multe persoane dintre cele înscrise pe această listă refuză vaccinarea, spune reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș. Totodată, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, medicul Roșu Mátyás, le recomandă pacienților din grupa de risc COVID să nu treacă cu vederea posibilitatea imunizării, pentru că au fost cazuri de persoane care au contractat ambele virusuri în același timp, iar acest fapt a făcut boala și mai agresivă.

Ministerul Sănătății anunță că se finalizează distribuția dozelor de vaccin antigripal achiziționate pentru derularea campaniei de vaccinare antigripală din sezonul 2020-2021. Dozele au ajuns și în județul Covasna și sunt suficiente pentru toți cei care s-au înscris pe listele medicilor de familie, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna. Conform unor medici de familie din județ, o parte dintre bolnavii cronici refuză, mai nou, vaccinarea. 

„Sunt doze suficiente. Până acum am primit 13.180 de doze, dintre care s-au folosit săptămâna trecută 3.821 de doze. Acum sunt în curs de distribuire pentru toți medicii de familie. Deci o să primească niște tranșe consistente pe care le pot folosi. Toți cei care au fost înscriși pot să meargă la medicul de familie și să beneficieze de vaccinare. Dacă medicii de familie au înscris pe listă o persoană care a dorit această vaccinare gratuită, iar apoi a refuzat-o, cred că e și o chestiune de bun simț. Când nu e, se face o mare zarvă și spun că DSP-ul nu e în stare să deservească populația, iar când ajunge, nu mai vor. Nici oamenii nu știu uneori ce vor”, ne-a declarat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella. 

Cei care n-au găsit vaccin în farmacii, trebuie să apeleze la medicul lor de familie 

Pentru că rămân doze de vaccin neutilizate, acestea pot fi administrate și pacienților care nu sunt bolnavi cronici, însă care vor să se imunizeze, spune reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș.

„Pot să primească vaccin gratuit numai cei care sunt în categoria de risc, dar dacă cei care trebuie să primească refuză și rămân doze, atunci se pot face și la alții, așa că sfătuim pacienții să sune fiecare la medicul lui de familie și să întrebe, pentru că, din păcate, nu știu de ce a pornit antivaccinismul. Pacienții cronici refuză des vaccinul, deși l-am tot așteptat și ne-am dorit să sosească. E foarte important să se vaccineze. Totuși, unii ne spun „Nu, mulțumim” și atunci, nefiind obligatoriu, noi putem numai să le recomandăm să își facă vaccinul. Cauza ar fi probabil antivaccinismul ăsta care se tot dezbate la televizor, că nu știu ce se întâmplă. Probabil că s-a și întârziat, că în septembrie lumea era înnebunită că dacă va fi sau nu vaccin și lumea nu a prea găsit vaccinul în farmacii. Eu cel puțin am încercat să îmi contactez toți pacienții cronici și mulți au zis că nu vor și atunci îi sfătuim pe pacienți să sune la medicul de familie și în funcție de posibilități, dacă alții refuză, facem celor care doresc. Nu cred că se vor găsi în farmacii vaccinuri antigripale anul acesta”, ne-a explicat dr. Lucia Șereș. 

Au fost cazuri de pacienți care au avut și gripă și COVID în același timp 

Și directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, medicul Roșu Mátyás, le recomandă pacienților din grupa de risc COVID să se vaccineze antigripal, pentru că au fost cazuri de persoane care au contractat ambele virusuri în același timp, fapt care a făcut boala și mai agresivă. 

„Vaccinul antigripal merită să fie făcut, mai ales de persoanele cu risc, ele sunt și cele care beneficiază de gratuitate, deoarece scapă de gripă sau, mai bine zis, cu puțină probabilitate vor face gripă. Sunt cazuri și au fost cazuri când un pacient s-a infectat și cu gripă și cu COVID, în același timp, avea ambele infecții, caz în care prognosticul e mult mai rezervat”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, directorul medical, dr. Roșu Mátyás. 

Tot acesta a explicat și că cele două afecțiuni sunt greu de diferențiat fără o testare Real Time PCR, având în vedere că simptomele sunt asemănătoare. 

„Gripa și COVID-ul, din punct de vedere clinic nu se pot diferenția sută la sută, în niciun caz. Testul PCR este cel care este absolut sigur. Ne mai ajută testul antigen care se face la Urgență, ne ajută imagistica și laboratorul, împreună. Dar faptul că am febră, tușesc, mă doare capul și mă dor articulațiile nu sunt simptome specifice nici pentru una, nici pentru alta. În analize amănunțite avem probabilitate foarte mare în care putem spune că este sau nu este COVID și după aceea testul PCR, pe care îl facem la toți pacienții internați, care ne spune dacă da sau nu”, a punctat medicul de la Spitalul Județean.

O parte dintre pacienții înscriși pe listele medicilor de familie n-au mai așteptat să sosească ultima tranșă 

Un alt medic de familie din Sfântu Gheorghe, dr. Szász Edit, a precizat că unii dintre pacienții care puteau să primească gratuit vaccinul antigripal nu au mai așteptat să sosească ultima tranșă și și-au cumpărat vaccinuri din farmacii. În ultimii ani, nu s-au înregistrat reacții adverse la pacienții care s-au imunizat împotriva gripei, a mai spus medicul de familie.  

„Este interes pentru vaccinuri, dar pacienții le-au mai cumpărat între timp și le-au făcut. Cei care au fost obișnuiți să își facă ani la rând, au făcut rost. Eu nici nu am făcut acele liste pentru că în urmă cu vreo patru ani am primit numai 20 de vaccinuri și nu am putut să le împart, iar din cauza asta s-au certat unii pacienți pentru că sunt foarte mulți vârstnici și bolnavi cronici. Unul a primit și celălalt nu și atunci erau dispute între ei și între noi. Numărul dozelor care să fie suficient pentru toți depinde de numărul de pacienți cronici pe care îl are fiecare medic de familie.  Eu, de exemplu, am vreo 100 de diabetici pe listă și nu ne ajung dozele și atunci unii s-au pus pe listele de așteptare de la farmacii și și-au cumpărat. Am vaccinat foarte mulți. În fiecare an așa a fost că s-a anunțat la televizor că vin vaccinurile și vor fi suficiente și n-au fost. Sunt și pacienți care refuză, dar vaccinurile antigripale pe care le-am primit în ultimii ani sunt foarte bune. Nu au fost reacții adverse și pacienții au fost mulțumiți. Nu am avut cazuri de gripă. În ultima vreme numai cu pneumonii au venit, dar toată lumea vine târziu pentru că le e frică de Covid și cred că s-au infectat, dar sunt foarte multe boli pe lângă Covid. Oamenii nu se mai prezintă din timp nici la Urgență, nici la medicul de familie ca să înceapă tratamentul. Nu toată lumea are Covid și cu paracetamol și aspirină nu se rezolvă o pneumonie”, ne-a spus dr. Szász Edit. 

Vaccinurile antigripale sunt în continuare un deficit și în farmacii

Președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter, ne-a spus că farmaciile au primit recent o tranșă de vaccin antigripal, însă acestea s-au epuizat rapid. 

„Acum zece zile au primit și farmaciile o tranșă. Nu știu cât a primit fiecare farmacie în parte, dar cred că vreo cinci sau șase bucăți, nu mai mult. Deja erau liste făcute cu cei care doresc vaccin și cred că s-au vândut toate. Între timp, au primit și medicii de familie și ar trebui să ajungă la cei din grupele de risc. Promisiuni avem destule, dar nu știm dacă vom mai primi în acest an. Atunci când dozele intră în țară, medicii de familie sunt cei care primesc prima dată și după aceea farmaciile. Cererile parcă s-au mai rărit în ultima vreme, dar cred că e din cauza că au primit medicii de familie, dar la începutul lui noiembrie cererea a fost foarte mare”, ne-a declarat Szabó Péter.

Potrivit Ministerului Sănătății, campania de imunizare a populației împotriva virusului gripal este gratuită, iar prioritate au persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, respiratorii și cardiovasculare, pacienții cu boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, dar și femeile însărcinate.

Până în prezent a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și niciun deces confirmat cu virus gripal, se arată pe site-ul Ministerului Sănătății. 

Daniela Luca

Iulia Drăghici – Taraș

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.