SANATATE 24 septembrie 2020

Clădirea modulară pentru Urgențe a fost finalizată

de Iulia Drăghici - Taraș | 2863 vizualizări

La SJU Covasna, triajul epidemiologic al pacienților COVID și suspecți COVID se va face acum după o logică mai clară și cu riscuri mai puține, spun reprezentanții spitalului 

La 530.000 de lei s-a ridicat cea mai nouă investiție de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Covasna. Este vorba despre clădirea modulară dotată și amenajată pentru pacienții COVID-19 și cei suspecți de infecția cu noul coronavirus. Fondurile au fost alocate din trei surse: Clubul Rotary Sfântu Gheorghe, MOL România și Consiliul Județean Covasna. Deși era planificat ca lucrările să se încheie mai repede, autoritățile spun că sunt motive plauzibile pentru care s-a întârziat cu inaugurarea. 

Clădirea modulară de urgență este compusă din trei spații de lucru: triajul epidemiologic și triajul medical, zona de suspect COVID, unde urmează să fie tratați pacienții suspecți COVID-19, respectiv o zonă unde urmează să fie tratați pacienții care au test pozitiv. 

Prin construirea acestei clădiri am reușit să defalcăm și să atingem acele recomandări internaționale și naționale, bazate și pe experiența unei perioade de 6 luni de zile de când ne confruntăm cu această criză, să separăm și în cadrul urgenței, cum am reușit la spital, pacienții posibil infectați față de cei negativi și față de cei pozitivi”, a spus miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, managerul Spitalului Județean de Urgență „Fogolyán Kristóf”, András-Nagy Róbert. 

Pe lângă construcția propriu-zisă, în investiție se regăsesc și mobilierul făcut la comandă, monitoare, EKG-uri, paturi și alte echipamente, toate noi – nouțe. 

Clădirea este utilată, funcțională. Are o suprafață de aproape 100 de metri pătrați și are  și o extindere, respectiv un punct de recoltare pentru testele PCR. Au fost făcute până acum în spațiu improvizat. Aici am amenajat o destinație pentru a asigura un circuit cât mai rapid al acestui flux”, a mai spus managerul spitalului. 

Directorul medical al Spitalului, dr. Roșu Mátyás a afirmat miercuri că Unitatea de Primiri Urgențe nu făcea față cerințelor în contextul epidemiologic actual, așa că  noua clădire din curtea spitalului rezolvă o serie de probleme apărute odată cu SARS-COV-2. 

Serviciul nostru de urgență funcționează într-un spațiu impropriu. Deci până când nu se va construi noua clădire a urgenței, și lucrurile merg destul de încetișor, funcționăm în clădirea principală la parter, care nu a fost concepută și construită pentru urgență. Bineînțeles, am încercat să o facem să funcționeze cât mai bine cu putință, dar în acest context de COVID nu mai făcea față. A trebuit să facem niște improvizații, în sensul că biroul de internări l-am transformat în salon de suspecți, încăperea unde se schimbau pacienții înainte să intre în spital era salon pentru pozitivi, circuitele nu erau perfecte. Dar cu această clădire, am rezolvat această problemă”, a explicat dr. Roșu Mátyás. 

Și șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Camelia Mîndru spune că investiția este una folositoare pentru siguranța tuturor. 

„Până acum, trierea aceasta se făcea la modul concret, pentru că funcționăm așa din martie, în acel cort care este la orice intrare din orice spital din țara aceasta. Acolo se făcea un triaj epidemiologic, se luau niște informații și se măsura temperatura. În funcție de decizia comunicată telefonic cu asistentul de acolo, pacientul avea două căi de acces: una – am schimbat destinația holului mare de acces și am transformat-o în zonă COVID, pe care am compartimentat-o pentru suspecți și pozitivi, iar în partea cealaltă, pacienții ne-suspecți. (...) Acum este mai logic, mai civilizat și mult mai sigur. E mult mai logic să construiești ceva după un anumit scenariu, decât să adaptezi din ceea ce ai”, a spus dr. Mîndru. 

Parteneriat între autorități și mediul privat 

Investiția a fost asigurată printr-un parteneriat de Clubul Rotary Sfântu Gheorghe, care a contribuit cu aproximativ 100.000 de lei și MOL România, prin Fundația pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc – 130.000 de lei. Diferența până la 530.000, adică 300.000 de lei, a fost asigurată din fondurile Consiliului Județean Covasna. 

La prezentarea celei mai noi construcții apărute în curtea spitalului a fost și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. Acesta a ținut să puncteze că aceasta nu este singura investiție realizată printr-un parteneriat între autorități și comunitate, și a amintit și de laboratorul performant unde se realizează lunar peste 1.500 de teste Real-Time PCR, pentru depistarea coronavirusului. 

Prioritatea noastră, așa cum am spus de mai multe ori și am spus și acum, este siguranța cetățenilor. Prin siguranța cetățenilor înțelegem atât acele persoane care au nevoie de îngrijire și trebuie să intre în Spitalul Județean, cât și siguranța celor care lucrează în spital, atât medici, cât și alte cadre medicale. Și această realizare, este o realizare comună cu societatea civilă, prin Clubul Rotary și MOL România, cu spitalul județean și consiliul județean, cum a fost și înființarea laboratorului de testare PCR, unde am inițiat, organizat și uite că am pus la punct acel laborator”, a spus Tamás Sándor. 

Pe lângă fondurile investite în construirea clădiri modulare, de la începutul crizei sanitare date de COVID-19, Clubul Rotary Sfântu Gheorghe a sprijinit atât Spitalul Județean cu investiții, de exemplu – aparate de respirat, dar și medicii de familie – cu echipamente de protecție și dezinfectanți sau a realizat, alături de Crucea Roșie Covasna cinci centre de prim-ajutor cu aparate de oxigen, care să fie utilizate în caz de nevoie. Donațiile primite de organizație s-au ridicat la peste 100.000 de euro. 

„Încercăm să folosim banii veniți din donații de la firmele și oamenii din oraș și județ la lucruri care sunt folosite de cât mai mulți oameni”,  a spus miercuri, la conferința de presă de la spital, președintele Rotary Sfântu Gheorghe, Bartók Árpád. 

De ce a întârziat inaugurarea 

În ceea ce privește faptul că lucrările la noua clădire modulară de urgențe au decurs mai încet decât a fost anticipat, factorii decidenți au spus că a fost necesar să se asigure că investiția va fi una pe termen mai degrabă lung. 

„Trebuie să mărturisesc, că nu avem nimic de ascuns, că a întârziat puțin inaugurarea sau punerea în funcțiune a acestei clădiri, pentru că în urmă cu o săptămână m-a întrebat domnul manager András – Nagy Róbert: rapid punem în funcțiune sau vrem să ne gândim pe termen lung? Am decis că trebuie să ne gândim pe termen lung, având în vedere că toți specialiștii din lume spun că vine valul doi sau valul următor. A trebuit să amenajăm terenul în față, dar am făcut și această intrare și acoperirea adecvată și pentru timpul de iarnă. Până acum cortul amenajat provizoriu a fost ok, dar de azi va începe un triaj din punct de vedere medical pus la punct”, a spus Tamás Sándor. 

O clădire modulară se face în câteva săptămâni, dar gândind în perspectivă ne-am gândit ca această clădire modulară să aibă o durată mai lungă de timp de folosință. Vedem că evoluția pandemiei, și de la noi și din alte țări, ne arată că e necesar acest lucru. Motiv pentru care am regândit proiectul în acest sens”, a confirmat și managerul spitalului. 

S-ar putea ca noua clădire să fie păstrată și după construirea noii clădiri de urgențe 

Pe de altă parte, în derulare este și proiectul de construire a unei noi clădiri pentru Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, aflat în etapa de licitație publică. În octombrie va fi ales constructorul, iar dacă nu vor fi contestații, anul viitor ar putea începe și treaba. Dar, pentru că atunci când s-au făcut proiectele și planurile nu era contextul epidemiologic actual, conducerea spitalului spune că s-ar putea ca cea mai nouă investiție, inaugurată miercuri, să fie de bază pe termen lung în spital, chiar și după ce UPU va avea o nouă clădire. 

Având în vedere că deja proiectul este licitat, sunt depuse oferte deja pe baza unui proiect acceptat de toate forurile, nu se mai poate modifica. Motiv pentru care, în viitorul apropiat eu cred că această urgență modulară va fi mutată în fața urgenței respective. Dacă evoluția va fi spre altă direcție, din această clădire vom face birouri, pentru că un alt proiect mai de viitor este ca și zona administrativă să primească un spațiu corespunzător pentru că a crescut foarte mult și volumul de hârtii”, a explicat András-Nagy Róbert. 

Dar până să se ajungă la alte serii de inaugurări, este clar că viața merge înainte și că urgențele medicale au existat și vor exista în continuare. Doar că nici acest domeniu nu a rămas neatins de efectele epidemiei de COVID-19. 

„Viața la urgențe a devenit și mai interesantă din toate punctele de vedere, pentru că se schimbă abordarea întregii patologii. Nimic nu mai este atât de clasic cum știam, deci trebuie să gândim puțin altfel. Este mult mai interesant și mai stimulativ și mai provocator”, ne-a spus șefa UPU din cadrul Spitalului Județean, dr. Camelia Mîndru. 

Până la urmă, nimeni nu își dorește să ajungă la spital, în nicio postură, cu atât mai puțin în cea de bolnav COVID sau suspect COVID. Dar dacă se întâmplă, măcar să ai parte de condiții mai mult decât decente. Așa cum este, de altfel, normal.   

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.