POLITICA 7 martie 2013

UDMR Covasna vrea regiuni mai mici şi mai funcţionale

de Székely Emőke | 466 vizualizări

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, şi senatorul Klárik László au prezentat o nouă viziune asupra regionalizării, una prin care vechile regiuni istorice ar reprezenta regiuni mari, cu funcţii şi competenţe mici, care ar include unele regiuni de dezvoltare mai mici.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, şi senatorul Klárik László

Antal a prezentat date statistice din care a reieşit faptul că organizarea pe regiuni nu a fost o decizie bună pentru că în loc ca judeţele bogate să le tragă în sus pe cele sărace, discrepanţa între ele a crescut. De aceea UDMR Covasna vine cu o nouă propunere, şi anume crearea unor regiuni de dezvoltare mai mici, care ar avea în jur de 800.000-1.000.000 de locuitori. „Experienţa ultimilor 15 ani a arătat că această organizare nu este viabilă. În cazul în care dorim introducerea unui nou nivel administrativ, acesta trebuie să fie bazat pe regiunile istorice. Aceste regiuni istorice ar trebui să aibă competenţe administrative, judeţele să rămână şi să se creeze regiuni mai mici de dezvoltare, care să fie formate din câteva judeţe care au tradiţii, interese, scopuri comune” – a declarat Antal. În viziunea lui o astfel de regiune de dezvoltare ar trebui formată din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, cele trei judeţe în care populaţia de etnie maghiară este însemnată având aceleaşi interese şi fiind legate de tradiţie.

„Nu am auzit pe nimeni să se fi prezentat undeva ca fiind din Regiunea 7 Centru. Dar am auzit în schimb oameni care au spus că sunt din Transilvania sau Moldova. Cred că reorganizarea României ar fi de succes dacă regiunile mari ar fi cele istorice” – a declarat senatorul Klárik László.

Opinia celor doi politicieni este împărtăşită şi de preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor. „Soluţia ideală ar fi dacă s-ar aplica principiul asocierii libere şi fiecare judeţ ar putea decide el însuşi cu ce judeţ ar vrea să fie în aceeaşi regiune de dezvoltare. De exemplu, este nefiresc ca judeţul Vrancea să fie în aceeaşi regiune cu judeţul Constanţa. Şi dacă judeţul Covasna, împreună cu alte judeţe, ar forma o unitate cu judeţul Alba, aceasta ar duce, în mod similar, la disfuncţionalitate, deoarece între cele două judeţe nu există nici un punct comun de conexiune” – a declarat acesta.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.