Tamás Sándor: „«Salvăm Ardealul de Bucureşti» se referă la taxe"
În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean de joi, 3 noiembrie, preşedintele Tamás Sándor a prezentat o hartă realizată de publicaţia Gândul în 2012, care conţinea o statistică a Ministerului Finanţelor, prin care a arătat că modul în care se distribuie cota din impozitul pe venit la nivel naţional nu este echitabilă şi că practic banii pe care covăsnenii îi plătesc pe taxe merg în alte judeţe.
„Este foarte clar. În Transilvania sunt două judeţe care primesc mai mult decât plătesc la Bucureşti. Restul plătesc mai mult decât primesc înapoi. În cazul judeţului Covasna, noi dacă plătim 100 de euro, primim înapoi doar 78,8 de euro. Nu este normal, că de pildă judeţul Vrancea, ca să nu mergem prea departe de noi, primeşte 129% înapoi. Vasluiul e cel mai avantajat judeţ pentru că primeşte 158% înapoi. Aceasta este problema noastră şi pe plan politic şi administrativ. (...) Judeţul Covasna este cel mai bun cotizant din ţară în ceea ce priveşte taxele şi impozitele”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean.
Discuţia a venit ca urmare a repartizării cotei de 20% din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură pe anul 2016. Anul acesta, doar 310.000 de lei au revenit celor 45 de unităţi administrativ teritoriale din judeţul Covasna, sumă care e mai mică decât anii trecuţi.
„Sumele sunt foarte mici şi nu e bine. Nu vreau să fac politică, însă noi, UDMR-ul am avut un slogan, „Salvăm Ardealul de Bucureşti” şi a fost un scandal enorm. Ideea noastră se referă la taxe, să rămână cât mai mulţi bani pentru nevoile locale şi să nu alimentăm pe cei care nu produc nimic”, a mai precizat Tamás Sándor.
Exemplu de solidaritate în zona oraşului Covasna
În urma repartizării banilor, primarii din Covasna, Zagon, Zăbala, Comandău, Boroşneu Mare au decis să cedeze partea lor către comuna Brateş, care desfăşoară două proiecte importante.
„Am discutat cu toţii primarii. (...) Un principiu după care s-au împărţit banii a fost în funcţie de mărimea localităţilor: comunele mici între 3 şi 5.000 de lei, comunele mai mari între 5 şi 10.000 de lei. Un exemplu pozitiv de solidaritate a fost în zona Covasnei, unde primarii din Covasna, Zagon, Zăbala, Comandău, Boroşneu Mare au decis ca partea lor să revină comunei Brateş, unde sunt două lucrări majore la apă potabilă şi canalizare. E un exemplu foarte frumos şi corect pentru că e greu să renunţi şi la o sumă mai mică, dar uite că aceşti oameni au înţeles că e mai bine dacă se adună aceste sume mici şi se rezolvă o problemă mai mare”, a spus preşedintele CJ Covasna.
https://youtu.be/KkkXbxp7TGA