POLITICA 1 august 2022

Tamás Sándor, despre sprijinul financiar de la guvernul maghiar: „Ceea ce face Ungaria face și România”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1024 vizualizări

Președintele Consiliului Județean Covasna și totodată liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, spune că sprijinul financiar de care beneficiază județele din Transilvania din partea guvernului maghiar nu diferă de ajutorul pe care România îl oferă Republicii Moldova sau altor state care au comunități cu cetățeni români. 

Guvernul din Ungaria face exact ce face Guvernul României față de semenii români de peste hotare. Nu face altceva. Dacă vă uitați în Monitorul Oficial, vedeți foarte clar că de la motorină până la grâu, de la mobilare de școli și spitale, până la bani cash se trimit de către Guvernul României în diasporă și mai ales în Moldova. Exact așa face și guvernul maghiar, exact așa face și guvernul german, și așa mai departe. Eu nu văd nicio problemă în acest lucru, pentru că trebuie să avem grijă și de semenii noștri cu care suntem de aceeași etnie. (...) Deci ceea ce face Ungaria face și România”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro, Tamás Sándor. 

Acesta a precizat în același context că, din perspectiva sa, cel mai important program implementat în ultimii ani în județul Covasna cu fonduri venite de la Guvernul Ungariei a fost cel prin care s-a sprijinit agricultura. Întreprinderile agricole mari au primit fonduri de 13 milioane de euro, iar fermierii mici și mijlocii, 17 milioane de euro. 

A fost concurs de proiecte, la care au participat, de altfel, și români din Zăbala, din zona Buzaielor, nu era condiție să fii ungur, ci să ai un proiect bun. Au câștigat 17 întreprinderi mari agricole și 1.096 de întreprinderi mici și mijlocii. A fost un program foarte bun. Se văd deja rezultatele și implicarea în sistemul modernizat al agriculturii”, a mai spus Tamás Sándor. 

Subiectul finanțărilor de la guvernul maghiar care ajung în regiunile transilvănene din România este unul controversat, care împarte opinia publică în mai multe tabere. Sunt cei care spun că banii vin întotdeauna cu anumite condiții și de cele mai multe ori sunt de domeniul politicului, adică pentru voturi, dar și că aceste investiții ascund în spate alte intenții. Este și o altă tabără, care afirmă că banii din Ungaria sunt bineveniți atâta timp cât investițiile pot fi accesate de toți locuitorii zonei, indiferent de naționalitate și etnie, adică aduc beneficii întregii zone. Există și cei care reproșează autorităților române că lipsa lor de interes și investiții oferă șansa altor state să intervină. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.