Tabăra de la Pădureni, un subiect „fierbinte” pe masa Consiliului Județean
Nu există unanimitate între aleșii județeni, dacă preluarea taberei este sau nu oportună în acest moment; majoritatea UDMR a aprobat, însă, fără emoții orice demers de până acum
Subiectul preluării în administrarea Consiliului Județean a Taberei de la Pădureni, aflată în prezent în subordinea Direcției Județene de Sport și Tineret Covasna, respectiv a Ministerului Tineretului și Sportului, a fost tema unei dezbateri neplanificate în cadrul ședinței de joi, 22 iulie. Câțiva consilieri și-au manifestat dezacordul privind preluarea taberei și au adus și câteva argumente în acest sens.
Pe ordinea de zi a Consiliului Județean Covasna s-a găsit joi, în cadrul ședinței ordinare a lunii iulie, printre altele, și proiectul „pentru modificarea art. 1 alin. (2) din Hotărârea Consiliului Județean Covasna nr. 28/2021 privind aprobarea solicitării de trecere a unor imobile situate în comuna Moacșa, județul Covasna, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna în domeniul public al Județului Covasna”.
Nu a trecut neobservat și nici cu unanimitate de voturi, spre deosebire de celelalte subiecte discutate la ședință, și cu toate că a fost adoptat, cu 24 de voturi pentru, a trecut cu 5 voturi împotrivă.
MTS face afirmații false?
Discuțiile au pornit nu de la proiectul în sine, ci de la subiectul general al preluării acestei tabere. Consilierul Partidului Național Liberal (PNL), Olimpiu Floroian, a deschis dezbaterea și a pomenit, printre altele, de o afirmație regăsită într-o notă de fundamentare, prin care Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) informa că „în acel imobil nu se mai desfășoară nicio activitate și mai mult decât atât, că a încetat PUZ-ul și interesul public național”, a spus consilierul județean, completând că astfel „se deduce foarte clar că acolo nu mai este activitate și nu mai este interes național. Ceea ce este o afirmație falsă”.
Președintele CJ, Tamás Sándor, a spus, în acest context, că nu poate răspunde în locul Ministerului Tineretului și Sportului pe speța adusă în discuție, dar a reafirmat dorința de a prelua această tabără pentru a derula în continuare aici activități pentru tineret.
Cine va avea acces la această tabără
Tot Olimpiu Floroian a solicitat să se aducă lămuriri dacă această tabără, după ce va fi preluată de CJ, va servi în continuare interesul național sau va fi utilizată cu „circuit închis” pentru evenimente organizate la nivel local și județean. Răspunsul a fost că, la fel ca celelalte tabere din subordinea CJ, oricine va dori să închirieze cabanele și va plăti taxele aferente, va putea beneficia de locație.
„Interesul nostru este foarte clar și sincer. Vrem descentralizarea, așa cum de altfel prevede și programul de Guvernare, la pagina 195. (...) Pe această cale s-a pornit și interministerial și practic”, a spus, ca răspuns, președintele CJ Covasna, care a făcut referire în acest context și la faptul că imobilele DJST din strada Bánki Donát din Sfântu Gheorghe au fost deja predate în administrarea municipiului Sfântu Gheorghe și că urmează și descentralizarea instituției.
„Intenția noastră este foarte clară, vrem să fie o tabără de sport și de tineret mai bine funcțională decât a funcționat până acum. Mai bine vrem. (...) Vrem să facem o tabără mai frumoasă decât la Comandău, să fie mult mai funcțională, pentru că este un spațiu mai mare, este mai accesibil și este în mijlocul și în inima județului”, a spus președintele CJ Covasna.
Pe subiect a intervenit și consilierul județean Grüman Róbert, fost vicepreședinte al CJ, care a ținut să lămurească faptul că tabăra va putea fi folosită și de grupuri din țară și străinătate.
„Nu ar trebui să inducem în eroare opinia publică, adică pe viitor dacă ar prelua Consiliul Județean nu s-ar mai putea organiza acolo evenimente naționale, nu s-ar mai putea primi grupuri din alte județe sau din străinătate. Cred că acest lucru putem să îl clarificăm că nu este nicio intenție de a închide în fața potențialilor turiști din țară și din străinătate această tabără”, a spus Grüman Róbert.
„Piatră de moară în spate”
Ulterior, a luat cuvântul și unul dintre consilierii Partidului Social Democrat (PSD), Sabin Calinic. Acesta a întrebat, fără să primească deocamdată răspuns, dacă s-a calculat vreun impact bugetar ca urmare a preluării acestei tabere și dacă pentru bugetul județului nu cumva ar fi mai bine să se ocupe în continuare de ea Ministerul Tineretului și Sportului.
„Eu cred că nu e momentul să facem asta. (...) Să mai încărcăm bugetul județean cu alte sume, de personal, mentenanță și altele. Pentru ce? Să o facă Ministerul. O face. Eventual, dacă nu e în regulă, să facem demersurile necesare să se îmbunătățească situația acolo. Dar să ne punem această piatră de moară în spate fără niciun rost și mai ales fără nici un efect benefic pentru județul Covasna, nu văd de ce”, a spus Sabin Calinic.
Pe de altă parte, atât Tamás Sándor, cât și Gáj Nándor, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii, care este și consilier județean, au spus că tabăra de la Comandău este una foarte căutată și că în prezent acolo au activități grupuri de elevi din București, Brașov și Iași. Președintele Consiliului Județean Covasna a afirmat, încă o dată, că autoritățile județene au dovedit în repetate rânduri că sunt gazde mai bune ale bunurilor publice decât au fost vreodată autoritățile de la București.
În cadrul ședinței s-a vorbit și despre două răspunsuri diametral opuse, trimise de către DJST Covasna, în primă fază, în aprilie, către MTS, în care instituția afirma că nu este oportună transferarea taberei de la Pădureni în subordinea CJ, iar un alt răspuns, din mai, către CJ, arată un acord privind această trecere.
Un alt punct de discuție între consilierii județeni a fost legat de această descentralizare a DJST-ului, care ar urma să intre în subordinea CJ și dacă, în context, este util sau nu demersul anticipat de a trece tabăra de la Pădureni în administrarea aceleiași instituții.
„Dacă se va descentraliza vreodată, cine știe, Direcția pentru Sport și Tineret, în mod indirect, tabăra este sub jurisdicția, conducerea acestei instituții. Atunci de ce să facem acum asta? Dacă se descentralizează, se descentralizează cu tot ce se află sub ea. Dar să o luăm pe bucățele, cu tabere, cu ăstea, eu cred că nu e momentul”, a spus Sabin Calinic.
Demersurile de trecere a Taberei din comuna Moacșa în administrarea CJ Covasna au debutat în februarie a.c., când consilierii județeni au adoptat, în unanimitate atunci, hotărârea care arăta oficial intenția „pentru solicitarea de trecere a unor imobile situate în comuna Moacșa, județul Covasna, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna în domeniul public al Județului Covasna”.
„Centrul de agrement este compus din teren intravilan - curți construcții și grădină, 6 căsuțe cu mansardă, casă de piatră – clădire centrală, teren de sport, grup sanitar, toaletă și centrală termică”, se arată în hotărârea adoptată atunci. Tabăra de la Pădureni este cea mai mare din județul Covasna.