Reacţii covăsnene la o viitoare ”Mare Alianţă” PNL-PC-PSD
Liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu, declară că Antonescu a vândut liberalismul pentru o candidatură la preşedinţie. Liderii locali ai PNL şi PSD sunt încântaţi de alianţă, în timp ce conservatorii covăsneni... îşi caută liderul. UDMR rămâne pe poziţii.
Semnarea, luni, de către liderii PNL, Crin Antonescu, și PC, Daniel Constantin, a protocolului de constituire a Alianţei de Centru-Dreapta (ACD) are ecouri inclusiv în politica locală, reprezentanții acesteia sperând la o schimbare generală dictată de la Centru.
PSD Covasna vede alianța PNL-PC ca o ”normalitate” și așteaptă o ”mare alianță”. PNL se pregătește să identifice liderii locali ai PC pentru a trece la colaborare, iar o parte a actualei guvernări - mai exact UDMR, spune că deși agrează întărirea celor de centru- dreapta și colaborarea cu PNL a fost mereu una bună, nu prea văd cum va fi influențată pe viitor aceasta, din moment ce Alianța cuprinde PC, un partid cu care UDMR nu are un istoric tocmai benefic. În același context, o altă problemă care apare în plan local este aceea a persoanelor cu care va colabora PNL în Alianță: după o reorganizare în 2010, filiala PC Covasna a rămas fără conducere și deși se pare că mai există membri în partid, organizația este, dacă nu inexistentă, în mod sigur invizibilă.
PNL Covasna a votat pentru ACD
Președintele PNL Covasna, Marius Obreja, a participat ieri la Bucureşti la semnarea protocolului Alianţei de Centru-Dreapta, votul reprezentanților din Covasna fiind pozitiv în constituirea sa.
”Alianța are un protocol ce conține pașii de urmat atât la nivel național cât și local, efectul urmărit fiind acela al câștigării alegerilor următoare şi înlăturarea actualei guvernări. Cred că s-ar putea schimba foarte multe la nivelul județului Covasna prin însăși înlăturarea din Guvern a partidului-stat PDL. Oricum, orice dezavantaj al acestei Alianțe va fi cu mult mai mic decât răul pe care îl face PDL României”, a declarat Marius Obreja, imediat după semnarea protocolului.
În ceea ce privește modul de colaborare dintre PNL și PC Covasna, Marius Obreja a explicat că va fi pus în legătură cu reprezentanți ai conservatorilor prin conducerea centrală a PC. Liderul liberal s-a referit și la viitorul relației cu UDMR, arătând că Uniunea a primit o ofertă pentru a intra într-o ”mare alianță” ce va cuprinde inclusiv PSD, însă a subliniat că respectiva ofertă este ”limitată în timp”, astfel că UDMR va trebui să se decidă în următoarele luni dacă rămâne alături de PDL sau nu.
”Pe lângă speranţele exprimate la nivel naţional, eu mai sper ca tonurile strident naţionaliste ale anumitor conservatori să fie temperate prin apropierea de cel mai deschis partid din punct de vedere ideologic faţă de drepturile minorităţilor de orice fel, aşa cum suntem noi, liberalii. Pe plan local sunt convins că nu vor exista efecte spectaculoase, conservatorii fiind aproape inexistenţi în zona discursului public din Sfântu Gheorghe, mai ales în ultimii ani. Asta nu înseamnă că nu ne dorim să ne apropiem de orice fel de oameni cu mentalitate de dreapta, care cred în valorile liberale, fie ei conservatori sau nu”, a apreciat la rândul său președintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.
PSD nu s-a supărat și așteaptă „marea alianţă”
Alianța dintre PNL și PC este privită ca ceva normal de către PSD și chiar dacă social- democrații au lucrat cu conservatorii pentru mai mult timp, aceștia nu se simt deloc lăsați deoparte, mai ales că discuțiile referitoare la o nouă alianță, care să cuprindă implicit PSD, sunt foarte avansate.
”PSD nu este deranjat de această Alianță, mai ales că din punct de vedere doctrinar PC și PNL sunt apropiate, ambele fiind partide de dreapta, ceea ce face ca Alianța să fie una normală. Asta nu înseamnă că PSD nu va menține relațiile cu cele două partide, plus că alături de ele PSD va face o alianță politică scrisă pentru a putea reconfigura majoritatea în Parlament. Sigur, cu toate schimbările și plecările din plan local, organizația PC Covasna nu prea are deocamdată de oferit mare lucru. O alianță cu PSD inclusiv va duce însă la aceleași avantaje pe care le-ar avea toată țara”, a declarat Horia Grama, apreciind că relația PSD-PNL este una fără probleme de colaborare atât la nivel local cât și central.
UDMR rămâne la Guvernare
În UDMR Covasna, Alianța de Centru-Dreapta este privită cu oarecare rezerve, mai ales în condițiile în care cu PNL a existat permanent o relație politică destul de apropiată, dar nu și cu PC. Președintele executiv al UDMR Covasna, Tischler Ferencz, a apreciat că Alianța oferă putere forțelor politice de centru-dreapta, ceea ce nu poate fi decât salutar, însă este de părere că de aici și până la cooptarea UDMR într-o ”mare alianță” mai sunt multe aspecte discutabile.
”Deocamdată UDMR își dorește atingerea obiectivelor țintite ca formațiune politică aflată la guvernare, iar redresarea economică este pe primul loc. Fiind parte a unui asemenea proiect, nu ne putem gândi la oferta de a face parte dintr-o ”mare alianță” dacă nu există argumente concrete. O alianță formată doar pentru înlăturarea unui guvern nu ni se pare de încredere, ne duce cu gândul la faptul că apoi s-ar ajunge la bătaie pentru cine să dea președintele, cine să dea primul ministru...”, a explicat Tischler Ferencz.
„Antonescu a vândut liberlismul pentru o candidatură la preşedinţie”
Liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu, se arată uimit de această alianţă ciudată între liberali şi partidul-televiziune al lui Voiculescu.
„E incredibil cum - cel puţin la nivel local - adversarii de ieri au devenit, peste noapte, buni şi onorabili fraţi. Rămâne de văzut dacă liberalii vor îmbrăţişa naţionalismul securistoid conservator, ori voiculeştii se vor transforma în adevăraţi oameni de dreapta. Oricum, în perspectiva „Marii Alianţe” care va cuprinde şi PSD am o puternică senzaţie că Antonescu a vândut liberalismul pentru a fi lăsat să candideze la preşedinţie. Sunt sigur însă că l-a vândut pentru câteva minute de rating la „antene”. În momentul acesta cred că L-ul din PDL e mai liberal decât un întreg partid care-şi revendică moştenirea Brătienilor”, a declarat președintele PDL Covasna.
Colaborare până în 2016 între liberali și conservatori
PNL şi PC au semnat, luni, protocolul de colaborare prin care se constituie ACD. Liderii celor două formaţiuni s-au reunit separat în cursul dimineţii pentru a aproba documentul. Reprezentanţii Delegaţiei Permanente a PNL au aprobat realizarea Alianţei cu PC, înregistrându-se însă trei voturi împotriva încheierii acesteia: cei trei liberali care s-au opus încheierii Alianţei fiind liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban şi deputatul Adriana Săftoiu.
Consiliul Naţional al PC a validat tot ieri protocolul de colaborare cu PNL și înfiinţarea ACD. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, liderii conservatori invalidând în aceeași zi protocolul de colaborare cu PSD. În protocolul Alianței PNL-PC se stabileşte, printre altele, că cele două formaţiuni vor avea candidaţi comuni la alegerile din 2012 şi 2016. Protocolul mai prevede că cele două partide vor forma în ambele Camere ale Parlamentului grupuri parlamentare comune, până la următoarele alegeri parlamentare, cu excepţia situaţiei în care Consiliul Naţional de Conducere decide altfel. Protocolul semnat de PNL și PC este valabil până la data de 31 decembrie 2016 şi poate fi prelungit cu încă cinci ani, prin acordul părţilor.