POLITICA 13 martie 2023

Rareș Bogdan, întrebat în față de elevii de la „Eliade”: „Ați promis construirea a trei spitale regionale până în anul 2024. Se pot construi într-un an?”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2523 vizualizări

Ce a răspuns europarlamentarul 

O oră. Atât a întârziat europarlamentarul Rareș Bogdan la întâlnirea de vineri, 10 martie, cu elevii de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) din Întorsura Buzăului. A fost un eveniment organizat de instituția de învățământ în calitate de Școală-Ambasador a Parlamentului European (EPAS), titlu obținut în 2020. 

Deși planificată la ora 12:00, dezbaterea dintre elevii întorsureni și europarlamentarul, care este totodată și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL), Rareș Bogdan a început după ora 13:00. Introducerea pe care a făcut-o politicianul, care a durat mai bine de 10 minute, nu a venit cu nici o scuză sau o explicație față de tinerii care au pierdut mai bine de o oră așteptând. 

Rareș Bogdan a vorbit despre importanța educației, a lecturii, a tradițiilor și despre faptul că școlile din România sunt de calitate. Apoi a dat cuvântul elevilor, care au adresat întrebări pertinente, actuale, la care alesul românilor în Parlamentul European trebuia să aibă răspunsuri. Și a avut.

La discuție au luat parte, online, și partenerii LTME din Satu Mare, de la Colegiul Național „Doamna Stanca”. Ei au început discuția cu o întrebare legată de războiul din Ucraina și Canalul Bîstroe. 

Apoi, elevii de la Eliade s-au documentat și au formulat întrebări despre admiterea tinerilor români la universitățile de top din Europa, de ce pleacă tinerii la studii în străinătate, fondurile PNRR pentru școli, Schengen, inflație, subfinanțarea domeniului cercetării și dezvoltării, antreprenoriat, sau prezența slabă la vot. 

„Ați promis construirea a trei spitale regionale până în anul 2024. Se pot construi trei spitale într-un an?”

Una dintre întrebări a fost despre sistemul de sănătate și promisiunile electorale. „În campania electorală pentru europarlamentare, ați promis construirea a trei spitale regionale până în anul 2024. Ce s-a întâmplat până acum? Se pot construi trei spitale într-un an?”, a întrebat una dintre ambasadoarele EPAS. 

Nu, nu...PSD a spus opt spitale regionale. (...) Noi am venit și am spus că România nu va putea finanța opt plus unu, trebuie să mergem pe trei spitale care deja au studii de fezabilitate. Unul dintre ele era la Craiova, unul era la Cluj și unul era la Iași. De asemenea, finanțare, pe axa de la Banca Mondială, puteau primi spitalele din Brașov, Sibiu, Constanța și Focșani și nu mai știu. Nu cred că România va avea trei spitale într-un an. Cred în schimb că România va avea aceste trei spitale regionale în trei ani de zile pentru că birocrația, și chiar dacă banii există și astăzi, a fost atât de greoaie, iar modalitatea în care s-au făcut proiectările, studiile de fezabilitate, au fost reluate (...) Durează mult prea mult în România, este un sistem foarte învechit și foarte greoi. Dar cred că cele trei spitale, Clujul, Craiova și Iașiul, le vom avea funcționale în trei ani de zile. În niciun caz un an de zile. Va fi construcția fizică, dar fără echipamente”, a fost răspunsul europarlamentarului, care a dat apoi vina și pe creșterea prețurilor la materiile prime, care au dat peste cap studiile de fezabilitate existente. 

La întâlnire, în sală au fost prezenți, pe lângă cei aproape 20 de ambasadori EPAS, și alți elevi ai liceului, dar și primarul Raul Urdă, viceprimarul Silviu Popica, subprefectul Cosmin Boricean, președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, consilierul județean Felicia Muntean. 

Ulterior, directoarea liceului, Maria Bularca, a ținut să precizeze, cu un comentariu pe o rețea de socializare, că întâlnirea cu Rareș Bogdan nu a fost una despre politică, ci totul are legătură cu titlul „EPAS”, primit de LTME în 2020. 

Pe agenda activităților programului există dezbateri cu europarlamentari pe teme de interes major- educație, sănătate, cultură, mediu, antreprenoriat etc.

Absolut NIMIC politic!

Urmează întâlniri ale ambasadorilor juniori și seniori cu alți europarlamentari (invitații trimitem în mod constant, important este să se răspundă la ele).

Dacă urmăriți pagina de Facebook EPAS - LTME - Școală Ambasador a Parlamentului European, veți găsi și alte informații despre ce înseamnă acest program.

Nu ne interesează un anume partid politic, ci doar ceea ce întreprind europarlamentarii noștri pentru îmbunătățirea traiului românilor”, a scris directoarea. 

O întâlnire similară a avut loc și în 2020, în cadrul aceluiași proiect, când Gheorghe Baciu, care la acea vreme era senator în Parlamentul României din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP), a discutat cu elevii întorsureni. 

Totodată, aceștia au fost invitați, dar în discuții online, în dezbateri similare cu parteneri din țară. 

În cele din urmă, au existat și promisiuni că vor fi invitați și alți politicieni români la aceste întâlniri, pentru că sunt benefice tinerilor care pot să afle direct informații despre România și viitorul acestei țări. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.