POLITICA 2 noiembrie 2020

Primarul comunei Barcani: „Lupt să înțeleg tot ceea ce se întâmplă și să găsesc soluții rapide”

de David Leonard Bularca | 4150 vizualizări

În ședința de vineri nu s-a reușit alegerea unui viceprimar; cetățenii prezenți și-au exprimat o serie de nemulțumiri 

Funcția de primar vine la pachet cu multe provocări. Cel puțin, de acest lucru se convinge Nicolae Pastor, primarul comunei Barcani, învestit în funcție pe data de 20 octombrie a.c.. În primul rând, în ședința de vineri, 30 octombrie, a noului Consiliu Local nu s-a reușit alegerea unui viceprimar. Lupta s-a dat între candidații PSD și PNL. În același timp, la finalul ședinței o parte dintre cetățenii prezenți în sală au sesizat o serie de, spun ei, nereguli ale vechii conduceri, probleme pe care ei își doresc să le vadă acum rezolvate.

Nicolae Pastor a spus în repetate rânduri că își dorește ca funcția de viceprimar să fie ocupată de Gheorghe Neagovici, de la PNL. 

Totuși, opoziția PSD s-a menținut neclintită, astfel că acesta nu a reușit să obțină minimum 7 voturi de la restul consilierilor, cât era necesar, ci doar 6. Acest lucru în timp ce propunerea PSD pentru aceeași funcție a fost Marian Arnăut, care a obținut patru voturi. Un vot a fost anulat. 

Și-au exprimat dreptul de vot un număr de 11 consilieri locali în funcție din cei 12 prezenți, domnul Marin Gheorghe fiind în imposibilitatea de a vota în secret (n.red. a fost prezent online). Vă aduc la cunoștință următoarele: potrivit articolului 152 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 57 din 2019, viceprimarul este ales prin vot secret cu majoritatea absolută din rândul membrilor Consiliului Local, la propunerea primarului sau a consilierilor. Potrivit articolului 5, litera c, majoritatea absolută este primul număr natural strict mai mare decât jumătate din totalul membrilor în funcție. În cazul de față, această majoritate absolută este de 7. (...) Niciunul dintre cei doi candidați nu a primit un număr suficient de voturi, adică minim 7. În cazul de față, viceprimarul nu a fost ales. Vom face demersuri să vedem dacă primim al 13-lea consilier, dacă nu, se va vota într-o altă ședință noul viceprimar”, a spus secretarul comunei, Virgil Ștefan Tohănean.  

„Din păcate nu am reușit sa alegem un viceprimar, dar, vom mai încerca și în următoarele ședințe de consiliu! Ocuparea acestui post m-ar ajuta enorm, deoarece sunt multe lucruri de făcut zilnic”, ne-a declarat ulterior primarul ales Nicolae Pastor, punctând din nou că îl susține în continuare pe Gheorghe Neagovici pentru această funcție.

O parte a celor prezenți în sală au sesizat o serie de probleme

După ce s-a încheiat ședința Consiliului Local, oamenii prezenți în sală au simțit nevoia să îi prezinte direct noului primar problemele pe care le întâmpină. Printre acestea se numără și o serie de nemulțumiri legate de asociația de fermieri din comună. La final s-a lăsat cu acuzații grave către fosta conducere a comunei, însă, până în acest moment, nesusținute cu probe.

Edilul comunei s-a ridicat de la masa de prezidiu și s-a dus între oameni. Discuțiile au durat mai bine de jumătate de oră. Ulterior, l-am întrebat pe Nicolae Pastor cum vede toată situația iscată și acuzațiile aduse.

„Referitor la aceste acuzații, deocamdată nu dețin foarte multe informații. În ceea ce privește asociația (n. red. de fermieri), am avut o discuție cu președintele, urmând ca în perioada următoare să le prezinte membrilor asociației un extras de cont, dar și un raport de cheltuieli, pentru a lămuri anumite suspiciuni”, a spus scurt acesta.

Cât despre primele zile de când și-a preluat oficial funcția de primar, acesta ne-a spus că este „destul de încărcată această perioadă! Lupt să înțeleg tot ceea ce se întâmplă și să găsesc soluții rapide pentru o bună parte din probleme”.

Criză financiară fără soluții 

Un subiect sensibil al Primăriei Barcani este și criza financiară pe care Nicolae Pastor a prezentat-o prin intermediul unei postări într-un grup de Facebook. 

Aici acesta le-a explicat cetățenilor că la data preluării mandatului de primar, instituția  avea în buget  547.000 lei (5,47 mld lei vechi) și că pentru cele patru mari proiecte aflate în derulare (Apă și canal  în satul Sărămaș, întreținerea și modernizarea a 6 străzi, grădinița Barcani și Școala generală Barcani) este nevoie de încă aproximativ 8.000.000 lei (80 mld lei vechi), bani care trebuie plătiți până la finalizarea lucrărilor. 

Pe lângă aceste viitoare plăți din bugetul local, mai sunt și facturi emise, salarii, ajutoare, indemnizații, plus alte cheltuieli diverse. În acest moment sunt de încasat din impozite, taxe și amenzi sume în valoare de aproximativ 950.000 lei (9,5 mld lei vechi). Pe această cale, doresc să îi rog pe cei care au posibilitatea, să mai achite din sumele restante!”, a mai transmis, în același context, primarul. 

Pe lângă acest îndemn, o altă soluție nu pare să fi fost identificată până în prezent, dar sunt în discuții diverse planuri de acțiune, a spus edilul. 

„Deocamdată nu am găsit o soluție viabilă pentru această criză financiară. Mă gândesc zilnic la acest aspect. Prin urmare, am început o renegociere sau o posibilă reziliere pe anumite contracte, acolo unde costurile mi se par destul de mari. Da, m-ar ajuta plata impozitelor, taxelor și amenzilor. M-aș bucura să fie răbdare și înțelegere pentru următoarea perioadă. Îmi dau toată silința să găsesc soluții în limita bugetului existent pentru fiecare problemă”, a mai spus, pentru Observatorul de Covasna, Nicolae Pastor.

Rămâne de văzut cum se vor implica și ceilalți aleși locali, din Consiliu, să sprijine noua conducere în a îndeplini visul tuturor cetățenilor, indiferent de culoarea politică: modernizarea comunei. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.