POLITICA 22 septembrie 2013

Prefectura a dat în judecată CJ şi Primăria Sf. Gheorghe pentru arborarea steagului secuiesc

de Mediafax | 1423 vizualizări

Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe au fost date în judecată de Prefectura judeţului pentru arborarea steagului secuiesc pe sediile celor două instituţii, preşedintele CJ, Tamás Sándor, afirmând însă că politicienii români nu cunosc sufletul secuilor, care „nu pot fi intimidaţi”.

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat, sâmbătă, că în prealabil a sesizat Primăria Sfântu Gheorghe şi CJ Covasna pentru a îndepărta steagul secuiesc de pe instituţii şi, întrucât nu s-au conformat, le-a dat în judecată la Tribunalul Covasna.

El a spus că pe sediile instituţiilor publice pot fi arborate doar însemnele şi simbolurile prevăzute de lege.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, care este şi liderul judeţean al UDMR, a declarat, tot sâmbătă, că în cursul săptămânii a primit o înştiinţare că prefectul Dumitru Marinescu a dat în judecată conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe şi pe cea a Consiliului Judeţean pentru arborarea steagului secuiesc pe sediile celor două instituţii.

Tamás Sándor a precizat că nu va îndepărta steagul secuiesc de pe sediul CJ, ci se va judeca cu Prefectura.

„Nu vom îndepărta steagul, ne vom judeca în instanţă. Să vină cu forţele de ordine dacă vor să îl îndepărteze, noi nu o vom face”, a spus Tamás.

Preşedintele CJ Covasna consideră că „atacurile” împotriva simbolurilor secuieşti arată că politicienii români nu cunosc sufletul secuilor şi, dacă ei cred că aceştia pot fi intimidaţi, „greşesc foarte mult”.

Tamás a menţionat că se apropie aniversarea a 100 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

„Şi atunci, după 100 de ani, România va trebui să dea socoteală cât s-a respectat din drepturile prevăzute în Declaraţia de la Alba Iulia şi atunci se va putea constata că au cauzat mai multe probleme, decât au rezolvat”, a spus preşedintele CJ Covasna.

Alte cinci primării din Covasna au fost date în judecată de Prefectură pe motiv că autorităţile locale nu au îndepărtat steagul secuiesc de pe sediile instituţiilor, aşa cum au fost somate.

Prefectul Dumitru Marinescu declara, la începutul lunii iulie, că a dat în judecată trei primării – cele din Baraolt, Lemnia şi Arcuş, cerând instanţei să dispună înlăturarea steagurilor secuieşti de pe sediile instituţiilor. Potrivit prefectului, alte două primării, din Târgu Secuiesc şi din Chichiş, au fost date în judecată în luna mai, pe acelaşi motiv.

Totodată, Marinescu susţinea că cinci primării – din Cernat, Ghelinţa, Ojdula, Vârghiş şi Covasna – s-au conformat somaţiei Prefecturii şi au îndepărtat steagurile.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Braşov a respins recursul declarat de primarul comunei Ozun împotriva unei sentinţe pronunţate de Tribunalul Covasna, care a dat câştig de cauză Prefecturii în cazul plângerii depuse privind arborarea steagului secuiesc pe sediul Primăriei Ozun, stabilind că acţiunea este nelegală.

Sentinţa, care a fost pronunţată în 18 septembrie şi postată pe site-ul Curţii de Apel Braşov, este irevocabilă.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a declarat că având în vedere „isteria politică din ultima perioadă împotriva maghiarilor”, era de aşteptat ca instanţa să ia o „decizie politică”, şi asta în condiţiile în care legea asigură dreptul minorităţilor naţionale de a-şi folosi propriile simboluri.

„De mai multe ori am atras atenţia că în Ţinutul Secuiesc sunt mai mulţi cetăţeni, mai multe locuinţe decât primării şi chiar dacă reprezentanţii Guvernului, prefecţii, au pornit o campanie împotriva simbolurilor noastre, constat cu fericire că cetăţenii s-au solidarizat şi din ce în ce mai mulţi arborează steagul secuiesc şi pe foarte multe maşini vedem abţibilduri SIC”, a spus Tamás.

Preşedintele UDMR Covasna a afirmat că, în opinia sa, primarul comunei Ozun, Ráduly István, nu ar trebui să îndepărteze steagul secuiesc de pe sediul Primăriei.

Primarul Ráduly István nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei ştiri.

În acest caz, Tribunalul Covasna a dat câştig de cauză Prefecturii, în noiembrie 2012, în legătură cu solicitarea de a se constata că este nelegală arborarea steagului secuiesc pe sediul Primăriei comunei Ozun şi de a-l obliga pe primar să îl înlăture. Decizia a fost atacată cu recurs, asupra căruia s-a pronunţat Curtea de Apel Braşov.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alex, 8 octombrie 2013
Nimeni nu-i opreste pe maghiari sa-si poarte insemnele nationale. Dovada, faptul ca, la fiecare eveniment cultural / social in care sunt implicati romanii de nationalitate maghiara, este plin de citeste integral
viorel, 27 septembrie 2013
Organele statului se pare ca nu-si fac pe deplin datoria.De ce nu se iau masuri ferme impotriva acestor doi indivizi?Li se permite sa-si bata joc de romani si de statul roman.Acestia se cred ca sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.