POLITICA 27 iunie 2023

Prefectul județului, despre situația blocurilor din Sfântu Gheorghe debranșate de la apă: „Am obligația morală să intervin”

de David Leonard Bularca | 1585 vizualizări

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, spune că are obligația morală să intervină, ca mediator, în situația blocurilor debranșate de la apă potabilă de către Gospodărie Comunală, din cauza datoriilor. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a convocat joi, 29 iunie, de la ora 9:00, o ședință cu toți cei implicați. Invitați sunt și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, în contextul acuzațiilor că există un risc de a se crea o problemă de sănătate publică dacă oamenii nu mai au acces la apă în apartamente. 

Din 20 iunie, de când Gospodărie Comunală a anunțat că va debranșa de la apa potabilă 13 asociații de proprietari, au fost debranșate trei asociații: A.P. 3E, A.P. 3D (datorită apometrelor aflate în casa scării, s-a făcut debranșare individuală doar a proprietarilor cu datorii), A.P. Căminul, au transmis autoritățile

Două asociații, A.P. Flori de tei și A.P. Zona Culturii, au plătit datoriile, drept urmare s-a renunțat la debranșarea lor de la acest serviciu. 

Totuși, alte opt asociații (Gars-Viitorului 6, Garsoniera 5, Asociaţia de Locuinţe Progres 12, Ciucului 59, Váradi József 13, Speranţa, Prietenia şi Viitorul), adică 80 de scări de bloc, erau programate, luni, 26 iunie, să fie debranșate de la apă. 

Prefectul județului, Ráduly István, spune că, din punct de vedere juridic, nu poate interveni.

„Din punct de vedere juridic, nu prea pot să intervin, pentru că Gospodărie Comunală, în calitate de operator regional, cu servicii de apă potabilă și canalizare, nu este instituție deconcentrată. Dar, ca reprezentant al Guvernului, ca prefect, am obligația morală să intervin și să propun găsirea unei soluții prin dialog între părți. Din acest motiv, am invitat conducerea Gospodăriei Comunale, conducerea asociației AQUACOV, reprezentanții asociațiilor de proprietari din Sfântu Gheorghe și am chemat inclusiv reprezentanți de la DSP Covasna, joi, la ora 9:00, a spus, luni, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Ráduly István.

Ședința a fost stabilită pentru joi deoarece zilele acestea prefectul nu se află în județ, iar miercuri are programate alte ședințe, deci „numai joi am găsit timp liber”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu. 

Ráduly István spune că nu poate fi de acord cu debranșarea de la aceste servicii a acelor persoane care nu au înregistrat datorii. 

„Legat de debranșarea anumitor scări, blocuri și așa mai departe, punctul meu de vedere este următorul: nu pot să fiu de acord cu debranșarea acelor persoane, familii, apartamente care au plătit în mod corect serviciile prestate de către Gospodărie Comunală. Dar, în același timp, trebuie să găsească operatorul regional o soluție juridică și mai ales tehnică ca să poată debranșa acele apartamente unde sunt rău platnici. Nu poate nici operatorul regional să țină în spate niște oameni care folosesc și beneficiază de aceste servicii, dar nu vor să plătească”, este de părere prefectul județului. 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu speră ca situația să fie rezolvată săptămâna aceasta. 

„Dacă e vorba de curent electric, dacă e vorba de gaze naturale, acolo este ușor pentru fiecare apartament, pentru că este branșat individual. (...) Sunt sigur că există soluții, dar acele soluții nu trebuie să îi afecteze și pe acei oameni care plătesc serviciile respective. Am mare speranță că până joi, este și un termen pe care l-am acordat, pentru cele două părți, să găsească o soluție. Sper din suflet ca joi, când ne vedem, toate aceste probleme să fie rezolvate. Dar vedem”, a concluzionat Ráduly István.

Săptămâna trecută, o femeie care locuiește în unul dintre blocurile care fuseseră debranșate de la apă (între timp, pentru că au fost achitate datoriile, au fost branșate la loc, fiind vorba despre asociația A.P. Flori de tei), acuza că întreaga situație s-ar putea transforma într-o problemă de sănătate publică, pentru că oamenii din aceste apartamente nu își mai pot asigura igiena minimă.

În acest sens, femeia a trimis o sesizare privind situația din reședința de județ către DSP Covasna, Ministerul Sănătății, Gospodărie Comunală, Instituția Prefectului Covasna, Primăria Sfântu Gheorghe și către mai multe redacții, printre care și CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna.

Sursa foto: arhivă

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.