POLITICA 7 iunie 2022

Prefectul de Covasna anunță intensificări ale controalelor pe tema muncii la negru

de Iulia Drăghici - Taraș | 861 vizualizări

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, spune că a cerut în cea mai recentă ședință a Colegiului Prefectural, de marți, 31 mai, intensificarea controalelor în privința muncii la negru, în special la acele firme care desfășoară servicii nedeclarate oficial sau care sunt înregistrate în alt cod CAEN decât cel în care își derulează activitatea economică. 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus marți, într-o conferință de presă, că astfel de practici se întâlnesc aproape în toate domeniile, dar a exemplificat speța vorbind despre firme de catering, care desfășoară neoficial și activitate de restaurant și se sustrag astfel de la o serie de responsabilități și controale importante. A menționat în același context și afacerile cu pietre funerare, care sunt produse și vândute la prețuri mult mai mici fără acte și facturi și care determină firmele serioase să piardă clientela. 

Prefectul a spus și că astfel de nereguli nu sunt imposibil de identificat și că polițiștii, mai ales cei din zonele rurale, din localități mici, ar trebui să fie mereu la curent cu tot ceea ce mișcă în raza lor de acțiune. 

„Avem șomaj mare, avem nevoie de resursă umană în diferite locuri de muncă și constatăm că unii, pe lângă faptul că primesc ajutor de șomaj sau alt sprijin din partea statului, lucrează și la negru. Avem cunoștință, chiar am fost informați în audiențe, că sunt persoane fizice sau persoane juridice care sunt autorizate pe anumite coduri CAEN, iar activitatea economică o derulează și pe alte coduri CAEN pe care nu sunt autorizați. Astăzi, în cadrul Colegiului Prefectural, am solicitat de la toți cei prezenți cu factori de decizie să intensifice verificările, nu numai la acele societăți comerciale sau persoane fizice autorizate pe care le au în baza de date, că de obicei numai acolo merg, și să meargă și acolo unde au cunoștințe, au informații, că sunt activități economice și nu sunt în baza de date. Pentru că nu pot să accept ca o societate comercială sau o persoană fizică autorizată, care lucrează în mod local și plătește dările către stat, să aibă probleme legate de producție, legate de servicii, legate de activitățile pe care le desfășoară, din cauză că alții care lucrează la negru au prețuri sau tarife mult mai reduse. Nu pot să mai accept așa ceva. Atunci am transmis că trebuie să eliminăm această subminare a funcționării normale a economiei, pentru că asta dăunează foarte mult societății noastre”, a spus prefectul Ráduly István. 

Și în septembrie anul trecut, în urma consultării cu oamenii de afaceri din județ, Ráduly István a declarat că și-a făcut un obiectiv ca, prin intermediul instituțiilor abilitate din subordine, să declare război acelor întreprinzători care încalcă legea, fac concurență neloială și nu își declară toate veniturile. 

Tot atunci, reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că aceasta nu e o misiune ușoară, pentru că uneori activitățile la negru sunt greu de probat, însă nu este nici imposibilă, mai ales dacă se va baza pe cooperare între cetățeni și autorități.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.