POLITICA 6 noiembrie 2020

PNL Covasna: Prefectura, ISU și DSP ar trebui să fie mai transparente în comunicarea privind situația epidemiologică

de Iulia Drăghici - Taraș | 1331 vizualizări

Prefectura, ISU și DSP ar trebui să comunice mai eficient și transparent când vine vorba despre situația epidemiologică din județ, a transmis PNL Covasna, miercuri și joi, printr-o serie de comunicate de presă. Răspunsul prefectului Iulian Todor a fost că, în opinia sa, informaţiile de necesitate urgentă pentru toţi cetăţenii sunt transmise, dar și că reacția PNL ar trebui pusă în contextul campaniei electorale. 

Creşterea alarmantă a cazurilor de COVID-19 în judeţul Covasna din ultima vreme a generat un val de îngrijorare şi de întrebări din partea populaţiei. Acestea se amplifică odată cu mesajele RO-Alert venite din partea ISU, care nu conţin însă informaţii concrete legate de rata de infectare, numărul de teste efectuate, măsurile luate de autorităţi etc. Este de datoria autorităţilor locale, în frunte cu instituţia Prefectului, dar şi cu conducerea ISU, de a informa permanent, transparent, concret şi în detaliu, populaţia, cu privire la modul în care pandemia evoluează. Hotărârile CJSU trebuie explicate, detaliate, iar instituţiile trebuie să fie deschise la dialog cu presa şi populaţia pentru ca informaţia să fie recepţionată corect şi înţeleasă. Cifrele privind răspândirea virusului trebuie detaliate la nivel de localităţi, gradul de incidenţă şi nivelul de testare fiind prezentat transparent şi constant”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Covasna, semnat de preşedintele filialei, Stelian Olimpiu Floroian. 

Potrivit aceleiași surse, PNL Covasna a solicitat „un plus de transparenţă, comunicare şi dialog”, dând ca variante conferințele de presă, sesiunile video interactive pe internet sau o disponibilitate crescută la a răspunde întrebărilor venite din partea populaţiei sau a presei. 

„Înţelegem că sunt vremuri solicitante pentru aceste instituţii, dar considerăm că informarea publicului şi a presei, clarificarea tuturor aspectelor neclare şi dialogul sunt cel puţin la fel de importante precum măsurile concrete pe care aceste instituţii le iau. De asemenea, populaţia trebuie să cunoască cazurile sau focarele existente în instituţii publice în judeţ şi modul în care acestea influenţează activitatea curentă a acestora. În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, instituţia Prefectului are obligaţia de a informa consecvent şi transparent populaţia, dar şi de a dialoga cu presa, de a răspunde întrebărilor, de a clarifica, explica şi justifica hotărârile luate, precum şi de a prezenta modul în care acestea sunt puse în aplicare şi respectate. Conferinţele de presă, cu deschidere la întrebări şi oferirea de răspunsuri pe înţelesul populaţiei, sesiunile video interactive pe internet sau o disponibilitate crescută la a răspunde întrebărilor venite din partea populaţiei sau a presei, sunt recomandate şi binevenite”, arată comunicatul de presă. 

Prefectul: „Am impresia că, totuşi, s-a demarat o campanie electorală mai repede decât ar fi normal”

Prefectul judeţului Covasna, Iulian Todor, a declarat, pentru AGERPRES, că, în opinia sa, informaţiile de necesitate urgentă pentru toţi cetăţenii sunt transmise. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus și că apelul PNL ar trebui pus în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

Eu consider că am avut o deschidere destul de promptă şi am reuşit, din punctul meu de vedere, să transmitem întotdeauna informaţiile stricte care erau de necesitate urgentă pentru toţi cetăţenii. Am luat toate măsurile, mă rog, există un punct de vedere al domnului preşedinte Floroian Olimpiu, dar eu cred că este un punct de vedere personal al dumnealui şi probabil că nu s-a consultat îndeajuns sau nu cunoaşte agenda Prefecturii, cu toate că aici sunt doi subprefecţi care sunt sub tutela dumnealui şi că ar trebui să cunoască mai profund activitatea Instituţiei Prefectului. Am impresia că, totuşi, s-a demarat o campanie electorală mai repede decât ar fi normal, astfel nu pot să înţeleg acest fenomen. (...) Este clar că suntem într-o creştere alarmantă a numărului cazurilor de infectări cu noul coronavirus la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, luptăm împreună cu toate autorităţile şi toată Instituţia Prefecturii, nu doar prefectul. (...) Eu înţeleg că eforturile sunt comune şi noi facem, într-adevăr, politica Guvernului, programul de guvernare pentru a limita răspândirea acestui virus şi căutăm să găsim măsurile cele mai adecvate pentru a ieşi din pandemie”, a declarat prefectul Iulian Todor, potrivit Agerpres. 

PNL: Replica prefectului, o aroganță ieftină 

Ulterior, PNL Covasna a revenit cu nou comunicat de presă în care a făcut precizarea că „replica domnului Prefect cum că problemele pe care noi le-am sesizat sunt declarații de campanie, nu este decât o aroganță ieftină. În felul acesta poți scăpa mai ușor de responsabilități și de asumarea lor. 

Trebuie să înțeleagă toată lumea că situația în care ne aflăm este una specială, trebuie să renunțăm la orgolii, iar dialogul și colaborarea sunt singurele soluții pentru ca împreună să depășim această perioadă”. 

În același context, PNL Covasna a transmis că nu doar Prefectura și ISU, ci și DSP ar trebui să depună mai mult efort la capitolul comunicare.

Desigur că în afară de Instituția Prefectului sunt și alte instituții care au deficiențe în modul în care acționează și cum gestionează criza în care ne aflăm precum Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau Direcția de Sănătate Publică. Și în cazul acestora, transparența și comunicarea trebuie să fie prioritare. DSP Covasna  are obligația de a oferi mult mai des informații privind incidența pe localități, numărul de cazuri active și nivelul de testare, așa cum se întâmplă în alte județe din țară.

În egală măsură DSP-ul trebuie să comunice cu presa si cu celelalte instituții implicate, pentru ca în felul acesta populația să poată primi răspunsuri și explicații pentru fiecare localitate în parte, despre fiecare măsură în parte, altele decât simple cifre. Modul în care DSP poate face față situației actuale, oamenii pe care îi au la dispoziție și modul în care personalul instituției reușește să-și îndeplinească obligațiile, sunt toate informații ce trebuie să fie cunoscute de cetățeni”, arată informarea de presă, semnată de președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.