Petiție pentru construirea unui parc în Cartierul Simeria
Este primordial ca Simeria, unul dintre cartierele cu cea mai mare densitate de locuitori din Sfântu Gheorghe, să aibă un parc pe măsură, susține USR Covasna, filiala Sfântu Gheorghe. Pe această temă a fost lansată o petiție online, pe care o pot semna toți cei care sunt de acord cu o astfel de investiție în zonă.
Organizația politică atrage atenția că reședința județului Covasna „stă rău la capitolul parcuri urbane” și argumentează: „avem doar un singur „parc”, Parcul central Elisabeta, parc, care (sic!) în alte orașe ar fi catalogat ca fiind un simplu scuar sau parc de cartier. Iar în rest avem doar fâșii verzi printre blocurile de locuințe. Zonele folosite cel mai des de către locuitorii orașului ca parcuri sunt zonele „reziduale” ale orașului, precum lunca Oltului, dealurile din Simeria, drumul spre Șugaș Băi, zona poligonului, etc. Zone ce nu au fost proiectate ca parcuri, dar necesitatea locuitorilor de a petrece timp în aer liber, mai ales după perioada COVID, le-a definit ca atare”, se arată într-un comunicat de presă trimis luni seara.
USR Covasna - USR Sfântu Gheorghe vrea, în acest context, să propună ca în Simeria, „unul dintre cartierele cu cea mai mare densitate de locuitori din oraș”, unde sunt „localizate numeroase instituții publice, grădinițe, școli, spitalul județean, săli de sport, universitate”, să fie amenajat un parc.
„Fiind o zonă cu o configurație urbană atât de complexă, o zonă verde, o zonă de „dilatare”, un parc este primordial a fi creat. Între oraș și natură”, mai scrie în comunicat.
Există chiar și o zonă vizată de acest proiect, a cărui amenajare ar presupune puțin efort, potrivit reprezentanților USR.
„O zonă pe care am identificat-o pentru o asemenea amenajare este terenul cuprins între străzile Pădurii la Sud și Vest, strada Lósy-Schmidt Ede la Nord și la Est de străzile Béla Bartók și strada Ghioceilor. O zonă aflată într-o vale naturală, o pajiște neatinsă, o zonă tampon între oraș și pădurea dinspre Șugaș Băi. Oamenii vin, doar trebuie să le facem parcul.
Propunerea noastră vrea să valorifice o zonă deja folosită de locuitorii orașului, dar care nu prezintă nici un fel de infrastructură care să valorifice la maximum potențialul unui asemenea spațiu. Propunerea noastră, în primă fază, dorește să curețe zona, să definitiveze traseele pietonale principale și să amplaseze dotări precum bănci, umbrare.
Ulterior, spațiul ar fi dezvoltat treptat, organic, în funcție de feedback-ul obținut de la locuitori.
Cooperativ și ludic”, transmite USR prin comunicatul de presă menționat.
Parcul ar putea fi utilizat și în scopuri educaționale, mai argumentează reprezentanții Uniunii Salvați România din județul Covasna.
„Amenajarea acestui spațiu se poate realiza cu minimum de efort, costuri, birocrație și poate să devină subiectul unor tabere interdisciplinare de peisagistică, arhitectură, design, biologie. Se dorește a fi un „sandbox” (nisipar), unde profesioniștii, dar și cetățenii voluntari să își pună în valoare ideile, un loc de joacă pentru toată lumea”, a declarat preşedintele USR Covasna, Dulányi Szilárd.
Petiția poate fi semnată accesând link-ul https://petition.qomon.org/parc-in-cartierul-simeria/.
Până marți după-amiaza, aceasta avea 16 semnături online colectate.
În cartierul Simeria este construit, aproape de inaugurare, primul skatepark din oraș, unde tinerii și pasionații de roți și role își vor putea petrece timpul în aer liber. Cele mai mari furtuni de anul acesta au ridicat însă niște semne de întrebare, formulate oficial tot de USR, legate de siguranța spațiului, după ce parasolarele au fost smulse din pământ.
Pe de altă parte, cu toate că nu au oferit nicio reacție vizavi de cea mai nouă propunere care vizează Simeria, autoritățile au făcut pași spre a oferi condiții de petrecere a timpului afară, mai ales copiilor și părinților, pentru că au adoptat în Consiliul Local proiecte care prevăd modernizarea mai multor locuri de joacă din diferite zone ale orașului.
Prin aceste demersuri, se urmăresc, potrivit actelor oficiale, o serie de obiective, ca: îmbunătățirea semnificativă a designului spațiului urban, dezvoltarea abilităților cognitive ale copiilor, îmbunătățirea calității vieții utilizatorilor, ridicarea gradului de siguranță a echipamentelor de joacă și creșterea numărului de utilizatori.
Nu este o noutate nici că Primăria Sfântu Gheorghe a fost amendată în trecut de Protecția Consumatorilor pentru că unele parcuri/locuri de joacă pentru copii nu respectă măsurile de siguranță prevăzute în lege.
Rămâne de văzut care și câte dintre aceste demersuri vor deveni realitate, însă probabil nimeni nu s-a plâns vreodată că un oraș are prea multe spații verzi ori prea multe locuri potrivite pentru a petrece timpul liber.