POLITICA 31 ianuarie 2011

Partida Romilor din Covasna vrea un alt lider

de Monica Vrânceanu | 616 vizualizări
Romii sunt nemuumiţi că nu se colaborează cu ei și sunt căutaţi doar la alegeri Agitaţie mare sâmbătă după-amiază la Araci: polițiști și jandarmi, mașini ale celor din administrația locală și forfotă la Căminul cultural din localitate - toate cu ocazia unei ședințe comune a romilor din județ, veniți aici pentru a-și pune pe tapet nemulțumirile.

Romii sunt nemuumiţi că nu se colaborează cu ei și sunt căutaţi doar la alegeri

Agitaţie mare sâmbătă după-amiază la Araci: polițiști și jandarmi, mașini ale celor din administrația locală și forfotă la Căminul cultural din localitate - toate cu ocazia unei ședințe comune a romilor din județ, veniți aici pentru a-și pune pe tapet nemulțumirile.

Romii din județul Covasna s-au săturat de promisiuni electorale și de conducerea filialei județene a Partidei Romilor Pro Europa, spunând că nimeni nu e interesat de fapt de problemele lor și că de-a lungul timpului au fost transformați într-o unealtă electorală folosită o dată la patru ani. Reprezentanții mai multor filiale ale Partidei Romilor Covasna s-au reunit sâmbătă, la Araci, într-o ședință referitoare la actuala situație a comunităților rome din județ, oamenii spunând că sunt total nemulțumiți de președintele acesteia, Alexandru Racolța.

La întâlnirea romilor din județ au luat parte primarul comunei Vâlcele, Dumitru Marinescu, vicepreședintele Biroului Permanent al Partidei Romilor Covasna, Iacob Lepedel, și conducărorii majorității filialelor pe care Partida le are în județ. În cadrul ședinței, care a durat mai bine de o oră, romii au semnat un Memoriu de trei pagini, pe care îl trimit astăzi la conducerea centrală a Partidei, cerând destituirea lui Alexandru Racolța și alegeri democratice în interiorul filialei Covasna.

Discuțiile de la Araci au debutat cu un scurt istoric a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în cadrul organizației județene a Partidei Romilor, liderii filialelor locale sau reprezentanți ai acestora arătându-se cu toții foarte nemulțumiți de modul în care liderul județean înțelege să facă ceva pentru comunități.

Vicepreședintele BP, Iacob Lepedat, a arătat în deschiderea ședinței că romii din zona Hăghig nu au fost ajutați cu nimic în ultimii ani de către conducerea Partidei, singurul sprijin pe care l-au primit venind prin intermediul autorităților locale. În acest context, președintelui Alexandru Racolța, absent de la întâlnire, i s-au adus mai multe acuze de către liderii comunităților, acestea vizând în special dezinteresul său pentru problemele romilor și concentrarea exclusivă pe chestiuni referitoare la binele propriu.

Romii s-au plâns de faptul că președintele Partidei nici măcar nu se întâlnește regulat cu ei - unii arătând că ”nu i-au mai văzut ochii” de ani de zile, își arogă dreptul de a face excluderi din Partidă fără a le motiva, nu este la curent cu starea generală de sărăcie a comunităților deoarece nu merge în mijlocul acestora, nu promovează tinerii în cadrul organizației și își aduce aminte de romii de rând doar atunci când are interese electorale. Astfel, romii s-au arătat dezamăgiți de faptul că la ultimele alegeri locale, la nivel județean, Partida a încheiat protocoale electorale atât cu PDL cât și cu PSD fără a se consulta cu nimeni din conducerea Partidei, amintindu-și totodată că la acea vreme s-a încercat cumpărarea voturilor lor ba cu promisiuni de mai bine, ba cu câte un litru de ulei și câte un kilogram de zahăr și făină. În acest cadru, romii s-au arătat nemulțumiți inclusiv de faptul că președintele Racolța nu ar respecta etnia romă, având gesturi foarte cordiale față de cei care arată desconsiderare romilor și îi jignesc prin diverse apelative. Liderul Partidei Romilor - Pro Europa Covasna, Alexandru Racolța, nu a fost prezent la întâlnirea romilor de la Vâlcele - deși unii dintre cei de acolo se așteptau ca acesta să vină și nici nu a putut fi contactat ulterior pentru a-și spune punctul de vedere legat de cele dezbătute de romi.

Apel la colaborare cu administratiile locale

Invitat la întâlnirea romilor, primarul Dumitru Marinescu le-a vorbit romilor despre necesitatea unității comunităților și colaborării acestora cu autoritățile locale, astfel încât cei care beneficiază de evoluția lucrurilor să fie inclusiv romii. Dumitru Marinescu a declarat că nu dorește să se implice în problemele romilor cu liderul Partidei de la nivel județean, însă i-a sfătuit pe cei prezenți să încerce să nu se mai lase impresionați de diverse promisiuni, mai ales de cele din perioada campaniilor electorale, care nu vânează decât voturi. Marinescu a mai arătat că, dincolo de promisiunile electorale rămân faptele și că, tocmai de aceea, relația pe care comunitățile înțeleg să o construiască cu autoritățile locale este una dintre cele mai importante. În acest context, primarul comunei Vâlcele a arătat că aici, prin intermediul unui proiect guvernamental se va deschide o fabrică de împletituri din răchită. Fabrica, ce va însemna o investiție de aproximativ 400.000 de euro, va crea aproximativ 20 de locuri de muncă pentru romii din localitate.

Memoriu pentru demiterea peședintelui pe judet

În urma discuțiilor de la Araci, reprezentanții mai multor organizații locale ale Partidei au semnat un Memoriu, pe care romii vor să-l înainteze președintelui Partidei Romilor de la nivel central, Nicolae Păun. În respectivul Memoriu, romii arată că Alexandru Racolța are un ”comportament totalitar și vulgar în vorbire”, nu respectă statutul Partidei, nu se consultă cu cei din Partidă atunci când ia decizii direct referitoare la aceasta și multe alte astfel de nemulțumiri, drept pentru care romii cer demiterea lui și alegerea unui noi președinte al organizației județene, care să se implice activ în soluționarea problemelor romilor și în progresele acestora. În același Memoriu, romii au arătat că, în cazul în care nu li se respectă dorința de a-și alege un alt lider reprezentativ la vârful organizației județene, se vor vedea obligați să părăsească în bloc filialele locale, deoarece nu mai sunt dispuși să fie ”desconsiderați și înjurați de către domnul Racolța”.

Memoriul romilor reuniți sâmbătă la Vâlcele a fost semnat, potrivit lui Iacob Lepedel, de nouă din cele 11 organizații locale existente în județ, urmând ca acesta să ajungă la președintele Partidei Romilor - Pro Europa chiar astăzi.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
dima daniel, 8 mai 2014
manumesc dima daniel si sant rom din judetul covasna localitatea sf.gheorghe am sustinatorii an jur 4000 de persoane pe tot judetul covasna sant de acord sa preiau ca lider filiala jud covasna si citeste integral
pita-gora, 31 ianuarie 2011
Afurisita chielea pe tigani. N-au rezistat mai mult de-o ora la o asa mare sedinta pe judet. Or fi avut ceva jmangleli planificate sau poate unii n-au mai rezistat de mirosul din sala ? Cert e un citeste integral
dudu..., 31 ianuarie 2011
pe Antonescu...eu as propune...:)))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.