POLITICA 27 martie 2013

Panoul SIC a fost mutat din fața Prefecturii

de Monica Vrânceanu | 866 vizualizări

Panoul inscripționat „SIC – Terra Siculorum”, pe care UDMR l-a amplasat în noiembrie 2012 în fața Prefecturii Covasna, a fost înlăturat marți noapte.

Prefectul Dumitru Marinescu ne-a declarat că panoul a fost îndepărtat din propria inițiativă a UDMR și a apreciat că gestul este unul „de normalitate, care trebuia făcut mai demult”.

„Acest panou nu mi-a fost adresat și nu era normal sau conform legii să se afle acolo. Consider că îndepărtarea este un gest normal și sper să fie un prim pas spre îndepărtarea și altor simboluri care sunt amplasate ilegal”, a declarat prefectul Marinescu, subliniind că, chiar dacă de când este prefect nu s-a arătat nimeni deranjat de panou, prezența acestuia acolo nu era normală.

Când au amplasat panoul, liderii UDMR Antal Árpád şi Tamás Sándor au spus că acesta reprezintă o formă de protest vizvi de acțiunile fostului prefect Codrin Munteanu, care a jignit simbolurile și însemnele comunității maghiare, intentând mai multe procese legate de steme, inscripții bilingve, denumiri de instituții și cerând înlăturarea steagului secuiesc de pe instituțiile publice.

În ceea ce privește drapelurile secuiești amplasate pe mai multe primării din județ, către care actualul prefect a transmis somații de îndepărtare, Dumitru Marinescu a arătat că până acum doar primăriile din Cernat și Ojdula s-au conformat. Prefectura Covasna a somat nouă primării din  judeţ să îndepărteze steagurile secuieşti arborate pe clădiri – Târgu Secuiesc, Baraolt, Cernat, Lemnia, Ojdula, Ghelinţa, Vârghiş, Arcuş şi Chichiş, urmând ca în caz contrar să le acţioneze în instanţă. Somația a fost transmisă ţinându-se cont de condiţiile legale de arborare a steagurilor şi însemnelor, prevăzute în Legea 75 şi Hotărârea de Guvern 1157, referitoare la arborarea drapelului României.

„Am dat jos panoul 'SIC' şi aşteptăm în schimb gesturi de normalitate şi respect”

Preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a declarat miercuri pentru Agerpres că în cursul nopţii trecute a dispus luarea panoului 'SIC-Terra Siculorum' din faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe, menţionând că, în schimb, aşteaptă din partea reprezentanţilor Guvernului să facă paşi pentru normalizarea relaţiilor cu autorităţile locale şi cu comunitatea maghiară.

„Am avut două motive pentru care am luat panoul – primul pentru că din cauza vântului s-a mişcat şi vrem să îl reparăm, iar al doilea şi cel mai important e că am vrut să dăm un semnal către Guvern şi reprezentantul din teritoriu. Aşteptăm şi noi, la rândul nostru, paşi şi gesturi pentru normalizarea situaţiei tensionate care a fost creată de fostul prefect Codrin Munteanu. Deci, noi am dat jos panoul şi aşteptăm în schimb gesturi de normalitate şi respect”, a declarat Tamás Sándor pentru Agerpres. Acesta a ţinut să menţioneze că panoul SIC „nu a fost amplasat împotriva cuiva”, ci pentru „a-i deschide ochii” fostului prefect.

Panoul SIC a fost mutat în curtea sediului UDMR din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.