POLITICA 13 mai 2013

Olosz Gergely a demisionat din Senat

de Mediafax | 920 vizualizări

Senatorul UDMR de Covasna Olosz Gergely a anunţat luni, în plen, că renunţă la mandatul de parlamentar, invocând campania de compromitere purtată împotriva sa în ultima perioadă.

„În ultimele săptămâni şi luni, a început o campanie la nivel naţional împotriva UDMR şi a persoanei mele, în legătură cu o investiţie din judeţul Covasna. Sunt atacat pentru că fac ceea ce m-au însărcinat să fac locuitorii din acea zonă, să creăm industrie şi locuri de muncă. În realitate, cei care mă atacă nu vor să lovească în mine, ci urmăresc să facă rău UDMR. Din acest motiv, după o profundă cumpănire, am hotărât să demisionez astăzi, renunţând la mandatul de senator. Sunt convins că procedând astfel, limpezesc situaţia. Uniunea nu va mai putea fi atacată pentru că unui senator al ei i se aduce acuzaţia că şi-a dorit să creeze locuri de muncă”, a spus Olosz Gergely, conform unui comunicat al UDMR.

El a adăugat că i-a informat de decizia sa pe preşedintele Uniunii, pe preşedintele organizaţiei judeţene şi pe liderul grupului parlamentar, şi că s-a întâlnit cu primarii localităţilor din circumscripţia sa electorală, cărora le-a adus la cunoştinţă situaţia creată şi motivele deciziei luate.

Conform sursei citate, la rândul său, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat: „Olosz Gergely, senator UDMR de Covasna, mi-a adus la cunoştinţă că doreşte să renunţe la mandatul său. I-am ascultat argumentele şi le-am acceptat. Sunt de acord cu afirmaţia că atacurile împotriva sa ţintesc şi UDMR, aducând prejudicii Uniunii. De aceea, aprob decizia pe care a luat-o. În ultimii ani, Olosz Gergely a făcut mult pentru prosperitatea economică a zonei Covasna, pentru a atrage acolo noi investitori, pentru crearea de locuri de muncă. Intenţia sa este de a continua această activitate de acum înainte în calitate de om de afaceri, iar eu îi doresc mult succes în aceste eforturi”.

Olosz Gergely este vicepreşedinte al CRU al UDMR, formaţiune din partea căreia a ajuns în Parlament, în octombrie 2008. Atunci, el l-a înlocuit pe Antal Árpád, care fusese ales primar la Sfântu Gheorghe. Validarea lui Olosz ca deputat avea loc la mai puţin de două luni de alegerile parlamentare din 2008, când, de altfel, el a fost ales deputat de Covasna.

Tot în octombrie 2008, Olosz a demisionat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), invocând noua calitate de deputat, dar şi dorinţa de a nu decredibiliza instituţia prin informaţiile legate de salariul său.

El preciza atunci însă că demisia era şi „o chestiune de onoare” în urma unei serii de zvonuri şi speculaţii care, „în mod ciudat”, au coincis cu decizia Autorităţii de a menţine neschimbat preţul gazelor în această perioadă.

Olosz arăta totodată că se simţea obligat să puncteze câteva lucruri, deoarece în ultimele zile fuseseră vehiculate zvonuri aberante despre salariile din ANRE, considerând că este total incorect ca opinia publică să rămână cu această impresie.

„Precizez că nici eu şi nici colegii mei nu am avut venituri de 50.000 euro pe lună, aşa cum au susţinut unele televiziuni şi ziare, mai ales că am dovedit cu acte că veniturile respective, inclusiv sporurile, primele şi indemnizaţiile, sunt de aproape 20 de ori mai mici decât sumele vehiculate. Am transmis în aceste zile comunicate din partea Autorităţii în care am atras atenţia că veniturile conducerii sunt publice şi afişate pe site-ul instituţiei. Sper că aceste precizări să fie luate în seamă de mass-media, căreia îi mulţumesc pentru colaborarea din cei doi ani, cât am condus Autoritatea”, spunea atunci Olosz.

În 2012, Olosz Gergely, deputat UDMR la acea vreme, fost preşedinte al ANRE în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de patru reprezentanţi ai unor firme, pe care i-ar fi ajutat să obţină contracte oneroase, cerând în schimb peste 500.000 de euro şi 400.000 de lei.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Ion Bîrcină şi Costin Iliescu, reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale, pe care procurorii anticorupţie îi acuză de asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă şi cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Olosz Gergely, Ion Bîrcină, Costin Iliescu şi Cătălin Stan, precum şi părţii responsabile civilmente SC Power Plus SRL.

Olosz Gergely a susţinut că trimiterea lui în judecată pentru trafic de influenţă nu este altceva decât „un balon de săpun umflat la comandă, o găselniţă politică pentru denigrarea lui, o gafă profesională inacceptabilă pentru DNA”. Potrivit acestuia, cei care „au fabricat” acest caz nu urmăresc decât un singur scop, acela de a-l împiedica să-şi reprezinte comunitatea şi să-şi facă datoria.

„În UDMR au mai existat şi probabil vor mai fi situaţii similare celei în care mă găsesc eu acum. Şi alţi colegi au fost, fără vină, ţinta celor care vor să slăbească potenţialul Uniunii de a reprezenta comunitatea maghiară, ultimul caz de acest gen fiind cazul «Mikó» (cazul retrocedării Colegiului «Székely Mikó» din Sfântu Gheorghe - n.r.)”, arăta Olosz.

Totodată, el spunea că va sta la dispoziţia justiţiei şi că are încredere în justiţie. „Asemenea acţiuni nu mă sperie şi nici nu mă intimidează. Rămân fidel comunităţii mele şi voi continua să îmi fac datoria faţă de cei pe care îi reprezint”, susţinea Olosz Gergely.

Olosz Gergely este, probabil, cel mai înstărit parlamentar din Covasna, el deţinând mai multe terenuri şi imobile pe care le-a moştenit sau cumpărat.

Citeşte şi PPMT Covasna: Motivele demisiei senatorului Olosz Gergely trebuie căutate în interiorul UDMR

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.