POLITICA 24 iunie 2013

Mihai Răzvan Ungureanu la Sfântu Gheorghe: „Sunt pentru bunăstare economică și contest disputele etnice”

de Monica Vrânceanu | 555 vizualizări

Președintele Forței Civice (FC), Mihai Răzvan Ungureanu, s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute la Sfântu Gheorghe. Filiala Covasna a Forței Civice a organizat sâmbătă, la Arcuș,  reuniunea Consiliului director naţional al partidului, iar cu o zi înainte, Mihai Răzvan Ungureanu a participat la o întâlnire cu oamenii de afaceri din județ și apoi la o întrevedere cu liderii societății civile românești din Covasna și Harghita.

După cele două întâlniri, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că oamenii de afaceri i-au prezentat clusterele din județ și oportunitățile acestei zone, care are nenumărate posibilități de dezvoltare. Fostul premier a punctat că turismul reprezintă, într-adevăr, marea șansă a județului, adăugând că județul are nevoie de o reconstrucție economică temeinică.

În ceea ce privește întrevederea cu repezentanții societății civile românești, Ungureanu a arătat că i s-au prezentat o serie de cazuri legate de discriminarea românilor în această zonă, care au și ajuns la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Ungureanu a mai spus că excesele naționaliste nu-și mai au locul în aceste vremuri, punctând că este timpul pentru un real dialog cultural, la nivelul comunităților locale, deoarece nevoile oamenilor, indiferent de etnie, țin de ridicarea standardelor de viață, locuri de muncă și creștere economică.

Loc sub soare este pentru toată lumea, dar cu respectarea legii. Credem că excesele naționaliste ale politicienilor nu își vor mai găsi locul în Covasna și Harghita, eu pledez pentru intrerese economice și europene, să vedem cum îi putem ajuta pe cei din aceste județe. Discuțiile au arătat aspecte asupra cărora ne vom apleca cu multă atenţie, inclusiv cele referitoare la felul în care cetăţeni români, vorbim de cazuri semnalate la CNCD, au fost discriminaţi evident, încălcându-se legislaţia în vigoare în încercările de a-şi găsi un loc de muncă, de a li se oferi serviciile publice necesare (…) Nu vă lăsaţi păcăliţi de politicienii care încearcă să vă mintă (…)”, a spus Ungureanu, menționând că va reveni în județ pentru a se întâlni și cu reprezentanții comunității maghiare.

Ponta, acuzat că-și face imagine cu realizările guvernelor anterioare

Referindu-se la situația politică actuală, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că actualul prim-ministru Victor Ponta „punctează la capitolul imagine” folosindu-se de realizările sale și ale Guvernului lui Emil Boc. În acest sens, Ungureanu a dat exemplul începerii lucrărilor la gazoductul Iași-Chișinău și la autostrada București-Ploiești.

Lista realizărilor lui Ponta cuprinde trei sferturi de proiecte începute pe vremea guvernului Boc sau pe vremea mea. Ponta e ca o pasăre care se umflă în pene și suntem în situația de a aplauda repetentul clasei numai pentru că a venit la examen (…). Avem un guvern care învață în fals și crește în fals (…). Nu e corect. Dar domnul Ponta nu poate roși, nu știe să facă asta”, a spus Ungureanu, amintind că documentul pentru construirea gazoductului s-a semnat în martie 2012, în vreme ce autostrada Bucureşti-Ploieşti era finalizată în proporție de 95% la jumătatea lunii aprilie 2012, astfel că Victor Ponta nu a avut nicio contribuție la aceasta, chiar dacă i-a făcut inaugurarea.

În context, Ungureanu a mai spus că guvernul USL ar fi putut puncta un plus dacă, mobilizându-și primarii din București, ar fi realizat conexiunea autostrăzii cu Capitala.

„Guvernul Ungureanu a căzut inclusiv pe seama exploatării ori neexploatării gazelor de şist, pe lângă alte subiecte ale moțiunii de cenzură, iar apoi, după un an de zile, premierul Ponta şi-a dat seama că exploatarea oricărei resurse energetice fosile la care avem acces ca stat contribuie la asigurarea independenţei energetice a României, deci la îndeplinirea unui obiectiv strategic. Chestiunea gazelor de şist e o ipocrizie perfectă”, a mai spus liderul Forței Civice, menționând că nu poate să nu remarce teama USL de a-și asuma decizii.

Mihai Razvan Ungureanu iunie 2013 - 03

UDMR, invitată să susțină candidatul Dreptei în 2014

Întrebat despre colaborarea cu Opoziția și în special despre cea cu UDMR, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că oferta de colaborare a Forței Civice se extinde către toate partidele membre ale Partidului Popular European (PPE). Ungureanu a spus că apreciază UDMR care nu a trădat niciodată fosta Coaliție, astfel că deschidere spre colaborare politică există. Ungureanu a spus că Forța Civică își dorește să adere la PPE, astfel că va avea nevoie de susținerea UDMR, PDL și PNȚCD.

În context Ungureanu a făcut un apel către UDMR, astfel încât Uniunea să susțină la prezidențialele din 2014 candidatul Forței Civice, care va fi anunțat în această toamnă, în urma unor alegeri interne ale partidului.

Oferta noastră de colaborare politică este extinsă către toate partidele membre PPE, inclusiv UDMR. Sigur, UDMR a avut mereu liste proprii la europarlamentare, însă poate că la prezidențialele de anul viitor UDMR va veni alături de candidatul unic al Dreptei, dacă se va întâmpla acest lucru”, a  declarat Ungureanu, adăugând că desemnarea unui candidat unic al Dreptei la prezidențialele din 2014 ar avea ca scop strategic reechilibrarea vieții politice a României.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 25 iunie 2013
Forta Civica a lui MRU...un partidulet care fara alianta nici nu ar fiintrat in Parlament.. Vorbe goale, ce-a facut cat a fost Prim Ministru ?! Nimic, a promovat aceeasi clientela politica citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.