POLITICA 15 martie 2023

Mesajul USR Covasna de 15 Martie: „Ceea ce ne leagă pe toți este dorința unei vieți mai bune și a respectului reciproc”

de Iulia Drăghici - Taraș | 639 vizualizări

USR Covasna transmite, într-un mesaj formulat cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că abordarea învechită a politicienilor decăzuți, care caută să provoace conflicte, nu își mai are locul în comunitatea care a înțeles că diferențele dintre oameni pot să apropie, nu să despartă. 

Totodată, în același text se punctează că 15 Martie este un prilej bun pentru a rememora dorința de armonie și unire a popoarelor. 

„15 Martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cea mai importantă sărbătoare a comunității maghiare din România.

Cetățenii români de etnie maghiară își fac auzită vocea într-o Românie plină de provocări și împreună sperăm să punem umărul la reformarea din temelii a structurilor și mentalităților care au frânat modernizarea statului în ultimii 30 de ani.

Astăzi, 15 Martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, când ne amintim de lupta revoluționarilor de la 1848 pentru libertate, rememorăm și dorința de armonie și uniune a popoarelor. 

Deși există actori politici decăzuți, care încă se străduiesc să provoace conflicte etnice și încearcă să câștige o oarecare popularitate prin naționalismul exacerbat, comunitatea resimte că această abordare este depășită, învechită.

Credem cu tărie că promovarea valorilor democratice și a bunei înțelegeri vor fi definitorii pentru progresul nostru comun.

Bazându-ne și pe ideea europeană a unității în diversitate, credem sincer că diferențele nu ne separă, nu ne fac adversari, ci, dimpotrivă, contribuie la cunoașterea reciprocă, la creșterea respectului față de celălalt, la conviețuirea armonioasă, la definirea unei moșteniri culturale comune pe care să o lăsăm urmașilor noștri. 

Ceea ce ne leagă pe toți este dorința unei vieți mai bune și a respectului reciproc.

Dragi concetățeni de etnie maghiară, vă transmitem cele mai frumoase gânduri cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni”, este mesajul transmis de USR Covasna, printr-un comunicat de presă. 

La Sfântu Gheorghe, activitățile dedicate zilei de 15 Martie, când se comemorează Revoluția și Războiul de Independență din 1848-1849, au început încă de vineri, cu un concurs de oratorie pentru elevii de liceu, și se încheie joi, pe 16 martie, cu un concert festiv al ansamblului „Székelyföldi Nagyprodukció Társulat”, care va avea loc la Teatrul „Tamási Áron”. 

Miercuri, marșurile, care vor porni, ca în fiecare an, din vestul și estul orașului și se vor întâlni în piața centrală, sunt programate să înceapă la ora 14:45. Două steaguri, de 125 de metri fiecare, vor fi purtate de participanți, elevi, cercetași, autorități locale și locuitori ai orașului, care vor fi însoțiți de husari și alți călăreți și de fanfară. 

Discursurile la scenă deschisă vor avea loc începând cu ora 16:00, potrivit programului. Printre vorbitori se numără și ministrul justiției din Ungaria, Varga Judit. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.