POLITICA 7 decembrie 2020

Liderii UDMR Covasna, printre cei sancționați pentru propagandă electorală

de Iulia Drăghici - Taraș | 1954 vizualizări

Amenzile vor fi contestate, spun aceștia, și fac apel și la alți cetățeni sancționați să li se alăture

Printre cele 8 persoane sancționate sau citate la sediul poliției pentru propagandă electorală, după scrutinul de duminică, se numără liderii UDMR Covasna. Tamás Sándor a spus că procesele verbale întocmite de polițiști vor fi contestate în instanță și îi îndeamnă pe cei care au fost de asemenea sancționați să îi contacteze pentru a ataca împreună aceste amenzi. Președintele UDMR Covasna este convins că acțiunea lor va avea câștig de cauză, pentru că, spune el, oamenii legii au sancționat cetățenii în baza unui articol considerat neconstituțional și că polițiștii „au primit ordine de la București”. 

Printre cei citați la poliție sau deja amendați se numără Tamás Sándor, Antal Árpád și Grüman Róbert.

Sunt mai multe persoane, între 10 și 20, nu știm exact, care ieri au fost citate la Poliția Română. O parte au fost deja amendați, cu proces verbal de contravenție. Cealaltă parte urmează. Și domnul primar (n.red. Antal Árpád) e căutat și eu am fost căutat. Au fost la mine acasă ieri polițiștii. (...) Suntem singurul județ, singura formațiune, unde am fost urmăriți, nu de poliția locală sau județeană, să nu mă înțelegeți greșit, că ei au primit ordine de la București, exact pe nume, cu print screen-ul postărilor noastre și desigur, deja și traduse, că postările noastre erau în ungurește, cum că am făcut campanie în afara campaniei”, a spus luni, într-o conferință de presă, președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.

Acesta susține că amenzile sunt un abuz îndreptat asupra partidului pe care îl conduce, dar și asupra susținătorilor acestuia. 

Noi am făcut îndemn de a participa la vot, nu am folosit materiale ilegale, o parte a fost repostat după postarea mea făcută vineri, înainte de terminarea campaniei, iar celelalte postări, de pildă a primarului din Covasna, a îndemnat la vot: „ieșiți la vot și susțineți unitatea maghiarilor!”. Cam așa ceva. Parcă românii nu asta făceau! De pildă, Victor Ponta, și asta am arătat și polițiștilor, chiar sâmbătă a postat „Fiți Pro România”. Traian Băsescu ieri în live a spus că a votat cu PMP. Nu e asta o problemă. Problemă a fost doar a ungurilor din Trei Scaune. Sunt vreo 12 persoane care au fost citate. Urmează să se întocmească procese verbale de contravenție, iar aici contravenția înseamnă între 4.500 de lei până la 10.000 de lei. Sâmbătă seară, de Moș Nicolae, sincer, o doamnă din Sânzieni, educatoare, care trăiește singură, la 20:30 a fost „invadată” de polițiști, erau trei și i-au întocmit proces verbal. Vă dați seama ce psihoză au creat băieții din București”, a punctat președintele UDMR Covasna.

Tamás Sándor a spus încă o dată că nu consideră că polițiștii din județ ar fi de vină, pentru că aceștia au fost corecți „însă și ei au primit ordin”.

Ei s-au referit la un articol de lege, care din 10 mai 2020 nu mai are efect. Pentru că a fost atacat la Curtea Constituțională, Curtea Constituțională a considerat că e neconstituțional, a lăsat în sarcina legiuitorilor, adică a Parlamentului, să modifice acele articole, Parlamentul nu a făcut acest lucru, deci, articolul respectiv nu mai are efect”, a explicat acesta.

„O să dăm în instanță fiecare proces verbal, o să dăm în instanță Poliția Română și pe această cale cer ajutorul cetățenilor, toți cei care au primit citație sau au primit amendă, să vină la noi. O să atacăm aceste procese verbale și desigur, nicio persoană nu o să aibă de suferit financiar din acest lucru. Asta vă promit”, a mai spus Tamás Sándor.

Duminică seara, IPJ Covasna anunța că polițiștii covăsneni cercetează 8 cazuri de distribuire de materiale electorale în mediul on-line prin care s-a continuat propaganda electorală după încheierea acesteia.

Polițiști au constatat că pe pagina oficială a unui partid politic a fost postat un mesaj cu caracter electoral, astfel continuând propaganda electorală după încheierea acesteia.

Reprezentantul partidului va fi invitat la sediul poliției în vederea aplicării sancțiunii contravenționale prevăzute de Legea 208/2015. (...) Vă reamintim că sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei”, a informat duminică IPJ Covasna.

Sursa foto: Kocsis B. Janos. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.