POLITICA 3 august 2021

Ionuț Neagu, senator de Covasna, reclamă abuzul administrației Municipiului Sfântu Gheorghe în chestiunea patrimoniului sindicatelor

de Covasna Media | 4226 vizualizări

Într-un comunicat de presă transmis luni, senatorul AUR, Ionuț Neagu, a adus în atenția publică  un subiect pe care îl consideră de o gravitate maximă. Este vorba despre „tentativele repetate ale administrațiilor locale din Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc de a acapara abuziv și ilegal patrimoniul din cele două județe al Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România”. 

Redăm mai jos, integral, textul comunicatului de presă:

„Astfel, senatorul Ionuț Neagu face cunoscut că joi, 29 iulie 2021, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat solicitarea transferării, prin Hotărâre de Guvern, a Casei de Cultură a Sindicatelor din folosința Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ANCCSR – continuatoarea legală a Uniunii Generale a Sindicatelor din România) în domeniul public al municipiului. Este un act discreționar ce constituie atât un abuz în serviciu, cât și o încălcare flagrantă a principiului separației puterilor în stat, în condițiile în care există, la acest moment, un dosar pe rolul Tribunalului Covasna care privește același litigiu.

Primăria motivează cu seninătate că imobilul Casei de Cultură se află într-o stare de abandon și degradare, însă uită să explice și de ce. În 2012, activitatea Casei de Cultură a Sindicatelor a fost încetată, după mai bine de 40 de ani, deoarece primăria a blocat conturile instituției pentru o presupusă datorie de 500.000 de lei. Mai mult, tot primăria invocă acum o taxă pe clădire neplătită, dar care a fost stabilită arbitrar și abuziv.

O scurtă retrospectivă relevă un modus operandi al abuzului comis cu bună știință de autoritățile locale. Printr-o Decizie de impunere din 29.11.2019, Primăria Sfântu Gheorghe a stabilit în mod discreționar că ANCCSR – ca administrator al imobilului – are de plătit o creanță scandaloasă aferentă anilor 2014 și 2015, de 48% din valoarea clădirii. Brusc, pentru anii următori, creanța a fost stabilită la 1,82%. În motivarea deciziei, primăria susține că ANCCSR ar deține doar dreptul de administrare asupra Casei de Cultură, nu și pe cel de proprietate.

ANCCSR a contestat Decizia, iar pe 27 ianuarie 2020, primăria a formulat un răspuns, susținând încă o dată că imobilul nu se află în patrimoniul ANCCSR. Ca să păstreze o vagă aparență de legalitate, Primăria a anulat prima decizie de impunere, însă a emis o alta, rectificativă, identică, prin care sunt lăsate aceleași valori aberante ale taxei pe clădire.

În consecință, ANCCSR a dat în judecată Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și statul român, în 21 august 2020, pentru a i se recunoaște calitatea de proprietar, ținând cont că este continuatoarea UGSR (care a avut autorizație de construire pentru imobil), iar clădirea a fost construită exclusiv din banii sindicatelor. De asemenea, printr-o acțiune desfășurată simultan privind plata impozitului, primăria însăși recunoaște că ANCCSR este proprietara imobilului.

Având la cunoștință toate aceste aspecte esențiale, primăria comite un abuz în serviciu. Practic, autoritățile locale au inventat o problemă, iar acum vin și cu soluția: trecerea în proprietate a unui bun privat prin inducerea în eroare a guvernului. Acest tipar nu este, din păcate, singular. 

La Miercurea Ciuc, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a intrat în patrimoniul primăriei prin același mecanism. În urma unei anchete DNA,  primarul Róbert Ráduly a fost interceptat discutând cu un evaluator cum să umfle creanța anuală astfel încât ea să egaleze valoarea totală a clădirii, iar primăria să nu mai plătească nimic pentru a o cumpăra. Ca urmare, Tribunalul București a stabilit că primarul Róbert Ráduly este vinovat de instigare la abuz în serviciu. Primarului i s-a pus sechestru pe avere, iar decizia a fost trimisă la DNA pentru a fi pusă în aplicare. Implementarea ei este blocată până în ziua de azi.

Pe această cale, senatorul Ionuț Neagu atrage atenția asupra abuzului în serviciu comis sistematic de autoritățile locale din Harghita și Covasna. Totodată, senatorul român de Covasna avertizează că, deși primăria Sfântu Gheorghe i-a solicitat Guvernului să i se transfere clădirea, dosarul cu nr. 907/119/2020 este încă pe rolul Tribunalului Covasna. Până la soluționare, nici primăria și nici Guvernul nu pot interveni asupra speței, altfel creându-se o încălcare a principiului constituțional al separației puterilor în stat. Senatorul Ionuț Neagu a mai declarat că se va folosi de toate pârghiile legale pentru a împiedica înstrăinarea de imobile prin abuz în serviciu și va susține depunerea de plângeri penale în acest sens, ori de câte ori va fi nevoie.

De asemenea, senatorul Ionuț Neagu a avertizat guvernul Cîțu să nu intre în cârdășie cu administrația locală din municipiul Sfântul Gheorghe în chestiunea patrimoniul sindicatelor române din localitate.

Ionuț NEAGU, 

senator de Covasna, 

secretar al Comisiei pentru drepturile omului, culte, egalitate de șanse, culte și minorități

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adi Alex, 3 august 2021
Curat, murdar!!!! Tactică cunoscută: falimentare, apoi cumpărare pe bani puțini (dacă se poate pe nimic). Presa unde a fost la momentul închiderii? În țara asta, cu răbdare și susținere citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.