POLITICA 8 august 2013

Guvernarea USL, criticată pentru incoerență și recorduri negative

de Monica Vrânceanu | 716 vizualizări

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a fost prezentă la Sfântu Gheorghe la o dezbatere pe teme economice

Prim-vicepreședintele PDL, deputatul Andreea Paul, a răspuns invitației PDL Covasna, participând la Sfântu Gheorghe la o dezbatere pe teme economice, în cadrul căreia s-a întâlnit cu membri și simpatizanți ai PDL dar și cu oameni de afaceri locali. Andreea Paul s-a aflat la Sfântu Gheorghe continuând șirul dezbaterilor deschis de PDL Covasna cu prezența Elenei Udrea, urmând ca la noi să ajungă și alte nume sonore din PDL, precum Raluca Turcan sau Cătălin Predoiu.

Andreea Paul a ținut să sublinieze faptul că actualul guvern condus de Victor Ponta este departe de cel promis, iar în lunile de guvernare nu a făcut altceva decât să deznădăjduiască și mai mult populația.

Sărăcia și șomajul au crescut. Victor Ponta a fost, este și va fi un premier-spectator într-un moment în care România are nevoie de un premier-decident. Azi nici măcar spectator nu e. Ponta e complet absent. Este în vacanță! (…). Ponta a anunțat că imediat ce ajunge la guvernare, va întrerupe acordul cu FMI, va readuce TVA la 19%, va reduce CAS cu câte un punct procentual pe an, va avea cel mai „curat guvern”, va crea un milion de noi locuri de muncă sau că va aduce 10 miliarde euro investiții în acest an. Telepremierul Victor Ponta una spune și alta se întamplă în realitate. Minciuna e regula de guvernare USL”, și-a început Andreea Paul discursul.

Starea națiunii în 10 puncte

Potrivit Andreei Paul, Guvernul USL are nenumărate promisiuni neonorate, context în care a realizat și un „bilanț dezastruos în 10 puncte al celor 15 luni de guvernare”.

Astfel, deputatul a arătat că românii trăiesc mai prost sub USL – se pierd locuri de muncă, iar puterea de cumpărare este tot mai scăzută, mai exact cu 1,8% ca urmare a creșterii prețurilor cu 5,4%.

Recordul la șomaj este cel de-al doilea punct al guvernării dezastruoase USL, în condițiile în care oficial peste 730.000 de români își caută un loc de muncă, iar rata șomajului a ajuns la 7,6%, identică cu cel mai ridicat nivel al șomajului din timpul celei mai dure crize economice (martie 2010). Citând Institutul Naţional de Statistică, Andreea Paul a menționat că șomajul covăsnean este mai mare cu 2% decât media națională, în vreme ce salariul mediu net e cu 23% mai mic decât pe național și pensiile medii ale covăsnenilor sunt cu 4 procente mai mici decât cele de la nivel național.

„Avem record  la taxe – guvernul Taxonta jupoaie buzunarele românilor. Taxarea este cea mai perversă formă de tăiere a pensiilor și salariilor, ale tuturor românilor, nu doar ale bugetarilor. Guvernul USL este un Guvern căpușă care se hrănește din buzunarul românilor, prin noi impozite și taxe. Nimeni nu scapă netaxat”, a subliniat deputatul PDL, amintind că un alt record al USL este cel al privatizărilor eșuate și insolvențe – CFR Marfă, Oltchim, Hidroelectrica, după cum nu poate fi uitat nici „recordul la miniștri incompatibili și corupți”, Guvernul Ponta fiind „cel mai murdar guvern din istoria României”.

În continuare, Andreea Paul a susținut că există „un număr record de investiții puse pe butuci”, în condițiile în care investițiile publice sunt tăiate cu 12% în prima jumatate a acestui an, iar investițiile străine s-au diminuat cu 37% în primele cinci luni ale acestui an.

Cheltuielile și investițiile publice sunt ascunse. O guvernare netransparentă nu poate fi onestă, credibilă și eficientă. Nu întâmplător reformele de fond din sănătate, educație, administrație și companii de stat sunt blocate. Proiectele USL de regionalizare și de revizuire a Constituției au eșuat. O coaliție parlamentară mamut de peste 70% a demonstrat încă o dată că se limitează doar la vorbe și duce lipsă de viziune”, și-a încheiat deputatul enumerarea celor zece puncte.

Guvernul USL, dușmanul inițiativelor private

Concluziile deputatului PDL au arătat că actualul Guvern asigură de fapt supraviețuirea statului supradimensionat și clientelar, în vreme ce mediul privat, oamenii cu inițiativă și cu baze reale de a face ceva, nu au nicio șansă, tocmai din cauza taxelor și impozitelor care sufocă inițiativele.

Andreea Paul a încheiat prin a arăta că PDL cere Guvernului să ia măsuri reale pentru crearea de locuri de muncă, solicitând votul în vederea adoptării a două proiecte de lege: reducerea cotei unice la 12%, reducerea CAS la angajator cu 5 procente, creșterea salariului minim la 1.000 de lei și scutirea de la impozit a profitului reinvestit și Legea privind protecția întreprinzătorului din România, care să protejeze antreprenorii în fața abuzurilor instituţiilor de control ale statului.

Dezbaterea inițiată de Andreea Paul a dus la intervenția cu întrebări a celor prezenți, majoritatea vizând situația economică. Mai mult, unii au avut și întrebări tehnice punctuale, iar deputatul le-a promis că va menține legătura cu ei, spunând de asemenea că va crea o cale de dialog între producătorii de carne și crescătorii de bovine din județ și întreprinzători din China, un stat foarte interesat de a cumpăra aceste produse de la noi.

Covăsnenii trebuie să țintească dezvoltarea

Referindu-se strict la situația județului Covasna, Andreea Paul a arătat că aici accentul trebuie pus pe educație, investiții și valorificarea oportunităților locale – turismul și bazele de tratament în primul rând.

Județul Covasna are peste 4.000 de analfabeți și populație slab pregătită. Doar 10% din populație are studii superioare, în vreme ce 46% are pregătire de școală primară și 42% studii medii. Rezultatele de la Bacalaureat au arătat o calitate slabă a învățământului, iar aceasta e o mare problemă, în condițiile în care nimeni nu a răspuns pentru promovabilitatea zero la Bacalaureatul din 2012 într-o unitate școlară covăsneană”, a punctat Andreea Paul.

În contextul dezvoltării de care are nevoie județul, Andreea Paul a subliniat că este necesar ca cei din Covasna să se axeze pe un pol de dezvoltare care nu poate fi decât Brașovul, în contextul regionalizării.

Trebuie urmărit un singur scop: dezvoltarea socială și economică a acestui județ. Nu este corectă izolarea, iar cei care cântă azi naționalismul fac un falset, deoarece acesta nu-și mai găsește locul în Secolul 21. Autonomia nu e o soluție, deoarece când ai probleme de izolare nu ceri izolare. Eu susțin ideea dialogului cu UDMR, dar trebuie să ai deschidere spre dialog când te așezi la masa discuțiilor. De aceea, în privința autonomiei, acesta este un joc politic de glezne, se încearcă atragerea de capital politic”, a spus Andreea Paul referitor la situația UDMR și regionalizare.

PDL se repliază pe strategii de echipă

Deputatul s-a referit și la situația din interiorul PDL, apreciind că oamenii valoroși vor rămâne în partid, chiar dacă nu e ușor ca după câțiva ani de guvernare să fie în opoziție. Potrivit Andreei Paul, în toamnă se vor deschide discuțiile asupra listei candidaților la europarlamentare, precum și cele referitoare la o competiție internă care să desemneze candidatul la Prezidențialele din 2014.

Nici PSD nu mai are un Ion Iliescu, nici PDL nu mai are un Traian Băsescu. (…) Pentru că partidele în general nu mai au locomotive precum cei doi, de acum trebuie abordată o strategie de echipă”, a mai spus Andreea Paul, în încheiere.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
John, 9 august 2013
Ai uitat cine dupa a reconditionat piata Mihai Viteazu ?
lili, 9 august 2013
Am si o intrebare: Dna Vass anunta intanirea pe teme economice de la Sfantu Gheorghe cu oameni de afaceri !! Vad insa ca ceea ce a facut seamana a campanie electorala, a criticat USL !!! Ma intreb citeste integral
lili, 9 august 2013
"Ponta a promis ca imediat ce va ajunge la guvernare " va face si va drege.... Sa-i reamintim Dnei Andreea Paul Vass cum a castigat PDL alegerile din 2008: votand Legea majorarii cu 50%(!!!!!!!!) a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.