POLITICA 27 iunie 2019

FOTO Protest pe tema Valea Uzului la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1210 vizualizări

Scandalul de la Cimitirul Internațional din Valea Uzului continuă să producă efecte. Joi seara, în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe peste 1.000 de persoane,  conform estimărilor organizatorilor, au luat parte la o acțiune de protest, inițiată de liderii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), dar la care s-au alăturat și lideri ai UDMR. 

Pe seama incidentelor de la Cimitirul din Valea Uzului, maghiarimea este revoltată. În acel cimitir unde de zeci de ani de zile la comemorări și la curățenie au participat numai maghiari, secui, oameni ai căror membri de familie au fost înmormântați, acum, așa peste noapte au apărut pe unele morminte ale celor căzuți în războaie niște cruci. Eu înțeleg și noi înțelegem că și eroii români trebuie cinstiți (...) pentru că avem cu toții un trecut. Văzând cele întâmplate acolo, care se pot numi și agresiuni, ne dăm seama că mai avem și alte probleme, probleme de conviețuire. Observăm că e problemă cu inscripțiile bilingve, cu simbolurile noastre naționale, parcă ar fi contra cineva. Sunt doar niște elemente care ne arată identitatea și locul ăsta unde trăim noi, de mult timp, împreună, ajunge pentru fiecare. Mesajul nostru este că ar trebui să conviețuim pașnic aici, fără să ne lăsăm influențați de niște evenimente negândite sau poate chiar gândite. Dar cei care gândesc astfel, ar trebui să știe că sunt acțiuni și împotriva maghiarilor, dar și împotriva românilor”, a declarat joi, pentru Observatorul de Covasna, liderul PPMT Covasna, Bálint József. 

La protest au luat parte și liderii UDMR din județul Covasna, Tamás Sándor și Antal Árpád. 

(N.red. Subiectul Cimitirului de la Valea Uzului) a ajuns deja la nivel internațional și rezultatul trebuie să fie roadele unei relații internaționale între Ungaria și România și alte state ale căror soldați și eroi sunt înmormântați în Valea Uzului. Noi am făcut tot ce am putut să facem, chiar și puțin mai mult. Forțele de ordine au făcut tot ce au putut să facă, probabil puțin mai puțin decât ar fi trebuit să facă. Și comunitatea din Dărmănești a făcut ce a putut să facă, ați văzut și dumneavoastră. Deci nivelul următor este cel internațional. Ieri a fost o întâlnire între cele două comisii de specialitate de la Ministerul Apărării din România și Ungaria, la București”, a declarat joi și președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor. 

Protestul s-a dorit a fi o continuare a acțiunii similare inițiată de PPMT de la Miercurea Ciuc, unde au participat aproximativ 1.500 – 2.000 de persoane. 

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, şi liderii partidelor politice maghiare, pe de o parte şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte.

De Ziua Eroilor, cele două tabere s-au întâlnit la Valea Uzului, moment în care câteva sute de oameni au format un lanț uman în fața cimitirului, iar altele au forțat intrarea, după ce administrația locală a interzis accesul. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.