POLITICA 19 iulie 2023

Eurodeputatul Vincze Loránt cere ministrului Mediului să deblocheze ultimul ordin al lui Tánczos Barna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1027 vizualizări

Europarlamentarul Vincze Loránt, care a fost marți la Sfântu Gheorghe, a făcut un apel public la autoritățile centrale și în special către ministrul Mediului, Mircea Fechet, de a pune în aplicare ultimul ordin semnat de predecesorul său, Tánczos Barna, care prevede cote de prevenție la populația de urs brun. 

Vincze Loránt a spus și că este de părere că, în momentul de față, singurul motiv pentru care nu se aprobă ordinul fostului ministru UDMR este de natură politică.

Trebuie să spunem foarte clar că ceea ce se întâmplă acum în România este foarte negativ, în sensul că s-a lucrat mult în a pregăti o soluție legislativă, acel ordin de ministru, și acum asistăm la o situație în care se oprește, nu se mai aprobă, nu se mai implementează. Ce ne lipsește? Ne lipsește curajul omului politic, al ministrului? În acest caz este foarte clar că e o problemă care trebuie soluționată și responsabilitatea este a statului. Fac apel la responsabilitatea ministrului ca acel ordin care a fost pregătit pe baza unor studii științifice să fie aprobat și să fie implementat, pentru că altfel ne vom găsi cu alte victime, alte pagube și cine va fi responsabil? În cazul ăsta, statul, ministrul, ministerul, pentru că nu a implementat o soluție care era pregătită și la îndemâna lui”, a spus eurodeputatul.

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă organizată la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, întâlnire moderată de reprezentantul fondurilor de vânătoare din țară, vicepreședintele Consiliului Internațional de Vânătoare și Protecție a Vânatului (CIC) și directorul Abies Hunting SRL, Sárkány Árpád. 

La aceeași masă au stat reprezentantul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov, cercetătorul științific prof. dr. Mihai Fedorca, directorul APM Covasna, ing. Gheorghe Neagu, și președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi PRO SILVA, ing. Benedek Barna. 

Vincze Loránt a amintit la această conferință și de Directiva Habitate, acel document european întocmit în urmă cu zeci de ani, care prevede că ursul, dar și lupul sau alte animale sunt specii strict protejate, pentru că în unele țări sunt pe cale de dispariție. 

Este de subliniat și că documentul permite țărilor membre să intervină în cazul zonelor unde problema dispariției speciei nu există, așa cum se întâmplă și în cazul României, pe baza cotelor de recoltare. 

Eurodeputatul a dat în acest context exemplul unor țări ca Suedia, care, potrivit surselor consultate de el, are în total aproximativ 3.000 de urși, sau Estonia, cu 700 de urși, iar anual se împușcă aproximativ 10% dintre aceștia, ca să nu devină un pericol la adresa altor animale sau a oamenilor. 

Astfel, spune eurodeputatul UDMR și PPE, e greu de înțeles cum la o populație estimată de 7.000 – 8.000 de urși, conform celor mai recente numărători, nu este permisă recoltarea a nici 500 dintre aceștia.

Nu trebuie să inventăm roata. Există vânătoare de urși și în alte țări ale Uniunii Europene”, a punctat Vincze Loránt. 

Cei prezenți la conferința de presă de marți, organizată la Sfântu Gheorghe, au explicat că scuza că Uniunea Europeană nu dă voie României să gestioneze problemele cu urșii nu mai ține, având în vedere că în ultimii ani s-au adoptat mai multe acte, care asta fac: lasă statele să găsească soluții.

Totuși, e vorba de răspunsuri de pe urma cărora să beneficieze și oamenii, dar și animalele, nicidecum vânătoarea la trofeu. 

În cazul ordinului în discuție, actul prevedea cote de prevenţie la ursul brun. Acesta viza îndepărtarea preventivă a 426 exemplare şi a altor 55 cu scop de intervenţie. Dar nu a intrat în vigoare, cel puțin nu încă, pentru că este în analiză la Comisia monumentelor naturii a Academiei Române. Lucru care îi nemulțumește pe reprezentanții vânătorilor. Ei argumentează că studiile științifice recente arată că sunt prea mulți urși care fac pagube și pun în pericol viețile oamenilor, iar soluția eficientă și rapidă este împușcarea.

Într-un interviu recent pentru gândul.ro, ministrul Mircea Fechet a vorbit pe acest subiect. A spus, printre altele, că exclude reintroducerea vânătorii la trofeu, dar a admis totodată că situația din teritoriu este problematică. 

Mă voi consulta și cu specialiștii Academiei Române care gestionează această situație, pentru că ordinul despre care ați amintit este transmis spre avizare specialiștilor de la Academie, la fel cum o să discut și cu specialiștii din Ministerul Mediului și vom lua cea mai bună decizie atât pentru populația de urs brun din România, pentru că scopul nostru, repet, este de a o conserva, de a nu o pune în pericol, cât și, bineînțeles, pentru populația care este afectată de astfel de incidente”, a mai spus Mircea Fechet, potrivit gândul.ro. 

Cele mai recente date ale Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, prezentate tot în conferința de presă de marți, arată că în județul Covasna ar trăi aproximativ 2.183 de exemplare de urs, o creștere semnificativă față de 2015, când aici erau doar 1.233. 

Specialiștii au fost de acord totuși că numărul este estimativ și că nu există o numărătoare perfectă. Acesta este și unul dintre subiectele de la care pornește conflictul dintre reprezentanții vânătorilor și cei ai organizațiilor de protecția animalelor. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.