VIDEO E oficial! La Barcani și-a intrat în drepturi noua conducere a comunei
Prefectura Covasna a deschis aici seria ședințelor de învestitură din județ
Barcani a fost marți, 20 octombrie, prima unitate administrativ-teritorială din județul Covasna unde a avut loc ceremonia de învestitură a celor care au primit voturile cetățenilor la alegerile din 27 septembrie. Astfel, noul primar, Nicolae Pastor, respectiv consilierii aleși sau realeși, cu o singură excepție, au depus jurămintele și au preluat funcțiile pe care le vor deține, cel mai probabil, pentru următorii 4 ani.
Ceremonia de învestitură a avut loc în prezența prefectului Iulian Todor și a subprefectului Cosmin Boricean, în sala de ședințe a Consiliului Local (CL) Barcani, din sediul Primăriei. Evenimentul, care a început puțin după ora 9:30, a fost marcat de o atmosferă despre care se pot spune multe, dar numai că era relaxată nu. Poate pe fondul emoțiilor cauzate de încărcătura momentului.
Marele absent al întâlnirii a fost ex-primarul, Gheorghe Marin, membru al noului Consiliu Local. Absența acestuia a fost motivată de probleme medicale.
Pe rând, cei 11 consilieri locali au trecut astfel, în ordine alfabetică, pe la masa decorată cu o pânzătură albastră cu stema României pe ea, Constituția și o Biblie. Ședința a fost condusă de cel mai în vârstă consilier ales, Gheorghe Grijan (PNL), respectiv de doi dintre cei mai tineri, Maria-Bianca Vașvari – (Alianța USR PLUS, partid PLUS) și Marian Arnăut (PSD).
Pe lângă aceștia, din componența Consiliului Local Barcani mai fac parte: Florin Constantin Boricean (PMP), Ioan Bularca (PMP), Gheorghe Lăutaru (Pro România), Gheorghe Mocanu (PSD), Ioan Dan Murea (PSD), Gheorghe-Constantin Neagovici (PNL), Ioan-Daniel Solomon (PSD) și Nicolae Terzea (PSD). Validat, dar încă fără jurământ depus este Gheorghe Marin (PSD), care va putea să își preia mandatul cu ocazia următoarei ședințe la care va fi prezent, moment în care va depune și jurământul.
În drepturi și-a intrat și noul primar ales, Nicolae Pastor (care a candidat ca independent), după ce, asemenea aleșilor din CL, și-a depus jurământul prin care și-a asumat oficial că va face tot ce îi stă în putință pentru a dezvolta comuna.
Ce urmează?
Acum că primul pas a fost făcut și noul edil și-a preluat funcția în care a fost pus de cei mai mulți dintre locuitorii comunei Barcani care au fost la vot, urmează al doilea pas. Pentru Nicolae Pastor acesta va fi cel de a analiza contractele semnate de primăria Barcani, aflate în derulare, pentru a vedea dacă sunt printre ele și dintre cele care ar putea fi renegociate, după cum el însuși ne-a spus marți, după învestire.
„Mă simt dator să am foarte mare grijă cu ceea ce preiau, în primul rând, și cu ceea ce urmează să fac. Sunt foarte multe de făcut. Cu siguranță o să fie provocări, dar o să le iau pe rând și o să încerc să găsesc soluții pentru fiecare dintre ele. (...) De mâine o să iau toate contractele să văd acolo unde se mai poate renegocia, deoarece simt că unele sume sunt destul de mari și încerc să găsesc o variantă pentru a renegocia unele contracte cu un buget mai bun. Apoi o să le iau pe rând. Ca priorități, mă interesează, în primul rând, problema școlii, deoarece am înțeles că s-au oprit lucrările. Urmează să vedem ce putem să facem”, a spus primarul Nicolae Pastor.
O nouă provocare: postul de viceprimar
Tot în rândul deciziilor care trebuie luate în viitorul apropiat se numără și cea a numirii unui viceprimar al comunei Barcani, subiect care a stârnit discuții aprinse și în mediul online.
„Propunerea mea este domnul Gheorghiță Neagovici, de la PNL. Mi se pare cel mai competent om, fiind și o persoană tânără, în care simt că pot să am încredere, o persoană care a mai lucrat în administrație, chiar și la minister. Simt că putem să facem o echipă bună”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Nicolae Pastor.
Totuși, trebuie să urmeze o ședință și un vot al consilierilor pentru ca acest lucru să se întâmple.
„Am discutat cu fiecare în parte, am ascultat opțiunile fiecăruia. În primă fază cei din PSD doreau să îl susțină pe domnul Marin, apoi am înțeles că nu mai dorește acest post. Între timp nu știu ce își mai doresc, pentru că nu am apucat să discut, dar noi, ceilalți șase, dorim să îl susținem pe domnul Neagovici”, a mai spus noul primar din Barcani.
Acesta a precizat și că se dorește ca ședințele de Consiliu Local, care, de altfel, sunt publice, să fie transmise și online, mai ales în cazul în care se vor impune restricții care vor limita adunările de persoane din cauza COVID-19.
„Probleme deosebite nu sunt, dar am discutat cu persoane care sunt COVID pozitive și lucrurile nu stau așa cum crede majoritatea, precum că e doar o gripă. Trebuie să avem mare grijă. Purtarea măștii, am văzut, contează foarte mult pentru că nu se transmite atât de repede. Încercăm să restrângem și adunările. În ceea ce privește ședințele de Consiliu sau alte adunări, o să încercăm să le facem publice în mediul online. Vrem să fie transparență. Multe persoane și-au anunțat prezența la ședința de alegere a viceprimarului sau la alte ședințe. În cazul în care nu vom putea găsi cele mai bune variante pentru a ajunge să participe cât mai multă lume, o să încercăm să le transmitem în mediul online”, a spus Nicolae Pastor.
De ce 12 și nu 13 consilieri
Chiar dacă inițial s-a stabilit că CL Barcani va avea 13 membri, număr calculat raportat la populația comunei, în final a rămas cu 12. Asta pentru că actualul primar a obținut și un post de consilier.
„Am făcut câteva adrese la BEC (n.red. Biroul Electoral Central) și la Judecătorie, dar legea existentă spune că postul rămâne vacant atunci când nu poate să urce un supleant. În cazul meu, fiind independent, nu are cine să urce”, a explicat edilul din Barcani.
Singura femeie e și cel mai tânăr membru al CL Barcani
Printre cele mai noi apariții în CL Barcani este și cea a Mariei-Bianca Vașvari, candidată din partea Alianței USR Plus, care la doar 24 de ani a reușit să își asigure, prin votul bărcănenilor, un loc printre bărbații care domină politica locală.
Bianca Vașvari, care este și studentă la Medicină în anul 3, spune că la Barcani a venit rândul tinerilor să își spună punctul de vedere și crede că acest lucru s-a văzut după rezultatul alegerilor.
Motivul principal pentru care aceasta a decis să intre în politică, deși prima iubire și alegerea pentru carieră este medicina, este dat de dorința de a oferi ceva înapoi comunității care a format-o și în care a crescut.
„Simțeam că pot să fac ceva, să aduc o răsplată comunității care, într-un fel sau altul m-a crescut și m-a ajutat să ajung în locul în care sunt acum. Vedeam și anumite lucruri pe care eu le-aș fi abordat altfel. M-am gândit că de ce nu? A fost oricum o decizie nebunească. Nu am mai făcut niciodată parte dintr-un partid politic, nu știam ce înseamnă politica. Nici acum nu știu ce înseamnă politica și sinceră să fiu nici nu aș vrea să știu ce înseamnă politica actuală, de acum din România. Aș vrea să o schimbăm. Cred că noi tinerii putem să facem schimbările ăstea și să venim cu un alt vibe, cu efervescența noastră, cu idei. Mulți am fost plecați și ne-am întors acasă. Am văzut și în afară cum se procedează și cred că ar trebui să venim noi cu exemple bune, să relansăm cumva România. Acum e, într-adevăr, într-un moment mai delicat țara noastră și cred că depinde de fiecare, prin contribuția cât de mică, să aducem țara acolo unde ne dorim toți. Toți vrem o țară ca afară, dar de la noi trebuie să pornească inițiativa. Asta a fost motivația mea”, a spus Bianca Vașvari.
Faptul că este singura femeie din CL Barcani și totodată și cea mai tânără constituie o provocare pentru aceasta. Principalele obiective ale sale se leagă de educație și spune că va încerca să îi facă pe copii să regăsească dragul pentru școală, prin proiecte de voluntariat și alte acțiuni interesante, bineînțeles având în vedere și posibilitățile date de contextul epidemiologic.
„Simt că mulți au pierdut speranța și dragul de școală și motivația. E foarte trist că nu își mai văd un viitor studiind, ci întrerupând studiile și plecând în străinătate, cu joburi sezoniere. Părerea mea e că o comunitate nu se construiește așa. Aș vrea cumva să îi motivez, să inițiez o serie de acțiuni de voluntariat. Eu sunt studentă la medicină și aș vrea să aduc voluntari de la medicină, să le prezentăm cursuri de educație pentru sănătate, să promovăm voluntariatul, să facem un grup cu tineri voluntari care să aibă în grijă vârstnicii din localitate. Sunt lucruri care se fac într-o țară normală și mai ales într-o țară în care ar trebui să fim responsabili atât pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru. Să nu ne mai gândim numai la noi, să ne fie numai nouă bine și atât”, ne-a mai spus Bianca Vașvari.
Peste patru ani...
Dorința și viziunea noului primar este ca peste patru ani, lucrările la infrastructură să fie avansate cu cel puțin 30%, dar și investițiile în școli să meargă mai repede mai departe, spune primarul. O idee comună întâlnită la mai mulți consilieri locali din Barcani, printre care și la primar, este legată de proiecte care să îi ajute pe copii să regăsească dragul de școală.
„Peste patru ani văd comuna cu 30% mai avansată ca infrastructură și cu un procent mult mai mare pentru educație. Copiii trebuie să meargă cu drag la școală și să fie motivați pentru rezultatele bune, deoarece educația e viitorul nostru și baza pentru ce urmează”, a punctat primarul în vârstă de 31 de ani, unul dintre cei mai tineri edili din județ.
Continuă ședințele de învestire
După Barcani, și comunele Valea Mare și Dobârlău au avut marți ceremoniile de învestire a noilor aleși/realeși locali, iar până săptămâna viitoare vor urma restul din totalul de 45 de UAT-uri, dar și Consiliul Județean.
„Am început cu localitatea Barcani, având în vedere că avem un primar tânăr, nou ales și s-au validat condițiile și am primit sentința printre primele. În aceste condiții am început astăzi cu Barcaniul, o să continuăm cu Dobârlăul și cu Valea Mare. Pe grafic, deja am stabilit împreună cu reprezentanții Consiliului Județean, cu domnul președinte Tamás care a fost iarăși ales, datele la care o participăm în fiecare localitate. (...) Mai așteptăm de la instanță niște sentințe și dacă le primim, ar trebui să încheiem până cel târziu marți. Prin ordin am repartizat reprezentanți ai Instituției Prefectului care să participe la toate UAT-urile”, a declarat marți, pentru Observatorul de Covasna, prefectul Iulian Todor.