POLITICA 18 ianuarie 2022

Deputatul UDMR, Miklós Zoltán: „Lucrăm la un pachet legislativ pentru stimularea natalității”

de Iulia Drăghici - Taraș | 574 vizualizări

Credit garantat de stat pentru cuplurile tinere care se căsătoresc, cu dobânzi care scad pe măsură ce se nasc copii sau absolvirea de la plata CASS-ului a mamelor cu mai mult de trei copii sunt câteva dintre ideile pe care un grup de parlamentari, printre care și deputatul UDMR de Covasna Miklós Zoltán, vor să le cuprindă într-un pachet de legi care să fie puse în discuție anul acesta. 

În ceea ce privește propunerile deputatului de Covasna, acesta spune că este implicat pe partea de idei care vizează soluții financiar-fiscale. 

„Propunem, pe de o parte, un produs de creditare garantat de stat pentru cuplurile tinere care se căsătoresc astfel încât să aibă acces la credite, să pornească în viață cu bani să cumpere o casă, să o mobileze, pentru aparate electrocasnice, pentru camera copilului și altele, iar pe măsură ce se nasc copiii, statul să vină cu anumite facilități, de genul: creditul să se modifice, statul să preia plata dobânzii la primul copil, la al doilea copil să se vină cu subvenții de la stat prin care să se plătească o parte din credit, de exemplu 30%, iar la al treilea statul să închidă creditul. Chestii de genul ăsta. (...) Pentru familiile cu copii mulți, acolo propunem să introducem o subvenționare a dobânzii la creditele locative. În condițiile în care o familie care are un singur imobil (...) luat din credit și trei copii în întreținere, statul să vină și să preia o parte din dobândă. Ar trebui să fie important pentru statul român să sprijine acele familii care sunt dispuse să întrețină mai mulți copii, iar acest sprijin trebuie să fie unul financiar. O altă posibilitate la care ne gândim este ca mama care are trei copii să nu mai plătească CASS, asigurare socială de sănătate. Și alte chestiuni de genul acesta”, a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, Miklós Zoltán. 

Acesta a punctat și că sprijinirea familiilor este o prioritate a sa pentru anul 2022 și că pachetul de legi este pregătit împreună cu mai mulți deputați și senatori. 

„O prioritate pe care o am în 2022 este sprijinirea familiilor. (...)  Vedem tendințele demografice, se nasc din ce în ce mai puțini copii. (...) Au plecat milioane de oameni activi din țară. Deja bugetul asigurărilor sociale nu este sustenabil, trebuie să venim cu bani de la bugetul de stat astfel încât să poți să plătești pensiile, pentru că nu mai ai contribuții suficiente și așa mai departe. Deci în mod evident e nevoie de politici publice care să stimuleze natalitatea și care să sprijine pe acele familii care sunt dispuse să întrețină mai mulți copii. Atunci, în anul 2022 dorim să definitivăm acest pachet de legi și dacă tot s-a înființat Ministerul Familiei și la inițiativa noastră, atunci să începem să adoptăm aceste programe prin care să realizăm aceste deziderate”, a mai spus Miklós Zoltán. 

Sursa foto: unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.