POLITICA 31 august 2012

Deputatul PSD, Horia Grama: „Mitingul de sâmbătă este o uriașă manipulare”

de Székely Emőke | 503 vizualizări

„Ziua Adevărului”, mitingul ce va avea loc sâmbătă la Sfântu Gheorghe, este în opinia deputatului PSD Horia Grama o manipulare a populației maghiare din județele Covasna, Harghita, dar și din alte părți ale țării. „Consider că această acțiune este o manipulare și o dezinformare având ca scop să crească notorietatea politică a UDMR și să creeze presiuni de neacceptat asupra justiției” – spune deputatul Horia Grama.

Preşedintele PSD Covasna a creionat și un scurt istoric al cazului Mikó, spunând că acesta nu este unul nou și îl cunoaște încă de pe vremea când ocupa funcția de prefect al județului Covasna. „Liceul Mikó a fost înființat în anul 1870 și a fost construit printr-o subscripție publică a locuitorilor. Cea mai mare parte a banilor a fost donată de către contele Mikó, având ca destinație colegiul Mikó ca și instituție de învățământ. A existat o perioadă de timp în care Biserica Reformată a fost numită ca administrator, dar instituția a avut personalitate juridică. Între timp această școală a acumulat mai multe bunuri prin donație: terenuri, păduri etc. Acestea au și fost date înapoi școlii în urma retrocedării. În anul 2002 Prefectura Covasna a fost sesizată de către Inspectoratul Școlar Județean și o parte dintre profesorii și părinții de la Mikó asupra faptului că a fost adoptată o hotărâre de retrocedare a clădirii Bisericii Reformate. În urma verificărilor Prefectura a constatat că nu există temei legal pentru acest lucru și a atacat hotărârea în contencios administrativ. Am și câștigat procesul pe fond la Sfântu Gheorghe. Trebuie precizat faptul că în 1960, când imobilul a fost preluat, acesta a fost naționalizat ca fiind bun public. Nu există niciun act care să dovedească faptul că acest imobil a fost al Bisericii Reformate, așa cum nu putem vorbi nici de naționalizare pentru că acest imobil, potrivit hotărârii judecătorești de la Buzău, intră în proprietatea municipiului Sfântu Gheorghe” – a declarat Horia Grama.

El a precizat că în hotărârea judecătorească a instanței din Buzău figurează și faptul că în decursul anilor Consiliul Local Sfântu Gheorghe a plătit chirie pentru acest imobil în valoare de 1.200.000 de lei, iar prejudiciul creat municipalității se ridică la 1.300.000 de euro, aceasta fiind valoarea estimată a clădirii. De asemenea, Grama nu este de acord cu faptul că UDMR își îndeamnă adepții la nesupunere civică atâta timp cât hotărârea instanței buzoiene nu este definitivă, deci se poate face recurs.

Totodată deputatul este de părere că UDMR organizează un miting față de hotărârea unei instanțe de judecată, motiv pentru care CSM ar trebui să se sesizeze.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 31 august 2012
La ei,maghiarii de pe la noi,bisericile sunt cele care ii mobilizeaza,evident la ordinul primarului si celor din consiliu local.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.