POLITICA 19 februarie 2021

Ce spune primarul din Sfântu Gheorghe despre situația la zi a Casei de Cultură a Sindicatelor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2793 vizualizări

Fosta Casă de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe este, în ultima perioadă, parcă sub atac. Încă din vară, dar și mai recent, au fost semnalate de către cetățeni, dar nu numai, distrugeri însemnate în clădirea care altădată era un spațiu de cultură. Primarul reședinței de județ își pune din nou speranța că autoritățile de la București vor rezolva o dată pentru totdeauna problemele de vid legislativ care înconjoară acest caz și municipalitatea va putea deveni proprietar al clădirii și astfel să intervină pentru a stopa degradarea. 

Legat de distrugerile care s-au petrecut în ultima perioadă în clădirea fostei case de cultură, primarul din Sfântu Gheorghe a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, că a trimis în repetate rânduri adrese către poliția națională, dar că mai mult de atât nu poate face, mai ales că poliția locală nu mai este în subordinea primăriei.

Poliția Locală nu este sub autoritatea municipalității, ci este sub autoritatea Ministerului de Interne începând din 14 martie 2020. Nu avem poliție locală. Doar le plătim salariile și benzina, dar comanda poliției locale este la Ministerul de Interne. Noi am scris nenumărate adrese la poliție, că avem informații conform cărora în acel imobil se întâmplă fel și fel de lucruri și să intervină. Eu nu am cum să intervin. Dacă ar fi a municipalității, vă asigur că nu ar mai păși nimeni acolo. Dar nu este. Încă nu este. Sunt convins că va fi. Dar nu știu când”, a declarat primarul Antal Árpád. 

Tot acesta a spus că s-au purtat discuții la nivelul coaliției de guvernare, din care face acum parte și UDMR, să se rezolve o dată pentru totdeauna problema clădirilor care se află în situații ca cea a Casei de Cultură a Sindicatelor. 

Ne dorim recuperarea, dacă putem spune așa, a acestei case de cultură a sindicatelor, pentru că a fost a comunității. Eu cred, sper și sunt convins că acest Guvern își dorește ca problema multitudinii de imobile care aparțin statului și care de foarte multe ori sunt abandonate, nici măcar nu sunt intabulate, nici inventariate, nici nu știu ministerele ce au prin țară, să se rezolve. Există această dorință la nivelul coaliției de guvernare, că trebuie făcut un pas în această direcție. Inclusiv Asociația Municipiilor din România de foarte multe ori a solicitat „haideți măcar să punem statul să plătească impozite, chiar dacă plătește mai puțin decât plătește un privat!”, dar măcar să simtă că trebuie să plătească un impozit pe ceva pe care nu îl folosește. În acest moment, în primă fază noi va trebui să schimbăm legislația, pentru că e foarte dificil să transferi, de la nivelul statului, către administrația publică locală un imobil care, de exemplu, nu este intabulat”, a explicat primarul. 

Edilul a spus în același context și că o altă dorință a municipalității este achiziționarea Fabricii de Țigarete, care în prezent aparține unui privat. 

Anul trecut, primarul din Sfântu Gheorghe anunța că dacă fosta Casă de Cultură a Sindicatelor va intra vreodată în proprietatea municipalității, clădirea ar putea fi transformată într-un Muzeu al Comunismului. 

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea după 2012, după ce Primăria a blocat conturile instituţiei pentru o datorie de aproape 500.000 de lei către bugetul local.

În 2014, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a făcut un alt demers prin care să treacă această clădire din folosința Uniunii Generale a Sindicatelor din România București în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea Consiliului Local. Nu a reușit acest lucru pentru că s-a „lovit” de un vid legislativ care stopează orice proces de dobândire legală a obiectivului, prin faptul că entitatea căreia îi aparține în acte clădirea nu mai există. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.