POLITICA 25 mai 2022

Ce spun parlamentarii UDMR care au participat la premierea celor doi cetățeni de etnie maghiară condamnați pentru terorism

de David Leonard Bularca | 1718 vizualizări

Parlamentarii UDMR Fejér László-Ődőn (ales de Covasna) și Kulcsár-Terza József-György (ales de Mureș, dar din Sfântu Gheorghe) au fost criticați de o parte a opiniei publice după ce au participat la un eveniment prin intermediul căruia doi cetățeni români de etnie maghiară – condamnați la închisoare pentru terorism – Beke István și Szőcs Zoltán, au fost premiați de o asociație din Ungaria. Aleșii din Parlamentul României consideră că toate discuțiile apărute în spațiul public nu își au locul și sunt doar niște tentative de a crea noi conflicte între etnii. 

Senatorul Fejér László-Ődőn spune că a participat la eveniment pentru că a fost invitat de un bun prieten, care este și fostul președinte al Curții Supreme din Ungaria. 

„Ei au fost decorați de Asociația Pál Vasvári, din Ungaria, și de Consiliul Demnității Umane, din Ungaria. Eu, fiind prieten bun, de 15 ani, cu domnul fost președinte al Curții Supreme din Ungaria, domnul Zoltán Lomnici, am fost chemat să ajut ca să fie înmânată această decorație. L-am ajutat ca prieten, ca fost președinte al Curții Supreme, cu care am și încercat în trecut să facem tot posibilul să cerem președintelui României se îi achite pe dânșii (n. red. pe cei doi cetățeni condamnați) și din cauza aceasta m-a rugat să ajut să fie decorați (...). Eu am asistat, am citit, e o decorațiune pentru care, după cum am înțeles eu, luptă pentru unitatea maghiară, ca să spun așa. Și din cauza asta, că dânșii se cred persecutați, i-au decorat”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, senatorul de Covasna. 

Acesta este de părere că Beke István și Szőcs Zoltán au făcut „prostii”, dar nu pot fi numiți teroriști.

„Eu acum șase ani sau cât timp a trecut, când au fost condamnați, eram, țin minte, la Brașov și am fost întrebat dacă cred că sunt teroriști. Eu atunci am spus că nu cred că sunt teroriști. Că au făcut o prostie, că au jignit oameni, că au avut tot felul de artificii, eu nu știu dacă oficial sau neoficial, da, e adevărat. Atât pot să vă spun, că știu că în prima fază au fost condamnați fix cât au stat în închisoare, 11 luni sau un an de zile, pentru că au deținut tot felul de artificii, tot felul de minuni în acest sens, și după au fost eliberați. Atunci s-a întâmplat că, brusc, fără știința lor, din câte am înțeles, că nu sunt jurist, la apel au schimbat încadrarea și au fost acuzați de terorism. După aceea au fost condamnați la 5 ani de zile, au stat 4 ani (n. red. în închisoare). Eu zic că și condamnarea de 5 ani... Dacă ar fi fost teroriști nu cred că 5 ani ar fi primit. În acest sens, eu îi cunosc de zeci de ani pe dânșii, de când erau copii, apoi antreprenori, ca cetățeni. Au făcut o porcărie, că nu trebuiau să facă, că au jignit oameni, poate, înțelegeți? Dar eu nu cred... Asta e sentința și gata. Acum ei sunt liberi, s-au achitat față de statul român, patru ani au stat în închisoare. Eu cred că acum au toate drepturile ca cetățeni români și din cauza asta nu am de ce să fiu eu, cum să zic, supărat pe ei sau să îi condamn sau nu. Au făcut, au primit pedeapsa, acum sunt liberi. Asta e părerea mea”, a mai declarat Fejér László-Ődőn. 

„Eu știu și sunt convins că acești băieți sunt nevinovați”

Deputatul Kulcsár-Terza József-György consideră că Beke István și Szőcs Zoltán sunt nevinovați. 

„Nu înțeleg! Acești băieți, nevinovați, au fost condamnați acum 5 ani. Nu înțeleg care e problema acum. S-a discutat, s-a scris, cazul a fost în Parlamentul României. Au ieșit, a fost conferință de presă. De ce acum se umblă și se discută de acest caz? Nu înțeleg ideea. De unde și cine primește aceste sarcini să facă conflictul ăsta între maghiari și români? Nu înțeleg! Asta e opinia mea (...). Pe toată perioada cât au fost condamnați i-am vizitat la penitenciar, am organizat în Parlamentul României, în Comisia Drepturilor Omului, o dezbatere pe această temă cu avocații dânșilor, cu rudele, cu cine a vrut să participe. Au fost în sală PSD-ul, PNL-ul, toată lumea a participat, am discutat frumos, civilizat. Eu simt că acum se vrea un alt conflict și nu înțeleg de ce. Da, am participat, au fost decorați. Din punctul nostru de vedere sunt nevinovați”, a spus, tot pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, deputatul.

În plus, senatorul Fejér László-Ődőn a punctat că este de datoria sa să reprezinte toți cetățenii. 

„Atât pot să zic: ca parlamentar am fost invitat. Plus că sunt din Târgu Secuiesc, ca parlamentar eu răspund, în ghilimele, de toți cetățenii care m-au ales. Ei sunt doi cetățeni români din Târgu Secuiesc. Eu nu sunt nici jurist, nici polițist să îi acuz pe dânșii, deci am reprezentat, la fel cum reprezint, cred eu, cu cinste, pe locuitorii județului Covasna, i-am reprezentat și pe ei acolo”, a explicat acesta. 

„Vreau pace, prietenie, bucurie între secui, maghiari și români și pentru asta și lucrez”

Senatorul de Covasna este de părere că românii, maghiarii și secuii din România trebuie să își construiască împreună un viitor, nu să se lege de trecut. 

„Eu cred că ar trebui să fim oameni și să ne uităm în viitor. Toată lumea greșește, mai mult tinerii, mai cu acuzații. Eu cred că noi, românii, maghiarii, secuii, trăim foarte bine aici în România și ar trebui să construim împreună un viitor, asta ar fi esențial. Chiar dacă unii au greșit în trecut ar trebui să lăsăm în pace trecutul, să nu creăm niște posibile conflicte între etnii. Eu nu cred că e momentul în secolul 21 să ne ocupăm cu așa ceva. Vreau pace, prietenie, bucurie între secui, maghiari și români și pentru asta și lucrez”, a mai declarat Fejér László-Ődőn. 

Kulcsár-Terza József-György este de părere că se caută diferite motive pentru a se crea conflicte între români și maghiari. 

„Eu cred că se urmărește un conflict etnic local. Nu cred că cine spune și critică acum... De ce nu au criticat atunci? Au avut vreme. Și cu imnul secuilor, și cu vizita doamnei președinte a Ungariei. Se caută acum, așa simt eu, niște chichițe numai să fie un conflict, ceea ce nu este bine. Noi am luptat și luptăm întotdeauna pentru drepturile noastre, nu contra cuiva. Cu asta eu zic că am spus tot”, a mai declarat, în final, deputatul. 

Ce au spus Beke István și Szőcs Zoltán în momentul decorării

În discursul său, Beke István a spus că nu regretă nimic din ceea ce a făcut, pentru că nu a făcut nimic regretabil. „După cum știți, în lumea modernă de astăzi, maghiarii sunt atacați, ca să nu mai vorbim de secui. Simt că cei care sunt în slujba patriei și neamului nu trebuie închiși, ci sprijiniți, iar cei care sunt trădători ai patriei și ai neamului să primească cât mai curând pedeapsa meritată”, și-a spus el părerea la evenimentul organizat vineri, 20 mai, la Târgu Secuiesc, conform Háromszék. 

„Simt că fiecare a făcut ce a putut, dar ne-am confruntat cu o forță contra căreia nu se putea face mai mult. În închisoare, când am putut vorbi cu voi o oră sau două, m-am simțit liber și abia când m-am întors în celulă mi-am dat seama că sunt înconjurat de zidurile închisorii. Astfel, ne-am întărit nu doar pe noi, ci și pe membrii familiilor noastre, am simțit că nu suntem singuri. Nu am nimic de regretat pentru că nu am făcut nimic. Acest premiu nu este doar pentru mine, ci și pentru familiile noastre și frații noștri conaționali, pentru că am arătat un exemplu de comportament maghiar drept. Degeaba ne consideră teroriști și ne-au adus cele mai mari acuzații, pentru că totuși există o comunitate maghiară, maghiarii din Bazinul Carpatic, ai căror reprezentanți ne-au fost alături de la început. Acest premiu aparține tuturor maghiarilor adevărați, a spus și Szőcs Zoltán, conform aceleiași surse.

Traducerea declarațiilor făcute de Beke István și Szőcs Zoltán din limba maghiară în limba română a fost realizată de redacția Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro.

Beke István și Szőcs Zoltán au fost eliberați condiționat din închisoare în iulie 2021. Atunci, pentru o bună parte din etnicii maghiari din Târgu Secuiesc și nu numai, eliberarea acestora a fost un prilej de bucurie, însă au fost și voci care susțineau că cei doi nu ar fi trebuit eliberați condiționat. Astfel, pe de o parte parlamentari precum Kulcsár-Terza József-György și Fejér László-Ödön au participat la conferința de presă organizată cu prilejul revenirii acasă a celor doi și și-au declarat public susținerea față de aceștia, iar pe de altă parte parlamentari precum Ionuț Neagu (AUR), au cerut condamnarea terorismului.

În iulie 2018, Beke István și Szőcs Zoltán au fost condamnați de către Înalta Curte de Casație şi Justiție a României la câte cinci ani de închisoare cu executare, sub acuzația de terorism și instigare la terorism. La momentul respectiv, comunitatea maghiară transilvăneană și-a exprimat indignarea, dar și susținerea față de cei doi prin organizarea de mitinguri de protest în stradă, dar și pe rețelele de socializare, prin postarea de mesaje „Je suis Beke”, care s-au întins pe o durată de câteva săptămâni. Totuși, acestea nu au putut împiedica în niciun fel condamnarea celor doi. 

În mai 2017, cu un an înainte de condamnare, Beke István a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Observatorul de Covasna, în care a vorbit pe larg despre perchezițiile DIICOT, despre dosarul întocmit, despre materialele explozibile găsite la domiciliul său și despre legătura sa cu Mișcarea 64 de Comitate. 

Sursa foto: cdep.ro și Facebook 

David Leonard Bularca 

A contribuit și Diana Pantelimon 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.