POLITICA 14 aprilie 2021

Care este procentul de acte nelegale depistate din controalele Prefecturii Covasna în ultimul an

de Iulia Drăghici - Taraș | 943 vizualizări

Un bilanț al activității Instituției Prefectului Județului Covasna, prezentat marți, în cadrul unei conferințe de presă, arată că din ianuarie 2020 până în martie 2021 Instituția Prefectului a verificat 14.277 de acte administrative emise de autoritățile locale din județ, din care 303 au fost considerate/apreciate ca fiind nelegale, adică 2,12%.

Coordonatorul Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii, subprefectul Dulányi-Balogh Szilárd, a declarat și că din primele observații, în ultimii ani, deși s-au controlat tot mai puține acte administrative emise în județ, numărul celor depistate ca fiind nelegale a crescut.

Până nu am imaginea completă, inclusiv din intern și din extern și cele două lucruri nu sunt aduse la același palier, pentru a avea o imagine clară asupra lucrurilor nu știu cum să interpretez trendul acesta”, a spus subprefectul. 

Acesta a punctat totuși că atât el, cât și colegii lui din conducerea Prefecturii, își doresc îmbunătățirea relațiilor instituționale și comunicaționale cu autoritățile locale și să găsească un echilibru între obligațiile constituționale legale și așteptări. Așa că, de săptămâna trecută, Dulányi-Balogh Szilárd a început o serie de vizite în teritoriu pentru a obține informații direct de la primării, privind problemele de funcționare inter-instituțională. 

Răspuns cu trei zile înainte de termen 

Pe tema proceselor de contencios-administrativ dintre prefectură și primării, prefectul Ráduly István a spus că „sunt situații în care UAT-urile adoptă hotărâri ale Consiliului Local sau se emit dispoziții de primar care trebuie să fie atacate, dacă în prealabil după solicitarea celor de la juridic nu se conformează. Credeți-mă că nu întotdeauna aceste solicitări de a schimba conținutul unei hotărâri sunt legale sau ilegale. Am constatat cazuri, în ultima săptămână în care, într-adevăr, foarte bine au făcut colegii că au solicitat schimbarea hotărârii. (...) Atât am solicitat de la Serviciul Juridic, să respectăm legea și să tratăm cu bună credință orice situație juridică. În acest sens am solicitat ca orice document care este de la Instituția Prefectului către Instanța de judecată sau dacă orientăm către UAT prin care solicităm revocarea sau schimbarea conținutului HCL-ului să îl primesc cu trei zile de lucru înainte de termen să am timp să verific și să pot să iau legătura și cu UAT-ul în cauză, ca să mă informez și din punctul lor de vedere”. 

Tot în bilanțul Prefecturii prezentat marți se mai arată că din ianuarie 2020 până în martie 2021 au fost înregistrate la Instituția Prefectului 356 de cereri/documentații privind stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Colectivul de lucru al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate a introdus pe Ordinea de zi a Comisiei Județene 208 documentații din care 9 au fost respinse, alte 97 au fost restituite Comisiilor locale pentru a completa documentația, iar 35 se află în lucru.

În perioada vizată, ianuarie 2020 - martie 2021, au fost emise și  579 de titluri de proprietate pentru o suprafață totală de 979 de hectare de teren. 519 reprezintă titluri de proprietate care au fost pentru terenuri agricole în suprafață totală de 779 ha, iar 70 de titluri de proprietate au fost emise pentru terenuri forestiere în suprafața totală de 199,7 ha.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.