POLITICA 31 ianuarie 2023

Bisericile din Întorsura Buzăului primesc 230.000 de lei din bugetul local

de Iulia Drăghici - Taraș | 794 vizualizări

Autoritățile din Întorsura Buzăului au decis, în ședința în care s-a votat bugetul local pentru anul 2023, ca suma de 230.000 de lei să meargă spre bisericile din oraș. Cea mai mare parte va fi îndreptată spre Parohia Întorsura Buzăului, pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Sfânta Treime. Pe de altă parte, aleșii locali au recunoscut că rămân cu o datorie la locuitorii orașului, pentru că nu au reușit să ducă mai departe demersurile de extindere a cimitirului. 

Din suma de 230.000 de lei pentru susținerea cultelor, 185.000 de lei va merge către Parohia Întorsura Buzăului, 15.000 de lei primește Parohia Floroaia Mare, 20.000 de lei merg spre Protopopiatul Vârtej, iar 10.000 de lei la Parohia Brădet. 

Am avut o discuție, ca în fiecare an, cu părintele protopop, care a făcut o cerere către Consiliul Local de a ajuta bisericile din localitate. Anul acesta vrem să le alocăm mai mulți bani. Nu mai alocăm bani pentru cimitir, pentru teren, dar încercăm să ajutăm biserica, Parohia 1 și 2, pentru finalizarea lucrărilor la această catedrală, care este în lucru de 30 de ani. Sperăm să se finalizeze lucrările, să se facă sfințirea anul acesta și să știm că am mai terminat încă o lucrare”, a spus primarul Raul Urdă în plenul ședinței.

În același context, edilul a precizat și că finalizarea lucrărilor la Catedrală, dar și reabilitarea centrului cultural, adică fosta clădire a BCR-ului, vor oferi o nouă înfățișare zonei din preajma primăriei. 

Sperăm ca anul acesta și centrul cultural să intre în renovare, conform proiectului aprobat de CNI, și atunci, de la fostul sediu al BCR-ului până la Casa de Cultură, să fie un centru civic, unde să avem pavaj la fel și totul să fie într-un consens”, a punctat primarul. 

„Din punctul meu de vedere este o plată politică”

Subiectul a stârnit o serie de controverse în rândul aleșilor locali, mai ales din considerentul că Parohia Întorsura Buzăului primește o sumă mult mai mare decât celelalte. 

L-am sunat și eu pe părintele protopop și am discutat problema asta, pentru că mi se părea o sumă destul de mare pentru Întorsura. Indiferent cum o îmbrăcăm, din punctul meu de vedere este o plată politică. Singura rugăminte pe care aș avea-o eu ar fi ca data viitoare când părintele Ciprian se implică în campanie să îi pomenească pe toți candidații, pentru că votăm toți pentru acești bani”, a spus consilierul local Claudiu Morar în luarea sa de cuvânt pe marginea subiectului finanțării cultelor. 

Cel mai probabil, acesta a făcut referire la situația din septembrie 2020, când reprezentanții Parohiei din Întorsura Buzăului au împărțit pachete într-o zonă defavorizată a orașului chiar în penultima zi de campanie electorală. Atunci, preotul paroh Ciprian Popica a negat vehement că acțiunea ar avea legătură cu susținerea vreunuia dintre cei nouă candidați la funcția de primar al orașului Întorsura Buzăului, dintre care unul fiind actualul edil, Raul Urdă, totodată finul acestuia, și a explicat că a fost vorba doar despre un gest de binefacere.

Sper că ai și dovezi când vorbești așa ceva. Adică să ne spui și când s-a implicat părintele, și cum este o plată politică?”, a fost replica primarului Raul Urdă, dată în ședința din 26 ianuarie. 

Răspunsul consilierului local a fost în cele din urmă că afirmația este o opinie personală, dar a completat că „nu este normal când eu am culte în tot orașul, să vin să fac o diferență atât de mare, de peste 100%”. 

Ulterior, primarul a făcut precizarea că alocarea se face raportat la numărul de enoriași, „iar Parohia Întorsura Buzăului are 7.000 de enoriași. Floroaia are 1.000, Brădetul are 1.000. Și în anii anteriori s-au dat la Parohia Floroaia 350 de milioane (n.red. lei vechi) și aici 20.000”. 

Unii consilieri au argumentat că suma este una potrivită, având în vedere că este vorba despre o catedrală și că aceasta reprezintă „fața orașului”.

Și eu zic că e mult. Dar probabil că trebuia. Vreau să spun și că biserica de aici a primit aproape un miliard (n.red. lei vechi) în fiecare an. S-a făcut lucru bun. OK. Să nu încercăm să murdărim gestul ăsta. Da, dăm. Deși apreciez că e mult”, a spus și fostul primar Leca Băncilă, actual consilier local. 

Ei vor accesa încă 100.000 de lei la Consiliul Județean, ca să le ajungă banii pentru această lucrare. Și nu știu dacă ajung. (...) Din valoarea totală a bugetului, de 40 de milioane, 200.000 care merg către culte nu e o sumă așa de mare”, a mai spus primarul Raul Urdă. 

În ceea ce privește finanțarea pentru celelalte culte, în afară de cel ortodox, edilul-șef a spus că anul trecut au existat alocări pe baza solicitărilor, însă anul acesta nu au fost cereri din partea lor. 

O datorie: cimitirul

În cele din urmă, primarul a punctat și că o datorie cu care rămân autoritățile față de cetățeni este extinderea cimitirului uman. 

Avem o obligație pe care încă nu am onorat-o: acel cimitir. Sincer, nu am găsit o soluție pentru a-l face anul trecut, când am avut banii puși în buget pentru el. Este o obligație către toate cultele din oraș. Nu am găsit un teren care să aibă CF, să se preteze pentru așa ceva”, a spus Raul Urdă. 

Acesta a completat ulterior și că, dacă se va identifica totuși un teren potrivit în perioada următoare și va fi nevoie de bani, se va face o rectificare bugetară în acest sens, având în vedere această nevoie importantă. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.