POLITICA 4 iulie 2018

Autonomia Ținutului Secuiesc va fi rediscutată în Parlament

de Geanina Lupșa | 1133 vizualizări

„Este responsabilitatea tuturor politicienilor maghiari să facem totul posibil ca autonomia teritorială să nu fie numai un vis”, spune deputatul  Kulcsár-Terza József-György

Liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, deputatul Kulcsár-Terza József-György a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă că este responsabilitatea fiecărui politician maghiar ca autonomia Ținutului Secuiesc să devină realitate. În acest sens, deputatul UDMR a adresat scrisori către 6 amabasade cu privire la proiectul de lege „Statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc", pe care l-a prezentat Parlamentului României, anul trecut, în data de 22 decembrie. Scrisoarea prevede rolul acestui proiect.

„Nu este vorba despre mine, ci despre Ținutul Secuiesc și este responsabilitatea tuturor politicienilor maghiari să facem totul posibil ca autonomia teritorială să nu fie numai un vis. Consider că statutul de autonomie teritorială a Ținutului Secuiesc trebuie încă o dată adus în fața Parlamentului României”, a declarat marți, în cadrul conferinței de presă, deputatul UMDR Kulcsár-Terza József-György.

Tot acesta a mai precizat faptul că autonomia Ținutului Secuiesc este prioritară pentru partidele maghiare.

„Eu am introdus proiectul de lege „Statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc” în Parlamentul României, pe 22 decembrie, anul trecut. Săptămâna trecută am adresat o scrisoare Ambasadelor Americii, Rusiei, Franței, Angliei, Germaniei, Italiei, 6 mari puteri, și celor din București. Prin această scrisoare înștiințez, aduc la cunoștinţă marilor puteri că pe 22 decembrie am introdus statutul de autonomie  în Parlamentul Romaniei, care a fost rolul acestui statut, ce vrem prin acest statut, aduc la cunoștință că autonomia teritorială nu încalcă integritatea României, deci nu e vorba de modificare de granițe, ceea ce se vorbește la București, din partea tuturor partidelor românești, este fals. Aduc la cunoștință că totuși clasa politică nu este pregătită pentru acest demers, dar îi rog pe dânșii ca prin propriile lor relații diplomatice să încercăm dialogul, să stăm la masa tratativelor și să discutăm despre aceste probleme. Cer ajutor din partea lor fiindcă marile puteri cunosc ce înseamnă autonomia teritorială - din păcate în România, clasa politică, o parte înțelege și una nu, de fapt, nu vrea să înțeleagă - și la urmă cer dacă este posibil să ne întâlnim personal. Această scrisoare a fost trimisă electronic și prin poștă, am înțeles că azi am primit deja răspuns din partea Marii Britanii că au primit scrisoarea. Ne bucurăm, sperăm să avem o întâlnire", a mai adăugat Kulcsár-Terza József-György.

Legea privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost respinsă în luna mai a acestui an de către Senat, în calitate de Cameră decizională. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare autonomizarea județelor Covasna, Harghita și a unei părți din județul Mureș și constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.