POLITICA 16 iunie 2009

Autonomi în trafic

de Covasna Media | 1292 vizualizări
Preşedintele CJ şi primarul municipiului Sfântu-Gheorghe au „inventat“ un nou număr la maşinile Consiliului Judeţean şi ale Primăriei – SIC – de la Siculorum (Secuiesc)

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna (CJ), Tamas Sandor, şi primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, au „inaugurat“ ieri noul număr de înmatriculare a maşinilor celor două instituţii, şi care va fi „SIC“, din Terra Siculorum – Ţinutul Secuiesc. Iniţiativa celor doi lideri din administraţia publică locală se încadrează în seria acţiunilor de promovare a simbolurilor secuieşti, iar primele două maşini – una a CJ şi una a Primăriei – au

Preşedintele CJ şi primarul municipiului Sfântu-Gheorghe au „inventat“ un nou număr la maşinile Consiliului Judeţean şi ale Primăriei – SIC – de la Siculorum (Secuiesc)

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna (CJ), Tamas Sandor, şi primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, au „inaugurat“ ieri noul număr de înmatriculare a maşinilor celor două instituţii, şi care va fi „SIC“, din Terra Siculorum – Ţinutul Secuiesc.

Maşină nouă la CJ

Iniţiativa celor doi lideri din administraţia publică locală se încadrează în seria acţiunilor de promovare a simbolurilor secuieşti, iar primele două maşini – una a CJ şi una a Primăriei – au fost deja înmatriculate cu aceste numere – CV 10 SIC în cazul maşinii preşedintelui CJ, un Volkswagen Passat de culoare gri metalizat cumpărat acum 3 luni cu 113.000 de lei (peste 26.000 de euro), şi un Renault Megane mai vechi – CV 11 SIC, al primarului Antal Arpad. În total, CJ Covasna are 7 autoturisme la care va înlocui „JUD“-ul - combinaţia de litere folosită până acum la maşinile Consiliului - cu „SIC“. La Primărie, Antal Arpad nu a putut să precizeze exact câte maşini au, dar spune că sunt mult mai puţine decât la Consiliul Judeţean.

„După cum am constatat în autonomiile din Uniunea Europeană, simbolurile regiunii respective sunt promovate şi de populaţie şi de autorităţi locale, de aceea am decis noi, reprezentanţii sau membrii Asociaţiei Oraşelor şi Judeţelor Secuieşti, ca în locul numerelor fără identitate pe care le-am avut pe autoturismele noastre să avem autoturisme pe care vom pune numărul SIC, adică Siculorum, şi prin asta să se vadă clar că noi aparţinem de acest Ţinut Secuiesc şi îl promovăm“, a declarat primarul Antal Arpad.

Abţibilduri secuieşti

Totodată, Tamas Sandor a afirmat şi acesta că au discutat cu colegii lor din Harghita şi urmează ca numerele să fie aplicate şi în acest judeţ, şi îi îndeamnă şi pe conducătorii altor unităţi administrativ teritoriale ca la momentul potrivit să schimbe numărul de înmatriculare în „SIC“.

De asemenea, Tamas şi Antal fac apel la populaţie să aplice pe maşinile personale abţibildurile cu însemnele secuieşti şi SIC, la fel cum au făcut şi ei pe cele două autoturisme.

„Sic“ şi pe internet

În altă ordine de idei, ei au salutat iniţiativa Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) privind demersurile de înregistrare a domeniului de internet „.sic“. Preşedintele CNS, Izsak Balazs, declara luna trecută că, potrivit înştiinţării scrise a Corporaţiei pentru Atribuirea Numelor şi Numerelor în Internet (ICANN), codul „.sic“ a fost atribuit, ca nume de domeniu de nivel superior, Ţinutului Secuiesc.

Acest cod este prescurtarea cuvântului latin „siculitas“, care în limbajul de azi s-ar traduce Secuime, dar în dreptul administrativ maghiar medieval a desemnat o comunitate autoguvernată, înzestrată cu acele drepturi şi libertăţi la care ne referim prin alegerea acestei denumiri şi care în acest mod dincolo de o identitate regională indică şi rădăcinile istorice ale libertăţii secuieşti.

Potrivit acestuia, atribuirea subdomeniilor, respectiv a numelor de domenii va începe după primul trimestru al anului 2010, după definitivarea procedurii de atribuire a noului domeniu de nivel superior.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
Cristi VADUVA, 17 iunie 2009
Tara arde si baba isi schimba numerele la masina. Cred ca fix de-asta nu merge treaba, ca n-aveau astia numere reprezentative. Cred ca vroiau sa faca in ciuda cu masinile cuparate din bani citeste integral
DanOTV, 17 iunie 2009
Era mai bine in loc de SIC sa scrie SEC de la SECUIESC sau de la caracteristica capetelor lor. Sa ne traiasca!
Ion Ciobanu, 17 iunie 2009
.SZi, ai grija pe unde mergi ca-s multe gropi in Romania.
.SZi, 17 iunie 2009
bratule ai grija sa nu te sufoce rosu alb si verde ca ne-ar parea rau de tine!
Dodo, 17 iunie 2009
Astia doi tot trebuie sa iasa in evidenta printr-o tampenie facuta sau spusa, vor ajunge mai notorii ca Stan si Bran. :))
Mihai Bratu, 17 iunie 2009
Degeaba stam si comentam pe internet,cand defapt trebe sa punem mana sa facem ceva!Ce face aladin arpad nu se mai numeste nesimtire deja e de mult jignire!Fratilor pe 26 iunie e ziua tricolorului ,ar citeste integral
Vali, 17 iunie 2009
adriane... Macar observatorul de Covasna va avea subiecte pentru "scandalurile noastre de toate zilele"... Florin: Dintr-un punct de vedere ai dreptate, insa atunci de ce nu punem problema in felul citeste integral
Kati, 16 iunie 2009
Din pacate discutiile noastre nu ajung pana la ei. Domnul Antal a vizitat toate tariile din Europa cu autonomii teritoriale. Nu a invatat absolut nimic. Au economii puse la punct, lucrurile citeste integral
Florin, 16 iunie 2009
Voi chiar credeati ca astia vor binele judetului, al maghiarilor sau romanilor. ????????????? treziti-va, clasa politica e la fel, fie ca e romana sau maghiara.
Albu, 16 iunie 2009
Bine ai zis Ioane! Zona oraşului Baraolt a devenit cea mai săracă zonă din judeţ şi asta şi datorită lipsei de colaborare dintre primarul PCM-ist şi Consiliul Judeţean UDMR-ist, care în citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.