POLITICA 15 iunie 2023

Antal Árpád: „UDMR a fost împins afară din acest Guvern”

de David Leonard Bularca | 1053 vizualizări

Vor fi afectate investițiile din județ pentru că UDMR nu mai este în Guvern? Răspunsul liderului local

A plecat Ciucă, vine Ciolacu. Asta este, pe scurt, descrierea acestor zile la nivel politic. Doar că noul premier desemnat, Marcel Ciolacu, „a pierdut”, în drumul său spre formarea noului Guvern, UDMR-ul. Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a fost împinsă afară din acest guvern. Chiar dacă, spune edilul, partidul din care face parte a arătat flexibilitate, celelalte formațiuni politice, Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL), nu și-au respectat promisiunile.

Întrebat cum vede plecarea UDMR din actul guvernamental, Antal Árpád a spus că partidul din care face parte nu a plecat de la guvernare, ci a fost împins afară.

„Nu UDMR a decis să nu participe la formarea acestui Guvern, ci UDMR a fost împins afară din acest Guvern, deoarece celelalte partide nu și-au respectat angajamentul politic pe care l-au semnat. Noi considerăm acest lucru extrem de problematic, pentru că dă un mesaj societății, practic întărește neîncrederea din societatea românească, dând semnalul că semnătura unor lideri politici nu are nicio valoare în România. Ca sociolog, consider că aceasta este una dintre cele mai grave probleme ale situației actuale, și anume faptul că un angajament politic semnat de doi lideri, respectiv președinții partidelor PSD și PNL, nu a fost respectat. După cum știți, exista un protocol al coaliției, semnat și de UDMR, și de minorități. Exista un acord politic între PSD și PNL. În acest acord politic era vorba despre această rocadă, la două ministere și la premier. Noi nu am fost parte din acest acord politic. Ne-am fi dorit ca acest acord politic să fie respectat și practic să se schimbe ministerele între PNL și PSD și primul ministru”, a explicat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, liderul local al UDMR.

„Unii ar fi dorit să ne impună două ministere”

El spune că formațiunea din care face parte a fost de acord cu o reducere a ministerelor în noul Guvern Ciolacu. Doar că, în timp, a devenit clar că PSD și PNL voiau ministerele conduse de UDMR.

„Am înțeles la un moment dat că se dorește reducerea ministerelor. Am fost de acord și noi ca Ministerul Sportului să fie comasat într-un alt minister sau să devină agenție, dar era evident, la un moment dat, că partenerii noștri de coaliție doreau ministerele conduse de noi și asta cred că este o laudă pentru UDMR. Noi am eficientizat actul guvernamental, am transparentizat actul guvernamental. Toată lumea avea numai cuvinte de laudă la adresa miniștrilor noștri. Deci, până la urmă, faptul că PNL și PSD doreau să pună mâna pe ministerele conduse de UDMR este o laudă pentru activitatea UDMR-ului, pentru că am făcut trei ministere eficiente, transparente și toată lumea dorește acum să le conducă”, a spus Antal Árpád.

În legătură cu acuzațiile venite dinspre PSD și PNL conform cărora reprezentanții UDMR nu au fost prea flexibili în negocieri, primarul din Sfântu Gheorghe spune că acest lucru nu este adevărat.

„A fi flexibil în a nu respecta un acord eu cred că nu este un lucru bun. Noi am ținut cu dinții, dacă vreți, să se respecte acordul. În momentul în care a fost evident că nu se va respecta, am arătat o oarecare flexibilitate. Deci nu se poate spune că nu am arătat flexibilitate. Am acordat flexibilitate în sensul în care să păstrăm unul dintre ministerele mari pe care le avem și să negociem un al doilea minister. Însă unii ar fi dorit să ne impună două ministere și așa ceva nu se poate în politică. Cel puțin cu UDMR, nu se poate”, a detaliat Antal Árpád.

„Sper că se vor respecta aceste contracte sau ordine de ministru emise”

Liderul local al UDMR spune că, la nivelul județului, cei mai mulți bani sunt atrași de formațiunea politică din care face parte, fie că se află la guvernare sau în opoziție.

„Cred că nu este un secret că UDMR este, a fost și va fi singura forță politică care aduce investiții mari în județul Covasna. Asta a fost și când am fost la guvernare, și când am fost în opoziție. Deci noi am stat șapte ani în opoziție, înainte să intrăm la guvernare în 2020. Pe noi nu ne sperie. Evident, ne dorim să fim la guvernare, fiecare forță politică responsabilă dorește să guverneze, dar nu în orice condiții”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe.

Întrebat dacă există riscul ca anumite proiecte, mai ales cele din Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, să nu mai primească finanțare, Antal Árpád a spus că speră că acest lucru nu se va întâmpla.

„Într-o țară normală, aceste proiecte care sunt semnate și sunt în diferite faze de implementare, chiar și un contract de finanțare semnat sau un Ordin de ministru emis, ar trebui să continue. Dacă nu se va întâmpla, cu siguranță vom vorbi public. Eu sunt un naiv etern și cred și sper că se vor respecta aceste contracte sau ordine de ministru emise”, a spus politicianul.

El a subliniat și că autoritățile din județ au o relație bună de colaborare cu noul ministru al Dezvoltării, care este fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Brașov, Adrian Veștea.

„Dacă va ține de ministrul de la Dezvoltare, trebuie să știți că noi avem o relație foarte bună, foarte corectă de colaborare cu domnul actual ministru Veștea. Deci, dacă va depinde de dânsul, sunt convins că proiectele noastre nu ar trebui să aibă de suferit. Dar, încă o dată, noi cred că am reușit și atunci când am fost în opoziție să aducem bani în județul Covasna, am reușit să aducem foarte mulți bani când am fost la guvernare. Viața merge înainte. Eu sunt acum în București și să știți că tramvaiele merg în aceeași direcție și după ce UDMR nu mai este la guvernare. Deci, nu se oprește țara. Pur și simplu s-a dat un mesaj, cred eu destul de iresponsabil din partea celor două forțe mari”, este de părere Antal Árpád.

Primarul din Sfântu Gheorghe este de părere că, prin lipsa UDMR, s-a vulnerabilizat actul de guvernare.

„Eu cred că s-a vulnerabilizat actul guvernamental, pentru că UDMR a fost un factor de stabilitate în guvern. Dar, vom vedea, veți vedea, în lunile și anii următori ce a însemnat și din perspectiva stabilității politice prezența UDMR-ului la guvernare”, a mai spus Antal Árpád.

Noul Guvern al României ar trebui, conform calendarului, să își intre în atribuții de joi, 15 iunie, după votul din Parlament și depunerea jurământului la Cotroceni, în fața președintelui României, Klaus Iohannis, care l-a și desemnat pe Marcel Ciolacu (PSD) drept premier.

Guvernul Ciolacu are 18 ministere și doi vicepremieri (unul de la PSD, altul de la PNL). Dintre cele 18 ministere, cinci sunt conduse de femei.

Fostul prim-ministru, care între timp a devenit președintele Senatului (deci al doilea om în stat), Nicolae Ciucă (PNL), și-a anunțat demisia luni, 12 iunie, după ce greva generală a angajaților din educație a fost suspendată. Demisia a venit ca parte din protocolul semnat de liderii partidelor. Ciucă ar fi trebui să demisioneze la finalul lunii trecute, doar că nu a făcut-o în contextul grevei din sistemul de învățământ.

Sursa foto: Antal Árpád/Facebook

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.