POLITICA 10 decembrie 2020

Antal Árpád, despre AUR: „Nu cred că ei sunt pro-ruși. Sunt pro-altceva, dar mai ales foarte mult contra”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2310 vizualizări

De ce spune edilul că vede ca pozitivă intrarea Alianței pentru Unirea Românilor în Parlament 

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe și totodată președinte al filialei UDMR din oraș, Antal Árpád, a afirmat că intrarea partidului AUR în Parlament este un lucru pozitiv, pentru că, motivează el, astfel este mai vizibilă la nivel european sau chiar mondial o realitate a societății românești. 

„Sunt două teorii în ceea ce privește prezența unor partide extremiste în Parlament. Evident, sunt o oglindă a societății românești această participare la alegeri și aceste alegeri. Eu cred că este o oglindă mult mai reală a societății românești decât ce a fost acum o săptămână. Deci Parlamentul României, acum, dacă îl privim în oglindă, arată o societate românească mult mai reală decât componența actuală a Parlamentului. Și aici sunt două teorii. Unii spun că e bine să fie partidul extremist în Parlament reprezentat, alții spun că nu e bine. Eu vă spun sincer, cunoscând societatea românească, eu fac parte din acel grup care spune că e mult mai bine să fie prezenți în Parlament pentru că dacă nu sunt prezenți în Parlament, atunci politicienii extremiști sunt dispersați în partidele mari. Vă aduceți aminte, când PRM nu a mai intrat în Parlament, politicienii PRM-ului s-au infiltrat în PSD, în PDL, în PNL, deci nu au dispărut din viața politică, ci au virusat partidele mari. E mult mai bine să fie foarte clar că sunt acolo 50 de deputați și senatori sau câți or fi în Parlamentul României, despre care toată lumea știe că sunt cum sunt. Ei pot fi izolați și lumea de la Bruxelles până la Washington vede că în România societatea românească a evoluat în această direcție. Eu cred că este un lucru care e foarte bine să se vadă. Noi am tot simțit că societatea românească merge în această direcție. Acum, în sfârșit există o dovadă a acestui fapt și asta, cu siguranță, va duce la o atenție mai mare a instituțiilor europene și a noului guvern american în ceea ce privește tot ce se întâmplă în societatea românească. Eu văd mai multe lucruri pozitive în contextul realității societății românești, în faptul că acest partid intră în Parlament. (...) Nu vreau să intru în speculațiile acestea că ei ar fi pro-ruși. Nu cred că ei sunt pro-ruși. Sunt pro-altceva, dar mai ales foarte mult contra. Sunt contra lui Iohannis, sunt contra celor care sunt contra lui Iohannis, sunt contra maghiarilor, contra virusului, contra măștilor. Este partidul contra. E bine că în sfârșit sunt împreună, nu pot spune că nu sunt reprezentați, deci e foarte bine. Încă o dată, cunoscând realitățile societății românești, eu spun că e mai bine să fie un partid extremist, care poate fi prins, are nume, cod fiscal, sedii și așa mai departe, decât să fie dispersați în partidele mari și să viruseze ideologic partidele mari românești, așa cum s-a întâmplat în ultimii 5 ani sau chiar mai mult”, a spus luni, într-o conferință de presă, Antal Árpád. 

Pe de altă parte, președintele UDMR Covasna și totodată președinte al Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a spus că intrarea partidului AUR în Parlament este o „problemă” și nu doar a UDMR, ci a întregii Românii. 

„Nu este numai problema noastră, este o problemă a României, că un astfel de partid, cu acele lozinci pe care le are poate să primească aproape 10% din voturile valabil exprimate. Nu este țintit numai împotriva noastră, este țintit împotriva democrației, împotriva Europei și așa mai departe”, a spus, în același context, și președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor. 

Războiul declarațiilor între UDMR și AUR a început înainte de alegeri, dar s-a intensificat o dată cu aflarea rezultatelor scrutinului. Asta pentru că lideri ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, printre care și Kelemen Hunor sau senatorul Tanczos Barna au declarat că un partid ca AUR „nu își are locul în Parlamentul României”.  

Ca răspuns, Alianța pentru Unirea Românilor a transmis, luni, într-un comunicat de presă că „UDMR nu își are locul în Parlamentul României. Respectăm comunitatea maghiarilor din România și avem candidați etnici maghiari în AUR care intră în Legislativ. AUR se opune, însă, constituirii și funcționării formațiunilor politice pe criterii etnice iar în acest sens va demara o campanie națională pentru modificarea Constituției în sensul interzicerii formațiunilor politice pe criterii etnice”, afirmă copreședintele AUR George Simion, potrivit comunicatului de presă.

Conform rezultatelor alegerilor, după centralizarea a 99,03% din voturi, AUR a obținut 8,99% la Camera Deputaților și 9,09% la Senat, în vreme ce UDMR are 5,82% la Camera Deputaților și 5,96% la Senat. Cele două partide se clasează pe locurile patru și cinci, după PSD (29,24% pentru Cameră și 29,64% pentru Senat), PNL (25,17% pentru Camera Deputaților și 25,59% pentru Senat) și Alianța USR Plus (15,04% la Camera Deputaților și 15,55% la Senat). 

În județul Covasna, UDMR a obținut peste 70% din voturi, iar AUR a avut între 2 și 3%.

Foto: Kocsis B. János

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.