POLITICA 15 mai 2012

Alianţa Civică Pentru Comunitate și-a lansat candidații

de Székely Emőke | 743 vizualizări
ACC este prima alianță între partide politice și societatea civilă din județul Covasna. Alianţa Civică Pentru Comunitate și-a lansat ieri candidații pentru alegerile locale din iunie, sub sloganul „Alege Calea Dreaptă”. Sub semnul electoral al unui triunghi, pe listele ACC se regăsesc atât oameni care

ACC este prima alianță între partide politice și societatea civilă din județul Covasna.

Alianţa Civică Pentru Comunitate și-a lansat ieri candidații pentru alegerile locale din iunie, sub sloganul „Alege Calea Dreaptă”. Sub semnul electoral al unui triunghi, pe listele ACC se regăsesc atât oameni care n-au avut de-a face cu plolitica, cât şi membri ai unor partide ca PDL sau Partida Romilor. Alături de Gheorghe Neagovici, consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării și Turismului – specialist în programe pe fonduri europene, sau Codruț Opaiț, președintele PDL Sfântu Gheorghe, se mai află Vasile Iliuță, directorul Spitalului Orășenesc Întorsura Buzăului, Georgiana Banciu, profesoară în Sita Buzăului, sau Cosmin Boricean, directorul Oficiului Judeţean de Poştă. Punctul forte al strategiei Alianţei se doreşte a fi deschiderea spre Braşov şi mai cu seamă alăturarea la Polul de creştere al Agenţiei Metropolitane Braşov.

Alianță (și) pentru independenți

Povestea înființării Alianţei Civice Pentru Comunitate a fost prezentată de președintele acesteia, Adrian Bucur. „ACC este un proiect gândit de un grup de independenţi la care s-au alăturat reprezentanții PDL, ai Partidei Romilor şi câteva asociaţii civice. Alianţa a luat ființă pentru a da o șansă acelor candidați independenți cărora altfel le-ar fi fost mult mai greu să se înscrie în cursa electorală. A fost vorba şi despre concentrarea forţelor de care comunitatea românească are mare nevoie. Astfel, Alianța a devenit posibilitatea oricui de a lua parte la „viaţa cetăţii” – a declarat Adrian Bucur.

ACC pune accent pe profesionalism

Primul pe lista Alianţei Civice Pentru Comunitate la Consiliul Judeţean și candidatul formațiunii la postul de președinte al CJ Covasna este Gheorghe Neagovici care a fost greu de convins să se întoarcă în județ, după ce timp de șase ani a lucrat ca și consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării și Turismului. Președintele ACC, Adrian Bucur, spune că Neagovici a fost ales ca și candidat la funcția de președinte al CJ pentru că zona românească din județ are nevoie ca un specialist în atragerea şi gestionarea fondurilor europene. Gheorghe Neagovici, care abia a împlinit 36 de ani, dar care, după cum declară, a „rezistat” la şase miniştri din mai toate guvernările, este de părere că fiecare administrație publică locală are nevoie de profesioniști care să poată întocmi proiecte prin care se pot atrage bani europeni. „Cu toate că percepţia publică este alta, totuşi banii de la Uniunea Europeană vin pe proiecte viabile, nu pe criterii politice!” – afirmă el.

Şansa zonei Buzaielor – deschiderea spre Braşov

Prezent la lansarea ACC, directorul executiv al Agenției Metropolitane Brașov, Dragoș David, a vorbit despre o nouă strategie de dezvoltare în regiunea imediat apropiată graniţei Covasnei cu Braşovul. „Agenția Metropolitană Brașov a purtat și poartă în continuare discuții cu cei din administrațiile locale din Covasna în vederea unei colaborări din care ar avea de câștigat cetățenii. În 2005, 16 comune din jurul Brașovului au format această agenție pentru că și-au dat seama că se pot dezvolta numai dacă fac parte din polul de creştere Brașov, singure neavând nicio șansă. În 2010 ne-am extins și am inclus în zonă și două comune covăsnene limitrofe cu județul Brașov: Hăghig și Vâlcele. Avem în vedere de asemenea obținerea unor fonduri europene pentru dezvoltarea zonei metropolitane în ceea ce priveşte parcurile industriale şi crearea de locuri de muncă în zona limitrofă judeţului dvs.” – spune Dragoș David. Acesta a accentuat faptul că cei 30 de km dintre Întorsura şi Braşov sau Sf. Gheorghe şi Braşov sunt insignifianţi comparativ cu avantajele pe care comunităţile acestea le pot avea prin urmărirea unei strategii comune.

Al doilea candidat pe lista ACC la Consiliul Judeţean, Cosmin Boricean, este de părere că o deschidere către Brașov este singura soluție pentru trezirea din letargie a zonei Întorsurii Buzăului. „Din moment ce USL ne-a lăsat fără reprezentare în parlament în Colegiul 4 (prin introducerea votului uninominal pur, n.r.), cred că o axă bună pentru dezvoltarea zonei Întorsurii este orientarea către Brașov. Cred că în urma multor guvernări locale fără contact cu judeţul mamă Covasna, zona Buzaielor suferă de o lipsă cronică de viziune economică și socială, iar cea mai ușoară modalitate pentru ieșirea din acest impas este deschiderea către Zona Metropolitană atât ca şi industrie, cu locuri de muncă, dar şi ca turism. Ceea ce avem azi spre deosebire de alte momente este o relaţie excelentă cu George Scripcaru şi o înţelegere atentă a problemelor zonei” – este de părere Cosmin Boricean. Acesta a mai spus că deși există o relație bună cu cei de la UDMR, nu crede că viitorul deputat maghiar al Colegiului 4 va rezolva problemele românilor din Buzaie, ci tot acei oameni care ne-au sprijinit şi înţeles de-a lungul ultimilor 2 ani.

Opaiț nu vrea să strice tradiția

Codruț Opaiț este candidatul ACC pentru funcția de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, el fiind şi cel care deschide lista Alianţei pentru Consiliul Local. „Sunt conștient de faptul că nu voi strica eu tradiția locului, aceea ca Sfântu Gheorghe să aibă un primar maghiar, dar am decis să candidez pentru că ne dorim să avem reprezentanți în toate circumscripțiile electorale pentru a vedea cum se desfășoară votul. Percepția USL, anume că băieții răi au plecat, iar băieții buni au venit la guvernare, este total eronată, deoarece eu cred că prin ceea ce am făcut am dat exemple de bună guvernare locală comunității. Am atras mai multe fonduri în judeţ decât au făcut-o toate administraţiile alături de guvernele lor în 20 de ani de la revoluţie. Am adus în judeţ şi în oraş 10 miniştri care au venit nu cu promisiuni, ci cu soluţii. Acum ne aflăm pe o terasă de unde se vede Piaţa Mihai Viteazul – cu a cărei reabilitare eu şi Dan Manolăchescu am condiţionat intrarea noastră în politică”, spune Opaiţ. De asemenea, el crede că prin venirea la guvernare a USL s-au creat premizele unor conflicte interetnice între români și maghiari, lucru care nu a existat pe timpul guvernării PDL-UDMR.

Întorsura atacată cu independenţi

La Întorsura Buzăului, Alianța Civică Pentru Comunitate susține candidații independenți, dar care sunt profesioniști în domeniul în care activează. Lista de candidați pentru Consiliul Local este deschisă de directorul Spitalului Orășenesc Întorsura Buzăului, Vasile Iliuță. Acesta a vorbit la lansarea de ieri despre domeniul la care se pricepe cel mai mult: sistemul sanitar. „Visul întorsurenilor s-a realizat anul trecut cu sprijinul PDL. Acum locuitorii din Întorsura Buzăului și cei din împrejurimi au parte de un spital modern, dotat cu aparatură de specialitate. Zilele acestea am reușit să achiziționăm aparatură medicală nouă, de specialitate, astfel încât pacienții de aici au mai multe posibilități de tratament decât până acum” - spune Vasile Iliuță.

Cei de la ACC au vorbit și despre ţinta electorală pe care și-au propus-o: trei primari susținuți de Alianță și trei consilii locale unde ACC să aibă majoritate, dar și câte doi reprezentanți în Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.