POLITICA 24 iunie 2012

Aleșii locali au depus jurămintele

de Székely Emőke | 500 vizualizări
Tamás Sándor și Antal Árpád au jurat să respecte Constituția şi legile țării.  Vineri a fost o zi importantă pentru aleșii locali ai alegerilor din 10 iunie, președintele Consiliului Județean (CJ) Tamás Sándor și primarul municipiului Sfântu-Gheorghe...

Tamás Sándor și Antal Árpád au jurat să respecte Constituția şi legile țării. 

Vineri a fost o zi importantă pentru aleșii locali ai alegerilor din 10 iunie, președintele Consiliului Județean (CJ) Tamás Sándor și primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, depunând jurămintele de credință în urma realegerii lor pentru următorii patru ani.

Tamás Sándor a depus vineri jurământul de credință, în prezența prefectului de Covasna, Codrin Munteanu, a secretarului de Stat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ungare, Nemeth Zsolt, și a numeroși oameni politici, primari și consilieri.

Depunerea jurământului de către Tamás Sándor, președintele ales al CJ Covasna, a avut loc în Sala mare a Consiliului, iar în discursul său, acesta a vorbit despre nevoia de solidaritate a autorităților cu cetățenii, arătând că dincolo de drumuri bune și alte lucruri materiale, covăsnenii au nevoie în primul rând de seriozitate și muncă cinstită din partea aleșilor.

Discurul lui Tamás Sándor s-a desfășurat în limbile maghiară și română, iar la final prefectul Codrin Munteanu i-a dăruit lui Tamás un Ghid de bună practică pentru prevenirea faptelor de corupție în rândul aleșilor locali.

La alegerile din 10 iunie, Tamás Sándor, a obținut un nou mandat pentru conducerea județului, fiind reales cu aproape 57% din numărul voturilor valabil exprimate.

Jurământ rapid pentru Primărie

De la CJ Covasna, toți cei prezenți au trecut la Primărie, unde a urmat depunerea jurământului de către Antal Árpád și constituirea noului Consiliu Local al municipiului.

Primarul de Sântu-Gheorghe, ales pentru al doilea mandat, a rostit vineri jurământul în prezența prefectului Codrin Munteanu, moment în care a fost constituit și CL  format din 14 consilieri UDMR, câte doi de la PNL, PSD și Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi unul al Prtidului Civic Maghiar (PCM).

Antal Árpád a depus jurământul de credință fiind asistat de prefectul Codrin Munteanu, a purtat eșarfa tricoloră în timpul depunerii jurământului, îndepărtând-o însă imediat după rostirea acestuia.

Primarul Antal Árpád a câştigat cel de-al doilea mandat cu aproape 80% din totalul voturilor valabil exprimate la scrutinul din 10 iunie.

Ca şi la jurământul depus de Tamás Sándor, la ceremonia de la Primărie au luat parte și secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oszkar; cei doi s-au aflat la Sântu-Gheorghe ca invitați la un eveniment cultural.

Primarul Antal Árpád a primit și el din partea prefectului Codrin Munteanu un ghid al bunelor practici pentru prevenirea faptelor de corupție în rândul aleșilor locali, iar la rândul său i-a dăruit prefectului un steag al municipiului Sfântu-Gheorghe. Întrebat cum apreciază gestul primarului, Munteanu a spus că îl ia „ca atare”, în contextul în care a atacat în contencios-administrativ hotărârea de consiliu referitoare la steag, acum două săptămâni; potrivit prefectului, nu există legislație pentru înființarea steagurilor localităților ci doar pentru steme.

Sztakics Éva și Tischler Ferenc – viceprimarii din Sfântu Gheorghe

Fostul viceprimar Sztakics Éva a primit un nou mandat, fiind aleasă în unanimitate de către Consiliul Local. Tischler a primit 15 voturi valabile, iar propunerea USL pentru această funcție, Mădălin Guruianu, patru – cele ale consilerilor români: Rodica Pârvan, Rădiţa Palela, Mădălin Guruianu şi Marilena Profiroiu. Așadar, Sztakics și Tischler au depus jurământul, fiind „secunzii” lui Antal pentru următorii patru ani. Primarul Antal Árpád a declarat că în următoarele săptămâni se vor decide și domeniile celor doi viceprimari, adăugând că propunerea lui Tischler Ferenc a venit pe fondul unor probleme sociale nerezolvate în ultimii ani. „Tischler este persoana care va putea rezolva unele probleme delicate, cu care orașul Sfântu Gheorghe este deocamdată dator față de locuitori, aceea a localnicilor de etnie romă din cartierul Ciucului și de la Őrkő. Sunt de părere că Tischler va găsi soluții vizibile în scurt timp” – a spus primarul Antal Árpád. Funcția de manager a orașului a revenit din nou lui Czimbalmos Csaba, iar potrivit primarului Antal, această funcție este și ea tot una de viceprimar dacă vorbim de atribuții, atâta doar că are altă denumire.

„Al patrulea” viceprimar

Președintele PPMT Covasna, Nemes Előd, a devenit cel de-al patrulea viceprimar al municipiului Sfântu Gheorghe.  Înainte de alegerile locale, cei de la PPMT au anunțat că îl susțin pe primarul Antal Árpád și nu vor avea candidat separat la Primăria Sfântu Gheorghe. Răsplata celor de la UDMR a fost un post echivalent cu cel al viceprimarului.

Nemes va fi președintele unei asociații care se va ocupa de consolidarea relațiilor între comunitatea din Sfântu Gheorghe și comunitățile maghiare din județele Alba, Sibiu, Hunedoara, Brașov și Bacău. Antal spune că Nemes Előd are competențele necesare pentru organizarea unor evenimente prin care aceste relații pot fi consolidate. „În noaptea alegerilor am declarat că învingătorii trebuie să se apropie de ceilalți, de aceea nu consider celelalte partide ca fiind învinse. În spatele voturilor sunt importante nu numai datele matematice, ci și atmosfera generală din oraș. De aceea cred că UDMR și PPMT trebuie să colaboreze în noul mandat. Am creat un post de viceprimar virtual, al patrulea, dacă luăm în calcul și funcția de manager al orașului, deținută de Czimbalmos Kozma Csaba, și am stabilit deja competențele pe care le va avea Nemes Előd” – a spus Antal.

Nemes Előd a spus că acest domeniu este apropiat de el, întrucât a fost dintotdeauna susținător al Programului „Diaspora”, adăugând că fiecare decizie luată va fi în favoarea orașului, iar detaliile legate de culoarea politică vor fi lăsate în plan secund.

Nemes va lucra în cadrul asociației turistice care funcționează în cadrul Consiliului Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe. La întrebările jurnaliștilor, Antal a confirmat faptul că este vorba de asociația unde lucrase Gazda Zoltán, concediat imediat după alegeri. Gazda nu a dorit să comenteze situația, iar primarul a subliniat faptul că acesta a fost doar angajat în cadrul asociației, nu și șeful acesteia.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 25 iunie 2012
Iar a jurat stramb primarelul asta mic si sovin.Si ce cautau acolo in treburile interne ale Romaniei oficialitati din ungaria ?Prea isi baga nasu in treburile altora,ar trebui ca si romanii din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.