POLITICA 20 august 2020

Alegeri locale 2020: semnături false și calomnie

de Iulia Drăghici - Taraș | 2420 vizualizări

Alianța Maghiarilor din Transilvania ia poziție în scandalul semnăturilor false de la Ilieni 

Alianța Maghiarilor din Transilvania a informat miercuri, într-o conferință de presă, că va depune sesizare pentru a semnala nereguli în listele de semnături atașate dosarului de candidatură pentru funcția de primar a reprezentantului PMP la Ilieni. Totodată, o altă sesizare va fi depusă pentru defăimare, împotriva actualului primar din comună, Fodor Imre. 

Reprezentanții alianței formate din PPMT și PCM spun că își doresc o pre-campanie și campanie electorală corectă și bazată pe respect, dar că nu vor închide ochii la atacurile venite din partea contracandidaților. 

Nu toți participanții se pot abține de la atacuri nefondate. Dăm exemplul de la Ilieni, unde candidatul pentru primar Komán László și candidatul la Consiliul Local, Benkő Árpád, și-au exprimat indignarea profundă față de modul dubios de strângere a semnăturilor de susținere din comună. Dar, ceea ce este și mai grav, este afirmația primarului în funcție, că în spatele acestor acțiuni ar fi reprezentanții Alianței Maghiare din Transilvania. Este vorba despre listele de semnături depuse de PMP. Cei doi candidați ai noștri se delimitează de acest caz și pentru elucidarea celor întâmplate, depun la Procuratură o sesizare privind listele depuse de PMP, precum și una referitoare la declarația calomnioasă a primarului comunei. Aceasta a doua urmează să fie retrasă în caz că primarul Fodor Imre își cere scuze în mod public pentru acuzațiile defăimătoare aduse Alianței și reprezentanților acestora”, a declarat reprezentantul din județul Covasna al Alianței, Bálint József. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe a primit marți o sesizare cu privire la listele cu semnături de susținere a candidatului PMP la funcția de primar în comuna Ilieni. Actualul primar, dar și candidat pentru această funcție din partea UDMR, Fodor Imre ne-a spus luni seara că are suspiciuni că lista de semnături a contracandidatului său, de la PMP, conține semnături false. 

Și USR Covasna a anunțat marți că va sesiza organele de control în privința prezenței de semnături false într-un dosar de candidatură depus pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Covasna de candidatul PMP, Alexandru Teacă. 

Pe această temă, miercuri, candidatul PMP a revenit cu un punct de vedere, în care a spus că de fapt „nu e vorba de semnături în fals la candidatura mea, ci la municipiul Sfântu Gheorghe, dacă ar fi ceva. (...) Practic a fost o declarație politică pentru a-mi micșora mie șansele. (...) E denigrare aici, la adresa mea”, a punctat acesta. 

Urmează ca organele de control, dacă și unde au fost sesizate, să facă verificările necesare. 

Ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru consilii locale, consilii județene, primari şi președinți ai consiliilor județene a fost marți, 18 august. 

Potrivit calendarului Biroului Electoral, miercuri, 19 august, s-au anunțat rezultatele privind acceptarea sau respingerea candidaturilor.

Candidaturile vor fi declarate definitive pe 24 august.

Oficial, campania electorală va începe în 28 august, cu 30 de zile înainte de data alegerilor, şi se va încheia cu o zi înainte de scrutin.  

Ziua votului pentru alegerile locale 2020 este programată pentru 27 septembrie.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.