METEO 8 iulie 2013

Vreme instabilă. Prognoza meteo pentru începutul săptămânii

de Covasna Media | 600 vizualizări

Luni, vremea va fi în general instabilă. Cerul va fi variabil, iar după-amiaza se vor aduna norii şi pe arii relativ extinse vor fi averse, fenomene electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în special în zonele de deal şi de munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade în nordul Moldovei şi în depresiuni şi 30 de grade în sud-est.

Munte

Şi la munte, vremea va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate, mai ales după-amiaza şi la începutul nopţii, când vor fi averse, descărcări electrice şi vânt alert. Vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 35 litri/mp, în special în Carpaţii Meridionali. Valorile termice nu vor avea variaţii semnificative faţă de cele de ieri.

Mare

La mare,  vremea va fi în general frumoasă şi caldă. Cerul va fi variabil şi vor fi condiţii pentru averse slabe de vară. Vântul va sufla cel mult moderat, cu intensificări trecătoare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 şi 30 de grade, iar temperatura apei mării va fi cuprinsă între 22 şi 25 de grade.

Regiuni

În regiunile intracarpatice, instabilitatea atmosferică se menţine accentuată cu averse însoţite de fenomene electrice şi izolat de grindină, mai ales după-amiaza şi seara. Zonele de deal şi de munte vor fi cele mai afectate, iar maximele pornesc de la 24..25 de grade în depresiunile din Transilvania şi ajung la 29 de grade la Satu Mare şi Baia Mare.

În sud, pe arii relativ extinse, în special în partea a doua a zilei vor fi averse de vară, vânt alert şi grindină. Maximele termice sunt apropiate de cele normale ale datei: 28 de grade la Drobeta Turnu Severin, Craiova şi Râmnicu Vilcea 29 de grade la Giurgiu şi Ploieşti şi 30 de grade la Brăila.

În Dobrogea, vreme în general frumoasă cu posibilitatea unor averse izolate după-amiaza. Valorile termice ajung la amiaza la 29…30 de grade la Tulcea şi Constanţa. În Moldova, vreme instabilă, iar cantităţile de apă pot depăşi izolat 35 litri/mp, mai ales la munte. Maximele se situează de la 24 de grade la Suceava până la 29 de grade la Galaţi.

Vremea pe 2 zile

Nici marţi nu scăpăm de ploi. În vestul şi sud-vestul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte vor fi înnorări şi pe arii relativ extinse se vor semnala averse, descărcări electrice şi vânt intens. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil şi astfel de fenomene se vor semnala doar izolat. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 de grade la Suceava şi 31 de grade la Giurgiu.

În capitală, marţi va fi o zi în general frumoasă . Spre seară, sunt condiţii de averse şi descărcări electrice. Vântul nu trece de moderat, iar maxima va fi de 29...30 de grade.

Miercuri, în jumătatea de vest a ţării şi în zona montană continuă furtunile de vară, însă în restul ţării cerul va fi variabil. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade în nordul Moldovei şi 31 de grade în Lunca Dunării.

În Bucureşti, miercuri, vremea va fi frumoasă cu cer variabil, iar vântul nu trece de moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade.

Europa

În cea mai mare parte a Europei, vremea este în general frumoasă şi caldă. Totuşi, în Peninsula Iberică este mult prea caldă pentru a fi agreabilă: 37 de grade la Madrid şi 39 de grade la Sevilia. În schimb, este o vreme placută la Paris cu 29 de grade la amiază, la Londra 26 de grade, 27 …28 de grade la Berlin, Praga, Budapesta, Bratislava şi Viena şi tot vreme plăcută cu soare şi 25 de grade la amiază la Varşovia. În partea de est şi sud-est a continentului, la fel ca ieri, ziua începe cu vreme bună, dar după-amiază aversele însoţite de fenomne electrice, vânt şi grindină îşi fac apariţia la Moscova şi Kiev unde înainte de ploaie se vor înregistra 25…26 de grade.

Tendinţa

Situaţia atmosferică nu se schimbă semnificativ în zilele care urmează. În ţara noastră persistă mase de aer cald, în nuanţe de roşu pe hartă, până la mijlocul săptămânii cel puţin, dar vor aduce şi ploi de vară însoţite de fenomene electrice şi intensificări ale vântului. Astfel pe rând, toate regiunile ţării dar în special zonele de deal şi de munte, vor avea parte de ploi, mai ales după-amiaza. Prin urmare, temperaturile din această perioadă nu sunt excesiv de mari, sunt normale pentru luna lui cuptor: maxime în general peste pragul climatologic de vară, până spre 31...32 de grade în zonele de câmpie. Sfârşitul săptămânii s-ar putea să vină cu o răcorire.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.