METEO 10 aprilie 2013

Vom avea parte de o vreme frumoasă de primăvară. Prognoza meteo pe trei zile

de Covasna Media | 637 vizualizări

Vom simţi, în sfârşit, că a venit primăvara, în condiţiile în care vremea devine din ce în ce mai frumoasă, cu temperaturi în creştere. Din păcate, meteorologii ne anunţă că ultima zi a acestei săptămâni aduce o răcire uşoară a temperaturilor.

Joi, se mai încălzeşte puţin în cea mai mare parte a ţării, astfel că cele maxime se vor încadra între 10 grade în Delta Dunării şi nordul Moldovei şi 20 de grade în Oltenia şi sud-vestul Munteniei. Soarele preia controlul asupra cerului şi doar prin jumătatea de est se mai înnorează din când în când şi local va ploua. În aceste zone, după-amiază ploile vor fi însoţite şi de descărcări electrice. În rest doar izolat şi trecător pot fi ploi slabe, de scurtă durată. Vântul adie primavaratic, iar în orele dimineţii în zonele joase va fi puţină ceaţă.

Vineri, vremea va continua să se încălzească şi va deveni mai caldă decât în mod obişnuit în majoritatea regiunilor. În vestul, centrul şi nordul ţării cerul se va înnora treptat şi îndeosebi seara îşi fac apariţia şi aversele de ploaie, însoţite şi de descărcări electrice. Cantităţile de apă vor putea fi mai însemnate în Banat, Maramureş şi Carpaţii Occidentali. În celelalte zone va predomina soarele, după puţină ceaţă matinală prin zonele joase. Vântul se agită uşor din când în când. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 11 grade în Deltă şi 23 de grade în Lunca Dunării.

Ziua de sâmbătă ne rezervă o vreme caldă, dar în general instabilă. Vor fi înnorări şi ploi în vestul, centrul şi nordul ţării, iar spre seară acestea îşi vor face apariţia şi în celelate zone, după ce soarele va fi ţinut agenda zilei. Sunt aşteptate ploi de scurtă durată, însoţite trecător de descărcări electrice, iar în zonele de deal şi munte izolat însemnate cantitativ. Vântul are răbufniri nervoase în majoritatea zonelor, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse de la 15 grade în Deltă şi în nord-vestul ţării până la 25 de grade în Lunca Dunării.

Ultima zi a săptămânii aduce o vreme în răcire uşoară, devenind normală din punct de vedere termic, regim termic ce se menţine la astfel de cote şi la începutul săptămânii viitoare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 şi 20 de grade. Duminică şi luni va mai ploua local în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în sud-vest, la deal şi la munte, iar de marţi vremea se ameliorează sub aspectul precipitaţiilor şi soarele preia controlul asupra cerului.

La munte, valorile termice vor mai creşte uşor. Termometrele vor arăta 8 grade în Predeal şi Păltiniş, 10 grade la Stâna de Vale şi numai în zona înaltă va fi ceva mai rece, cel mult 2 grade se vor înregistra la Vârful Toaca în Munţii Ceahlău.  În Carpaţii Orientali şi grupa estica a Carpaţilor Meridionali norii domină cerul şi local lasă ploi, iar după-amiaza acestea vor fi însoţite şi de descărcări electrice. În restul zonei montane va predomina soarelel şi doar izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată. Vântul se agita puţin pe creste, acolo unde şi riscul de avalanşă se menţine însemnat, adică echivalentul codului portocaliu. La altitudini între 1500 şi 1800 m stratul este ceva mai stabil, riscul fiind moderat.

În Transilvania joi se arată soarele, dar îşi mai fac apariţia şi câţiva nori, în special prin estul şi sud-estul zonei, unde pe alocuri vor lasă ploi slabe. Vântul adie uşor, iar în termometre se strâng 12 grade la Miercurea Ciuc, 13 la Braşov şi ceva mai multe în jumătatea de vest a regiunii, unde la amiază vor fi 15 … 16 grade.

În partea de nord-vest a ţării se anunţă o zi plăcută şi însorită, cu 15…16 grade la amiază. Vântul adie uşor, iar soarele ţine agenda zilei chiar dacă pe cer mai apar şi câţiva nori din când în când, numai pentru decor.

Locuitorii din regiunile vestice vor fi răsfăţaţi joi de razele generoase ale soarelui de aprilie, după ziua înnorată şi ploiasă de miercuri. Vântul este liniştit, iar termometrele strâng cam 16…17 grade, cât este de altfel normal în această perioadă.

În Oltenia se mai încălzeşte puţin şi joi. Predomină soarele pe tot parcursul zilei, vântul se simte uşor, iar temperaturile se avântă spre 19…20 de grade.

Vremea păstrează aceleaşi caracteristici şi în jumătatea vestică a Munteniei, adica însorită şi caldă cu 19 grade în Piteşti şi Giurgiu şi 20 de grade la Alexandria.

În partea de sud-est a ţării, mai ales în primele ore ale zilei vor fi înnorări, dar se arată şi soarele pe ici pe acolo, în schimb nu lipsesc ploile de scurtă durată, însorite după-amiaza de descărcări electrice. Vor fi 17 grade în Buzău şi Călăraşi, dar pe litoral şi în Delta temperaturile nu trec de 12…13 grade.

În Moldova cerul va fi acoperit de nori şi plouă în cea mai mare parte a regiunii, iar în partea de sud vor fi posibile şi descărcări electrice. Maximele termice pleacă de la 12 grade în Bucovina şi ajung la 16 grade în Iaşi, Bacău şi Focşani.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.