METEO 15 martie 2013

Stare de urgenţă. MAE: Sute de români şi cel puţin şase autocare blocate în Ungaria din cauza vremii

de Covasna Media | 385 vizualizări

Numărul românilor aflaţi în tranzit în Ungaria rămaşi blocaţi din cauza închiderii autostrăzilor M1 şi M7 şi altor drumuri, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, este de ordinul sutelor, fiind cel puţin şase autocare cu pasageri români în această situaţie, informează MAE. În ţara vecină a fost declarat cod roşu de viscol şi vânt.

Este haos pe şoselele din vestul Ungariei. Circulaţia a fost blocată din cauza zăpezii de pe carosabil, iar mai multe maşini au derapat şi au ajuns în şanturile de pe marginea drumului. Printre cei care au de suferit sunt şi câteva zeci de români.

„E vorba de patru autocare, blocate de aseară, de la 21. Nu s-a întâmplat nimic. Am vorbit cu colegii mei. Se pare că sunt întorşi de pe autostradă”, a declarat Andreea Pescariu, managerul unei firme de transport.

„Situaţia e gravă în continuare pe M1. Nu răspunde nimeni la telefoane. Am sunat la 112. Troienele sunt mari. Sunt maşini acoperite de zăpadă. Sunt autocare oprite. Noi suntem cu 2 microbuze de persoane. Mergem spre Spania”, Macedon Bodiu, unul dintre şofer blocaţi pe Autostrada M1.

Vremea nefavorabilă a dus şi la producerea mai multor accidente în lanţ. Cel mai grav dintre ele s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi, după ciocnirea a 40 de maşini, aproape de graniţa cu Croaţia. Doi români sunt printre răniţi, dar starea lor de sănătate este bună.

În plus, circulaţia autobuzelor aparţinând societăţilor de transport în comun a fost oprită, iar trenurile înregistrează întârzieri importante. Zeci de mii de maghiari au rămas fără energie electrică, după ce vântul puternic a rupt cablurile de înaltă tensiune.

Ambasada de la Budapesta a primit cel puţin 70 de apeluri de la emiterea alertei meteo în cursul zilei de joi.

De asemenea, în cazul cetăţenilor români surprinşi pe drumuri naţionale a fost nevoie ca ambasada să-i ajute să identifice exact locul în care se aflau şi cu sprijinul poliţiei să fie conduşi în locuri special pregătite pentru a aştepta deblocarea şoselei.

În alte cazuri, în baza informaţiilor furnizate de ambasadă, şoferii au evitat blocajele şi aşteaptă în locuri amenajate deblocarea drumurilor.

În cazul cetăţenilor români care au rămas blocaţi pe autostrăzi, în funcţie de loc, misiunea diplomatică le-a pus la dispoziţie informaţii furnizate de autorităţile de poliţie competente.

Ambasada României la Budapesta este în legătură permanentă cu autorităţile locale, precum şi cu cetăţenii români care se află blocaţi, căutând cele mai bune soluţii pentru rezolvarea situaţiei, mai menţionează MAE în precizarea transmisă MEDIAFAX.

MAE a transmis un avertisment de călătorie

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de MAE, autorităţile ungare au lansat repetate apeluri de a se evita plecarea la drum, în special în zona de vest a ţării, şi au recomandat ca persoanele care se află în trafic să nu-şi continue călătoria şi să se retragă în locuri de cazare, benzinării sau să oprească în proximele localităţi.

Şi MAE recomandă cetăţenilor români care urmează să se deplaseze pe teritoriul acestui stat să aibă asupra lor provizii de alimente, combustibil şi pături.

Serviciul Naţional Ungar de Meteorologie a extins codul roşu de viscol şi rafale puternice de vânt, emis la data de 14 martie 2013, valabil pentru judeţele Komarom-Eszergom, Fejer, Veszprem, Somogy şi Zala, situate în partea de vest a Ungariei, şi asupra judeţului Borsod-Abauj-Zemplen, situat în partea de nord-est a Ungariei.

În toate celelalte judeţe ale Ungariei a fost emis cod portocaliu şi galben de ploi, ninsori şi vânt.

Din informaţiile primite de la Inspectoratul General al Poliţiei ungare, autostrăzile M1 (Budapesta - Viena) şi M7 (Budapesta - Croaţia) sunt blocate din cauza troienelor de zăpadă care s-au format ca urmare a vântului foarte puternic.

De asemenea, o serie de şosele principale şi drumuri naţionale sunt blocate în partea de vest a Ungariei, menţionează comunicatul MAE. Punctele de frontieră la graniţa cu Slovenia şi Croaţia sunt închise circulaţiei în zona judeţului Zala, fiind deschise cele aflate în judeţele Baranya şi Somogy.

În toate judeţele din Ungaria se circulă cu mare dificultate din cauza condiţiilor meteorologice extreme.

Aeroportul internaţional Budapesta este deschis, mai precizează MAE.

Ministrul ungar de Interne Sandor Pinter a declarat vineri stare de urgenţă în ţară, din cauza intemperiilor, relatează MTI.

Manifestările de Ziua maghiarilor au fost anulate

Guvernul ungar a anulat manifestările în aer liber programate pentru astăzi, de ziua maghiarilor de pretutindeni, una dintre cele trei sărbători naţionale ale Ungariei. Decizia a fost luată din cauza ninsorilor abundente.

Regiunile din vestul ţării sunt sub cod roşu de viscol. Ziua maghiarilor de pretutindeni marchează împlinirea a 165 de ani de la începutul Revoluţiei din 1848, împotriva dominaţiei austriece. Înfrântă în cele din urmă de trupele ţariste, revoluţia a constituit totuşi punctul de pornire al unor transformări democratice care au impulsionat dezvoltarea ţării.

Citeşte şi Vremea rea a cuprins Europa. În Ungaria este COD ROŞU de ninsori

S-a întors iarna în România: Ninge abundent în nordul şi vestul ţării

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.