METEO 15 martie 2013

S-a întors iarna în România: Ninge abundent în nordul şi vestul ţării

de Covasna Media | 437 vizualizări

Iarna a revenit în forţă, în nordul şi vestul României. Ninsorile abundente şi gheaţa de pe carosabil crează probleme pe mai multe drumuri din nordul şi vestul ţării. Şoferii maşinilor de mare tonaj au probleme în Pasul Gutâi, din cauza gheţii de pe carosabil.  Autorităţile române iau în calcul închiderea punctelor de frontieră care fac legătura între ţara noastră şi Ungaria şi îi sfătuiesc pe români să-şi amâne călătăriile în Ungaria unde a fost instituit cod roşu de ninsoare.

Circulaţia rutieră se desfăşoară cu greutate în Pasul Tihuţa, pe DN 17, principala cale de legătură dintre Transilvania şi Moldova, din cauza ninsorii viscolite, stratul de zăpadă măsurând în zonă aproximativ zece centimetri.

Traficul rutier a fost blocat, între localităţile Dumitra şi Bistriţa, din cauza unui utilaj de deszăpezire care s-a defectat. Şi pe celelalte drumuri din judeţul Bistriţa-Năsăud se circulă în condiţii de iarnă, iar drumarii acţionează cu material antiderapant de la primele ore ale dimineţii.

Şi în judeţul Maramureş se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile naţionale, judeţene şi comunale. Din cauza ninsorilor abundente din ultimele ore, în Pasul Gutâi, pe DN 18, traficul rutier a fost restricţionat pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

"Poliţia Rutieră a instalat un filtru de control pe DN 18, iar maşinile cu tonaj de 3,5 tone n-au acces în Pasul Gutâi până la curăţarea completă a drumului. Măsura opririi traficului pentru camioanele de tonaj a fost luată pentru a preîntâmpina posibile incidente pe cei 22 kilometri de drum montan din Pasul Gutâi", a spus Dan Bucă, citat de Agerpres.

Ninsori abundente au căzut şi în judeţele Suceava şi Timiş, unde gheaţa de pe carosabil creează probleme în trafic. În Suceava, pe DN 17, o dubă a ajuns în şanţ după ce a derapat.

Vremea rea a făcut probleme şi în Capitală. Patru maşini au fost distruse joi noaptea după ce vântul puternic a doborât un copac în cartierul 1 Mai. A fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru ca autoturismele să fie scoase de sub pom.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări COD GALBEN de ploi, vânt puternic şi ninsori viscolite până vineri la ora 20. Vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze la rafală de 55-70 km/h, iar la munte va continua să sufle puternic, cu peste 90 km/h.

În Banat, Crişana, Maramureş, local în Transilvania şi în nordul Moldovei, precum şi la munte, va mai ninge şi vântul va viscoli zăpada.

În Ungaria, meteorologii au instituit cod roşu de ninsori. Din cauza căderilor masive de zăpadă, autorităţile române le recomandă şoferilor care doresc să se deplaseze în Ungaria să rămână în ţară pentru moment. Într-o şedinţă se discută chiar închiderea vămilor din România pentru a evita blocajele şi ambuteiajele.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.