METEO 30 mai 2013

Ploi torenţiale cu fulgere şi vijelii, în mare parte a ţării. Prognoza meteo pentru weekend

de Covasna Media | 737 vizualizări

Joi, ca urmare a accentuării instabilităţii atmosferice în cea mai mare parte a ţării, norii cu mare dezvoltare întunecă cerul treptat şi începând din sud-vest aduc ploi torenţiale, descărcări electrice, grindină şi vijelii. Acestea vor fi mai frecvente şi mai intense în primele ore ale zilei în regiunile vestice şi sud-vestice, apoi astfel de fenomene devin severe în sud şi în centru. Local, în urma unor averse abundente se vor acumula peste 25 l/mp. În regiunile intracarpatice temperaturile scad uşor, astfel încât maximele se vor situă între 19, 20 grade în Banat şi 29 grade în sudul Munteniei şi în Moldova, unde vremea e caldă pentru dată din calendar.

Vineri, norii groşi care lasă ploi torenţiale pe arii extinse, însoţite de descărcări electrice, acoperă temporar estul ţării şi zonele montane, unde bineînţeles nu lipsesc fulgerele, tunetele şi intensificările de scurtă durată ale vântului. Izolat va cădea grindină, iar ploile adundente vor totaliza local peste 20, 25 l/mp. În celelalte regiuni, vremea se ameliorează, adică norii se mai răresc şi doar pe arii restrânse mai lasă ploi de scurtă durată. Temperaturile scad, însă, în aproape toată ţara, astfel încât maximele pleacă de la 15, 16 grade în nordul Moldovei şi ajung la cel mult 24, 25 grade în Muntenia şi în nordul Olteniei.

Sâmbătă, în nord-vest, în centru, dar şi la munte vremea e răcoroasă. Norii acoperă cerul mai multe ore şi lasă averse locale, în general reduse cantitativ. În celelalte regiuni, vremea e mai plăcută. Chiar dacă norii se înmulţesc temporar  doar izolat mai plouă, îndeosebi în zonele de deal. Vântul sufla fără să ne deranjeze. Maximele vor fi uşor sub cele normale în vest, în nord şi în centru şi se vor situă în general între 17 grade în Maramures şi 26 grade în Lunca Dunării.

Duminică, norii care aduc averse locale, în general slabe cantitativ, se adună din nou peste jumătatea sud-vestică a ţării. În celelate regiuni, norii împart cerul cu soarele, dar temporar şi local strâng rândurile şi lasă ploi izolate. Mai sunt posibile fulgere, tunete şi intensificări de scurtă durată ale vântului. La amiază, termometrele arată maxime de la 18 la 26 grade. În prima jumătate a săptămânii viitoare, vremea e încă schimbătoare. Dacă în sud şi în sud-est va fi uşor mai cald decât în mod normal în primele zile ale lunii iunie, în celelalte zone temperaturile sunt apropiate de mediile multianuale. Ploi locale vor cădea mai ales în vest, în nord şi la munte.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.