METEO 22 mai 2013

Avertizare de vreme severă. Ploi torenţiale, grindină şi vijelii în toată ţara

de Covasna Media | 602 vizualizări

Începând din cursul miercuri după-amiază până vineri dimineaţă, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a ţării, urmând să se semnaleze ploi torenţiale, grindină şi vijelii.

Meteorologii au emis o avertizare de vreme severă pentru perioada următoare, valabilă de miercuri, de la ora 15.00, până vineri dimineaţă, la ora 9.00.

Potrivit informării ANM, manifestările vor fi mai frecvente la munte, în sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, urmând să se semnaleze averse ce vor avea şi caracter torenţial, căderi de grindină, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, care, trecător, vor lua aspect de vijelie.

Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp.

Prognoza pe trei zile

Meteorologii anunţă temperaturi mai scăzute pentru zilele următoare. Norii îşi fac apariţia, iar mercurul din termometre începe uşor să scadă. Vineri vremea se ameliorează. Norii se mai risipesc şi doar în nord, în centru, la munte dar şi în sud-est mai sunt înnorări şi ceva ploi de scurtă durată.

Miercuri vremea întoarce uşor foaia, aşa că soarele va lăsa loc treptat mai ales după-amiaza şi seara norilor de furtună ce vor aduce în majoritatea regiunilor ploi de vară, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului care trecător pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 20...25 l/mp şi este posibil să cadă şi grindină. În regiunile sud-estice astfel de manifestări vor fi pe spaţii mai restrânse. Deşi în vestul, nordul şi centrul ţării se mai răcoreşte puţin, astfel că temperaturile vor porni de la 19 grade în aceste zone, în sudul şi sud-estul ţării rămâne în continuare deosebit de cald, cu până la 33 de grade în Lunca Dunării.

Joi norii gori întunecă cerul o bună parte a zilei şi pe arii extinse aduc averse, chiar cu caracter torenţial, fulgere, tunete şi intensificări ale vântului ce pot avea şi aspect de vijelie. În urma ploilor abundente se pot adună local peste 20, 25 l de apă pe metrul pătrat şi sunt posibile căderi de grindină. La amiază termometrele vor arăta valori maxime de la 17 grade în Banat şi în Crişana dar şi în estul Transilvaniei, unde vremea e chiar răcoroasă pentru data din calendar, până la 31, 32 grade în estul Munteniei şi în zona continentală a Dobrogei, unde este încă deosebit de cald pentru a doua decadă a lunii mai.

Vineri vremea se ameliorează. Norii se mai risipesc şi doar în nord, în centru, la munte dar şi în sud-est mai sunt înnorări şi ceva ploi de scurtă durată. Vântul suflă mai tare la munte şi în regiunile extracarpatice iar valorile termice, în cea mai mare parte a ţării, sunt apropiate de cele normale pentru data din calendar. Meteorologii prognozează de la 16 grade în Maramureş până la 26 grade în Lunca Dunării.

La început de weekend temperaturile cresc uşor în cea mai mare parte a ţării şi vremea devine caldă pentru această dată în sud şi în est. Mai mulţi nori şi câteva averse însoţite de descărcări electrice vor fi în regiunile intracarpatice în timp ce în celelalte zone doar izolat sunt posibile ploi de scurtă durată. Maximele se vor situa în general între 20 şi 30 grade, cu cele mai mari valori în Lunca Dunării. De duminică până aproape de jumătatea săptămânii viitoare temperaturile vor fi apropiate de cele normale în cea mai mare parte a ţării, mai puţin în sud şi în sud-est, unde va fi mai cald decât în mod obişnuit pentru sfârşitul lunii mai. Ploile revin duminică, pe arii extinse chiar, apoi vor fi ceva mai puţine.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.