METEO 15 mai 2013

Gata cu ploile, soare în toată ţara. Prognoza pe trei zile

de Covasna Media | 627 vizualizări

Joi, vremea devine din nou deosebit de caldă pentru mijlocul lunii mai în special în regiunile sudice. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi pe arii restrânse averse şi fenomene electrice în est şi nord-est. Valorile termice vor marca o creştere în toată ţara şi vor fi cuprinse între 20 şi 29 de grade, cu uşor mai ridicate în Lunca Dunării.

Vremea la munte

La munte, vreme plăcută cu temperaturi în creştere. Cerul va fi variabil, dar este posibil să cadă averse slabe în cursul zilei în zona Carpaţilor Orientali. Peste noapte, cerul se înnorează şi în zona Carpaţilor Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali şi spre dimineaţă pe arii restrânse va ploua.

Vremea la mare

La mare, vremea va fi relativ caldă. Soarele va fi pe cer alături de câţiva nori, dar sunt şi condiţii pentru averse slabe. Vântul nu va trece de moderat, iar temperaturile maxime vor fi de 21 şi 23 de grade. Temperatura apei mării nu depăşeşte deocamdată 18 grade.

Vremea pe regiuni

Vremea se încălzeşte semnificativ în regiunile de dincolo de Carpaţi. Maximele depăşesc din nou 25 de grade şi ajung până la 28 de grade în Banat. Maxime de 23..24 de grade mai pot fi doar în depresiunile din Transilvania. În zonele de munte, sunt condiţii să cadă câteva averse. Temperatura creşte şi în sudul ţării şi ajunge la maxime de 29 de grade la Drobeta Turnu Severin şi Râmnicu Vâlcea, 28 de grade la Craiova şi Bacău şi 31 de grade la Giurgiu. Cerul va fi variabil dar în Bărăgan va avea unele înnorări şi pe arii restrânse vor cădea averse însoţite de fenomene electrice. Şi în Dobrogea sunt aşteptate averse slabe. Dar va fi şi soare iar maximele cresc faţă de ieri: 28 de grade la Tulcea, 29 de grade la Medgidia şi 23 de grade la Constanţa. În Moldova, soarele este pe cer, dar vor fi şi averse şi descăcări electrice. Maximele câştigă şi aici câteva grade, iar în sudul şi centrul regiunii revin valorile de vară, 26…28 de grade, în timp ce în nord este mai răcoare 23 de grade la Suceava.

Vremea pe  două zile

Vineri, vremea continuă să se încălzească, dar se accentuează şi instabilitatea atmosferică în jumătatea de vest a ţării unde se vor semnala averse, descărcări electrice şi instensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Ploile pot avea şi caracter torenţial şi vor fi condiţii de grindină. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse. Maximele termice trec de 25 de grade cu excepţia litoralului şi ajung până la 32 de grade în Lunca Dunării. În capitală, mâine, vremea va deveni deosebit de caldă, cu cer variabil, dar şi condiţii de averse. În zori vor fi 14..16 grade, iar la amiază maximă atinge o valoare de 29...30 de grade. Sâmbătă, vremea va fi caldă pentru această perioadă din an, chiar deosebit de caldă în sud unde maximele ajung din nou la 32 de grade la Giurgiu. Cerul va fi variabil, local cu înnorări, averse, tunete şi fulgere şi vânt intens la munte şi în centrul şi nord-estul ţării. În Bucureşti, sâmbătă, vremea va fi călduroasă, cu 15 grade dimineaţa şi o maximă termică de 30...31 de grade.

Europa

În jumătatea de vest a Europei, vremea va fi în general instabilă cu înnorări accentuate, ploi ce pot fi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Valorile termice sunt modeste pentru data din calendar: doar 18 grade la Madrid, 14..15 grade la Londra, Paris şi Bruxelles, 14 grade la Oslo. În centrul continentului, maximele zilei sunt peste 20 de grade dar nu mai mult de 25 de grade: 25 de grade cu soare la Berlin şi Varşovia. Recordul îl deţine Moscova, unde vremea este frumoasă şi neobişnuit de caldă, 31 de grade vor fi la amiază, cam cu 13 grade mai mult decât în mod obişnuit la această dată. Vreme caldă este şi la Kiev, 27 de grade dar va ploua după-amiază. La Chişinau 28 de grade, la fel şi la Atena. În schimb, la Roma plouă şi nu sunt mai mult de 22 de grade.

Tendinţa

Masa de aer mai răcoros, în nuanţe de verde-albastru pe harta noastră, se retrage uşor din ţara noastră. Vremea intră din nou într-un proces de încălzire ce va dura până la sfârşitul săptămânii datorită unor mase de aer cald nord-african, în nuanţe de roşu. Vremea va deveni astfel deosebit de caldă pentru data din calendar cu maxime ce vor trece de 30 de grade în sudul ţării. Aversele însoţite de descăărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului vor prefera zona montană şi regiunile vestice, centrale şi nordice.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.